11 oktober, 2012

Paradisäpplen

Paradisäpplen är ett vanligt prydnadsträd i våra trädgårdar. På våren blommar trädet med intensivt rosa blommor och på hösten bär det små härliga äpplen som går att använda till marmelad, gelé eller att sylta.


Paradisäpplen gelé
1 ½ kg paradisäpplen, mogna men ej övermogna
1 ¼-1 ½ l vatten
Till varje l avrunnen sur saft 450-500 g socker

Koka frukten i vatten tills den spruckit sönder och avgett sin saft. Häll upp massan i en silduk och låt självrinna. Mät saften och häll den i en kastrull. Koka den 5 min. Rör ner sockret lite i taget. Låt koka tills det har bildats gelé, se geléprovet. Häll på väl rengjorda, varma bukar som paraffineras när geléet stelnat.

Receptet kommer från vår bok I mormors skafferi, Klefstad förlag. Boken kan du köpa här.

3 kommentarer:

Mamma Mat sa...

Minns precis hur gelén smakade med söndagssteken hemma hos mormor.

Freedomtravel sa...

När jag var liten hade vi ett paradisäppelträd i trädgården. Mamma lagade kräm på det- min absoluta favoritefterrätt som liten!

Kinna Jonsson sa...

Vad roligt med minnen som paradisäpplena framkallar. Att laga kräm var ju helt otippat och inspirerande.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...