31 oktober, 2012

Modernisering i våra kastruller

Intressant läsning om nygammal mat hittade jag på Svenska Dagbladet. Det finns antagligen mer att gräva i här. Ämnet har intresserat mig länge. Bl a fenomenet med kokböcker som fanns förr och som finns nu. Hur kokböckerna är rätt likriktade och att mina bästa fynd är i antikvariaten med detaljerade nördiga böcker som ger hintar om både det ena och andra.

Framför reagerar jag på hur utbudet på råvaror och tillgängligheten på råvaror förändrat vårt sätt att laga mat. Trenden tycker jag är, att inte längre bara att plocka fram gamla rätter som SvD artikeln föreslår på bloggar som Den bruna maten och Öhmans mat och vin, utan även att laga mat på mammas vis t ex laga mat i säsong då utbudet var begränsat. Det kanske t o m var långt till närmsta livsmedelsbutik. Samtidigt blir fler och fler konsumenter medvetna om att de råvaror som är aktuella ofta är de som är mest prisvärda. Förhoppningsvis innehåller de produkterna också mest näring. Om man blickar runt omkring i odlingslandsskapet Sverige innebär det kanske även att livsmedlen inte varit tvungna att åka långa sträckor för att nå kastrullerna i våra kök. Smaka på den.

Att sen även fundera på att vara snål med resurserna dvs att inte kasta alltför mycket var äldre husmödrar riktigt duktiga på. En husmor var tvungen till det då hon ofta hade en begränsad ekonomi. Vad är det som säger att vi har mer pengar nu än hon hade då? Ett exempel (finns säkert hur många som helst) är att man tar tillvara på hela broccolin när man köper färskt. Den kanske lite stabbiga stjälken är finfin att slanta ner i en grönsakssoppa. Eller att inte kasta det mörkt gröna av purjolöken utan även strimla den och använda på olika sätt. Hur tar man hand om överblivet kött, fisk potatis eller bröd? Mamma kunde genom att laga pytt i panna, fattiga riddare och göra sufflé. Frågan är om vi kan väcka till liv de gamla kunskaperna?

Långkok och tryckkokare är ytterligare exempel på hur vi blickar tillbaka på gammal teknik men i modernare tappning.

Har du någon spaning eller reflektion i ämnet? Berätta!

1 kommentar:

Freedomtravel sa...

Visst borde vi ta vara på maten bättre! Säkert skulle det vara bra för våra plånböcker idag också, samtidigt som det är bra för miljön förstås. Gissar att det är tiden som tryter. Tid är liksom pengar idag, så det är dyrare att ägna tid åt att ta hand om maten på ett bra sätt... tyvärr. Att använda hela purjolöken och broccolin tar ju däremot ingen tid... Jag tycker att purjolök gör sig bäst när man blandar det gröna och det vita, så jag brukar börja ur två ändar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...