20 september, 2012

Planera buffé - mat för många

Lite härligt att bjuda vännerna på en buffé oavsett årstid. Vi har alltid anledning att fira på något sätt och finns det inget att fira är det bara mysigt att träffas.

Primörerna står som spön i backen under hela hösten och det är bara att anlita fantasin. Det som är svårt är att beräkna hur mycket som går åt och här är lite tips.

Gör en provportion och lägg upp så mycket som du själv vill ha på tallriken. Ta av varje sak och väg den på hushållsvågen. Då kan det underlätta att göra mat till många.

Andra tips när man lagar mat för många
  • Börja i god tid gör inköpslista och planera noga
  • Laga få och goda, enkla rätter istället för många
  • laga i säsong så sparar du pengar som du kan lägga på något som är riktigt gott
  • planera med uppläggningsfat, uppläggsningsbestick och ställ fram med lappar på
  • Om du har någon som hjälper dig - gör en körlista och sätt upp så att den är synlig. På listan skriver du vad som ska ställas fram, vilka fat som används osv
  • Se till att det finns sopsäckar
  • Sätt fram karaffer med vatten. Lägg gärna frusna bär i typ hallon och blåbär. Bären kyler och är dekorativt.
  • Bra med flera termosar för kaffe.
Några riktmärken för att beräkna matåtgång
  • 200 g potatis person går åt när man kokar potatis
  • 1 isbergssalladshuvud brukar vara lagom för 10 pers
  • 1 tomat räcker till  3 pers
  • 100-150 g kött per portion. Vi väljer det senare för vi har storätare i bekantskapskretsen.
  •  
Beräkna dryck
  • 1 flaska vin=5 glas
  • 1 bag-in-box=4 flaskor=20 glas (2 glas på 10 pers)
  • 1 flaska mousserande=7-8 glas
  •  1/2 dl nescafé räcker för 1 termos med vatten när man blandar direkt i termosen.
  • Ca 8 koppar kaffe per termos.
  • Se alltid till att det finns alkoholfria alternativ. Det går år mer än man tror. 

     
Har du något tips på hur du beräknar för många?

Tips från en av mina trogna läsare. Såhär skriver Örjan:

1. Ju fler rätter, desto fler gram mat per person
2. Buffet vid öppet hus svärast att beräkna. Svårt att veta vad de tidiga gästerna backar på.
3. Försök vara smart vid dukningen. Exklusiva rätter om möjligt på slutet när gästernas tallrikar redan är  relativt fyllda.
 


2 kommentarer:

Kerstin sa...

Några fler tips: Se till att allt är så lätt att ta för sig ordentligt. Gästerna ska inte behöva stå och skära upp saker, då blir det köbildning. Se till att det finns plats på buffébordet att ställa ned tallriken när man tar för sig.

Kinna Jonsson sa...

Kerstin - du har så rätt i dina tips. Undvik också köbildning genom att ha flera stationer om det är många gäster dvs att man kan ta från flera håll.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...