12 juni, 2012

Fisksallad - favorit i repris

Alltså, ibland blir det grejer kvar i frysen som man inte ens visste fanns. Man rensar och rensar och ändå dyker det upp något nytt. En konstig låda med något rosa i var jag tvungen att tina innan jag såg att det var inkokt lax från en fest förra året. Vad hittar man på med det då? Ja ett par alternativ finns. Vintertid gör jag en god fisksoppa eller fisksufflé men sommartid tycker jag en sallad passar bättre.

Fisksallad är väldigt gott och med bra tillbehör som späda gröna ärter från Findus (de är de bästa), kokt ris och hemkörd majonnäs blir det jättegott. Ärterna gillar jag för att de är skördade innan de blir stora och lite trista i konsistensen men majonnäs vill jag helst göra själv. Den håller sig för övrigt fint i kylen rätt länge.  

Har du ingen överbliven fisk hemma kanske det finns ett torskfilépaket. Här föredrar jag torsk framför Sej som jag varken gillar smak eller färgmässigt.

Tänk på att inte låta den här typen av mat stå framme i värme. Både ärter och majonnäs kan lätt alstra bakterier och man kan bli magsjuk den varma årstiden. Kylskåp regerar!

Majonnäsen gör jag på gehör och det här ingår:
Svensk söt senap
Dijon senap
ett helt ägg
vinäger, röd eller vit spelar ingen roll
neutral matolja
salt
socker
peppar

Knäck och lägg ägget i en skål eller matberedare, tillsätt, senap och vinäger. Använd stavmixer om du gör majonnäsen utan mixer. Häll på olja försiktigt droppvis och ganska mycket tills majonnäsen känns tjock och delar sig i feta tjocka "skivor". Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite socker.

 Fisksallad
4 dl kokt fisk i bitar
1 dl långkornigt ris
250 g gröna ärtor
Sås
4 msk majonnäs
4 msk gräddfil
1 msk vinäger
1 vitlöksklyfta
salt
vitpeppar
3 msk klippt dill
Servering
citron
sallad

Koka riset. Koka upp de gröna ärterna med lite salt. Kyl ärter och ris. Blanda samman ingredienserna till såsen. Blanda ner fisk, ris och ärter i såsen. Smaka av. Lägg upp på salladsblad, garnera med dill citron och tomater. 


1 kommentar:

Sofie Johansson sa...

Haha....känner igen det där med att tina lådan innan man ser vad det är. Har jag gjort många gånger. En gång fick jag med mig smält glass till jobbet. Suck!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...