08 maj, 2012

Halstrad strömming blir sotare

Fiskelycka är när man får upp 30 strömmingar. Några mindre några större. De större sparas för att vara möjliga att rensa senare i veckan - det är nästan hart när omöjligt att rensa en färsk strömming. T o m 3-4 dagar efter fångst var det svårt att skilja ryggbenet från fiskköttet.

Till sotarna är de små strömmingarna utmärkta. Fisken läggs med grovt salt i några timmar utan att rensas, en snabbsaltning. Därefter steks de i het panna utan fett tills de fått rejält med färg, kanske t o m ser svarta ut. Serverade med gräddfil, hackad lök och kokt potatis är det en läckerhet. Färsk fisk är något speciellt.

1 kommentar:

örjan sa...

Tack för inlägget.
Gammalt av Lisa ang strömming i Helsinghfors.
http://matalskaren.taffel.se/2008/07/02/gastronomisk-gata-i-helsingfors/

Obs! Birgitta Ulfsson hade bra idé. Ett glas champagne under tiden strömmingen sotas/halstras.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...