19 april, 2012

Samborombom en liten by förutan gata...

...den ligger inte långt från Rio de la Plata. Där tar Fritjof Anderson och Carmencita sig en svängom medan mamma och pappa nådigt tittar på. Tror du inte att de dricker ett glas sangria för att få bort dammet från tjugotusen kor ute på den stora estancian? Estancian där den rike mannen bor som Carmencita ser som sin framtida friare.

Visst kan man börja fantisera om varmare breddgrader när man ser den här färgglada förpackningen. Bag in box med sangria, Don Simon. Blev riktigt överraskad när jag fick den med bud. För ett par år när jag testade den fanns den på PET flaska och det enda dåliga var att den tog slut alldeles för fort. Gästerna jag hade bjudit in drack upp den i ett huj. Förstärkt med mycket is, apelsin och citronskivor var den jätteläcker.

Sangria är ofta gjord på ett enkelt vin. Och självklart ska man inte ta sin finaste amarone till en dryck som man smaksätter. Det är en rätt vanlig dryck i många länder typ Spanien, Portugal och Argentina. Den har väl lika många varianter som personer som gör den gissar jag. I princip kan man säga att det är en vindrink. Både rött och vin kan användas och blandas med allt möjligt i frukt och dryckväg. Då kanske du förstår varifrån varienten med en sk dagens i Stockholms barar kommer ifrån. Där den blandas med sockerdricka eller kolsyrat vatten. Du kan t ex blanda med coka cola. Centralt i en sangria är att den har vin, kryddor, något sötningsmedel typ socker eller honung samt blir lite spritsig av sodavatten, sockerdricka osv. Du kan spetsa den med alkohol oxå om du vill ha den starkare. Själv föredrar jag en svagare variant, delvis som törstsläckare med mycket frukt och is.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...