12 april, 2012

Lakrits som en palett av smaker

 Idag är det internationella lakritsdagen men jag har missat alla fina festligheter som var på gång. #fail

Däremot har jag njutit lakrits i över en vecka då jag fick hämta min egen påse hos Choklad & Lakrits med prover då jag är festivalbloggare på Lakritsfestivalen 21-22 april. Bästa med påsen är att lakritsen är så fin att man inte kan äta upp allt på en gång. Den räcker länge. Med start söt lakrits, Kookaburra från Australien kunde vi njuta av en påse i minst 2 dagar. Räckte verkligen länge...Antagligen ett rekord om man är lakritsälskare som jag. Jättegod lakrits och jag konstaterar att den hade passat till en espresso eller ett glas vin när jag läser på påsen. Provade med en vanlig kopp kaffe och var förvånad över hur gott det var och det är först nu jag förstår att jag ofrivilligt kombinerat rätt.

Sedan öppnade jag påsen med "Pärlor" från Malaco - Viva lakrits. Mjuk salmiak med krispigt skal. Jättegoda. Räckte länge dessutom. Kaffe är gott till.

Hela bilresan från Österlen och till Stockholm har jag knaprat på ren lakrits både med och utan anissmak. Zen Tronchetti och Zen Briciole från Ekologistik. Kan inte välja om den ena är godare än den andra men jag tror att jag lutar åt den som är ren lakrits (Tronchetti) utan anismak. Bästa är att man inte kan äta mer än ett par, av de rätt små bitarna, åt gången och smaken håller i sig lääänge. Jättegoda!!

Som du förstår - jag älskar lakrits i alla former. Även djungelvrål går hem hos mig men finlakrits av bra råvara är förstås ett strå vassare. Så himla roligt att få testa och jag som bor granne med Lakritsroten - inte ens 50 m till butiken har lätt att fylla på förråden. Men först blir det ett besök på lakritsfestivalen.

I påsen fanns också en stor burk med lakritspulver från Iran, tillverkat av Lakritsfabriken i Ramlösa. Det har jag tänkt ska testas till helgen. Har lite svårt att bestämma mig om det ska bli glass, lakritspannacotta eller vaniljpannacotta med någon typ av lakritssås. Inspiration till sås fick jag igårkväll när jag var på ARLAs Guldko gala. Där serverade Årets konditor en Jordgubbsbavaroise på browniebotten med jordgubbs-, choklad-, och lakritssås. Lakritssmaken bröts perfekt till vaniljen som lockade fram smaken. Wow så gott!

Bra bilder på all lakrits som fanns i min påse hittar du hos Helen Holmberg. 
Handla lakrits på nätet hos: Choklad & Lakrits, Lakritsroten och Ninas mat. 
Fler festivalbloggare (finns 40 st)
Festivalbloggare som inte gillar lakrits men som kan tänka sig ändra åsikt är Majsan.
Familjen Sundberg - här skriver en godisråtta.4 kommentarer:

Sonja - Dagmars Kitchen sa...

SÅ gott det låter! Nu vet jag var jag ska handla lyxlakrits och lakritspulver. Älskar allt vad lakrits heter!

Kinna Jonsson sa...

Bra shoppingställen. Även för den som sitter ute i landet. Ha en härlig helg Sonja!

Emilia sa...

Åh, jag älskar också lakrits. Tänka sig att jag missade internationella lakritsdagen. Så tråkigt!

Kinna Jonsson sa...

Emilia - men lakritsfestivalen är kvar om du bor i eller nära Stockholm. Du kan få frossa då!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...