08 april, 2012

ABSOLUT 100 % helkväll

Minimalism och maximalism. Dekonstruktion. Från tallrik till glas. Storytelling. Detta är 4 teman för ABSOLUT DRINKS COLLECTION A/W 2012 och 3 drinkar i varje tema. Drinkarna baserar sig samtidigt på trend och tradition.
Jag har trängt mig fram till bardisken och behöver inte fråga mycket för orden rinner ur Jimmy Dymotts mun, likt drinkarna ur shakern, när han beskriver hur han och Josephine Sondlo jobbat med drinkarna till ABSOLUT 100% s happening.

Vi befinner oss i Atelier, ett vackert privatpalats i centrala Stockholm. Vacker buffé är uppdukad och vi får testa de drinkar vi vill.

ABSOUT100% har högre alkoholprocent och är tappad på en svart flaska. Drinkarna är inspirerade av klassiska cocktails, Contemporary Classics men i nya versioner. ABSOLUT Ancient cocktail är t ex inspirerad av en Old Fashioned. ABSOLUT Monkey Wrench är en take på en klassisk Screw Driver med apelsin cordial, apelsinbitter och apelsinblomvatten.

ABSOLUT Salty dog med har saltad kant på glaset och savory blossom vet jag inte riktigt vilken drink som varit inspirationskällan men det skulle kunna vara en klassisk Margaritha. Det salta tar bort bitter och fram blommigheten i örter berättar Jimmy.

Det här är ABSOLUTS allra första drink collection och i bakgrunden hänger en kläd kollektion av Dagmar, modeskaparen, som man haft samarbete med under ett helt år. Mat som mode har tidigare setts som tema på Det goda köket och här tycker jag att det fortsätter djupare i ”Drink & Dress”. Överhuvudtaget sneglar mat, dryck och mode på varandra och korsbefruktas om man spanar ut i designvärlden.

Killarna och tjejerna bakom bardisken är Sveriges ledande bartenders och drinkarna de gör speglar höstens trender. Man kan spana in drinkarna i en påkostad Lookbook. Ja, ännu ett drag från modevärlden och det är ABSOLUT Mode.
Jimmy Dymott är bartender på Little Quarter, vann "Årets bästa bartender 2010". Josephine Sondlo jobbar på Svartengrens och står bl a bakom drinken ABSOLUT Lechery med entrecotefett. Fettet ger en rundare smak till drinken säger hon. Bara en sån sak…! Tredje bartendern heter Mattias Näslund med företaget Purfikt och den som är arrangör av Bartenders ChoiceAwards.

Jimmy har skapat drinkar som han själv skulle sätta på listan. Han riktigt njuter bakom baren när han skakar drinkar för brinnande livet. 


1 kommentar:

Sonja sa...

Vad spännande det låter! Dricker väldigt sällan drinkar numera, men det där lät ju riktigt gott. Dessutom älskar jag Dagmars kläder så jag blev verkligen inspirerad... Hoppas du haft en riktigt fin påsk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...