17 februari, 2012

Soffritto - bra bas i fiskgryta

Soffritto är en bas med grönsaker som används i Italien och ger smak och substans till grytor och soppor. I Frankrike heter motsvarigheten Mirepoix men det är samma innehåll nämligen stjälkselleri, morötter och lök som är skuret i små tärningar. Kanske kan man säga att det är ett litet trick för att få en mustig anrättning för man märker dem knappt när rätten är klar utan de bara finns där och ger en extra dimension. T ex har jag sett något liknande i en trattkantarellsoppa som jag gör varje höst eller som grund i en klassisk Bolognese. Kika här får du se. Den här gången testade jag att använda den i en fiskgryta med bra resultat. Det finns många fler användningsområden. Har du några tips får du gärna skriva en kommentar.


Fiskgryta med tomat
2 pers
2 stänger stjälkselleri
2 små morötter
1 liten lök
1 burk hela tomater (400 g)
2 dl vatten (alt vitt vin)
1 fiskbuljongtärning
2 lagerblad
4 vitpepparkorn
1 tsk torkad körvel
smaka av med citronsaft om du inte använder vin
salt

Tärna selleri, morötter fint och hacka löken. Fräs lätt i en kastrull. Häll på finfördelade tomater, vatten (vin) och tillsätt fiskbuljongtärning, lagerblad och vitpepparkorn. Låt koka ihop ca 15 min. Tillsätt därefter valfri fisk och körvel och låt puttra tills fisken är klar. Strax föreservering blandas räkor försiktigt i och grytan smakas av med citron och salt.
Servera med ett gott bröd.


Blogginlägg #36 av 100

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...