05 februari, 2012

Bygg ett pannkakstorn med läcker fyllning till efterrätt

De flesta gillar antagligen pannkakor...eller har jag fel? Oftast serveras de med sylt och grädde. Iallafall traditionellt i Sverige. För egen del tycker jag att de kan inspireras och varieras med andra saker, både sött eller salt.

Olika namn
Namnet crèpes låter liter mera spännande eller ordet palatschinken som används i bl a Tyskland, Österrike och Östereuropa också för den delen. Där kan man äta pannkakorna med fyllning av kvarg (Kesella) smaksatt med citron och vanilj. Lite av strävheten i kvargen försvinner genom att det är vispad grädde i. Väldigt gott tycker jag som älskar färskost.

Mättande efterrätt till lättare mat
Jag spanade efter en efterrätt som passar bra efter soppa för att få en måltid som också mättar lite längre. Då hittade jag det här receptet. Pannkakorna är ganska så sega och håller ihop.

Servera
Bygg ett litet pannkakstorn och roa både barn och vuxna med en annorluna och läcker efterrätt. Med små pannkakor blir det högre. Kanske något att överraska med på sportlovet...

Tillagningstips
Grädda pannkakorna och låt dem svalna lite. Lägg sedan ihop med fyllningen. Nylagat blev godast. Anrättningen blir lite stelare av att stå i kylen. För oss räckte en halv sats av nedanstående recept till 4 vuxna. Men man vet ju aldrig hur glupska gästerna är...mahlzeit. ;-)


Palatschinken
4-6 personer
3 ¼ dl mjölk
250 g mjöl
3 medelstora ägg
1 nypa salt
skal från 1 citron
1 msk citronsaft
3 msk vaniljsocker
¾ dl socker
50 g mald mandel
250 g mager kvarg (Kesella)
2 ½ dl vispgrädde
1 msk florsocker
smör
citronzest

Värm mjölken. Lägg mjöl i en skål, gör en grop. Knäck äggen och lägg innehållet i mjölgropen. Vispa. Tillsätt den ljumma mjölken lite efter hand och vispa tills det blir en jämn smet. Låt vila i ca 20 min.

Riv citronskal. Pressa citronsaft. Blanda skal, saft, vaniljsocker, socker, mandel och kvarg. Vispa grädden och vänd ner i massan.

Grädda pannkakorna. Låt svalna något innan de varvas med fyllningen. Låt en pannkaka avsluta högst upp. Pudra över florsocker och lägg eventuellt lite tunna citronskal överst.


Blogginlägg #26 av 100

1 kommentar:

Pralin från matmedmera sa...

Pannkakor är goda och passar för det mesta. Mina söner gillar även med nutella

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...