20 februari, 2012

4 sätt att pimpa semlan

Semlor är läckra. Särskilt de man gör själv. De går att göra mindre med mer fyllning. Och är man lite duktig på att baka kan man även få bullen mer saftig. Annars kan semlan lätt blir en klump med mandelmassa i botten av en torr bulle. Häller man varm mjölk runt den löses den lätt upp dessutom.

Så vad kan man göra för att pimpa semlan utan att gå alltför mycket utanför ramarna? Här är några tips där man inte går alltför långt ifrån traditionen men ändå får en kul och ny touch på det anrika bakverket.


Förutsättningen för fyllningen är följande:
Vetebulle med kardemumma i degen. Gröp ur bullen, blanda innehållet med mald mandel, socker och lite varm mjölk och lägg tillbaka i bullen. Grädde och lock läggs på. Pudra med socker.

Sen kan du variera med deg eller innehåll på det här viset:

1. Gör gyllengula bullar. Använd saffran istället för kardemumma som smaksättning på degen.
2. Smaksätt fyllningen med kanel.
3. Smaksätt fyllningen med bittermandelolja.
4. Mal både nötter och mandel istället för bara mandel.



Blogginlägg #38 av 100 (fast jag inte lyckats blogga i ett sträck den här helgen).

4 kommentarer:

Pralin sa...

Nu är det dags för fettisdag. Det blir min andra då var jag i Polen förra veckan och där firar man mden 16 february

Kinna Jonsson sa...

En del har det bra...;-)

Katinkas Kitchen sa...

Jag ligger efter - hemkommen snörvlig från resa är jag helt inne i värmande soppor för kropp, själ och hals:-)
Jag gillar när semlorna har generöst med krämig fyllning med den härliga milda smaken av sötmandel...

Therese sa...

Låter smaskigt att smaksätta med kanel!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...