25 januari, 2012

Rester av köttfärssås

Ta hand om en rest av köttfärssås genom att trolla fram en paj. Eller gör en köttfärsröra och lägg i ett förgräddat smördegsskal. Ett tips är just att ha lite smördeg hemma för oväntade förvandlingar.

Smördegen ja, tråkig läsning på förpackningen. Den innehåller inget smör. Bolaget producerar f ö bra produkter men den här skulle behöva få en uppgradering till Mat 2.0 dvs ha en råvara som är äkta och motsvarar namnet. Bli vad den heter. Äkta vara. Eller hur...?

Pajen då. Jo med ett förgräddat skal i eh...smördeg blir en stuvning av "vad fason som helst..." ett bra sätt att ta till vara på en rest. Här är receptskissen på köttfärssåsen.

Köttfärspaj
Smördeg
2 stänger stjälkselleri eller liten bit rotselleri
1 medelstor lök
1 medelstor morot
1/2 chipotlechili
500 g blandfärs eller nötfärs
1 msk vetemjöl
1 kanelstång
1 burk hela tomater
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
salt och peppar ur kran

Tärna selleri, lök och morot fint. Fräs glansigt i smör. Tillsätt köttfärsen i grönsaksblandningen och finfördela medan den steker. Dofta över vetemjöl. Mortla chipotlen och tillsätt med kanelstång, tomater, finhackade vitlöksklyftor och buljongtärningen. Låt puttra så att det blir relativt fast. Kavla ut smördegen. Täck en ugnsfast form. Förgrädda enligt anvisning på förpackningen. Häll köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Strö över parmesan och grädda en stund till. Servera med grönsallad och tomat.

Blogg inlägg #15 i utmaningen att blogga i 100 dagar

4 kommentarer:

Fröken Dill sa...

"Studenttipset" är heller inte fel - varm macka i ugn med ostgratinerade köttfärssåsrester. DET åt jag och min kompis ofta när vi delade lägenhet under pluggtiden.

Christer sa...

Ser fantastiskt gott ut. Och tack. Har länge funderat på vad jag ska göra med min frysta smördeg :)

Lulle sa...

Verkar fantastiskt gott! Tack för tipset.

Kinna Jonsson sa...

Tack! Önskar dig en trevlig helg!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...