15 januari, 2012

Lutfisk restdejtar med sås i kylen

Har du sett Lantmännens coola sida om mat som restdejtar? I mitt fall dejtade lutfisken överbliven bechamelsås i kylskåpet. Och det finns oanade saker vad man kan göra med det. Lite äggvitor hängde på. En ask med dill fick piffa upp det hela och så var det klart.

Nu undrar du säkert vad man kan göra för gott av det här - svaret på frågan är fisksufflé. Världens bästa restdejtingrätt för fisk. Oavsett vad du har för fisk, lax, gädda, torsk eller just lutfisk så blir det gott. Har du flera olika fisksorter kan de blandas i samma rätt. Kokt fisk lämpar sig bäst.

Fisksufflé
3 dl kokt fisk utan ben
2 msk smör
3 msk mjöl
3 dl gräddmjölk
3 äggulor
salt
peppar
3 eller flera äggvitor

Fräs smör och mjöl och späd med gräddmjölken. låt såsen koka 5-10 min, ta kastrullen från plattan och rör i äggulorna, en i taget. Blanda i den finfördelade fisken. Krydda väl och låt blandningen kallna. Vispa äggvitorna till mycket hårt skum och vänd ned dem försiktigt i smeten. Häll smeten i en väl smord, bröad, ugnssäker form. Grädda sufflén i medelvarm ugn, 200-225°C, ca 30 min. Servera med smält smör.

Bloggpost nr 5 i #blogg100

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...