03 januari, 2012

6 tips för en tunn plånbok i januari

Alla säger att det är fattigt i januari. Är det så för dig? Det går att äta gott med en tunn plånbok. Orden stavas planering och eftertanke. Devisen för mig är att äta i säsong då det är gott om råvara som är både nyttig och prisvärd. Dessutom tycker jag det är kul att laga mat på det som är utmaningar som t ex kött som behöver långkokas eller som är en utmaning att ge en god kryddning.

Så vilka råvaror är det säsong på just nu? Rötter av alla de slag. Kålrötter, rotselleri, potatis och morötter för att bara nämna ett par. Sen finns det fin kål både röd och vit. BILLIGT KÖTT i diskarna är framför allt julskinka. Av grönsakerna och julskinkan går det att göra mycket kul rätter.

Mina 6 tips för julskinkan är följande:
  1. Skiva skinka och servera till en krämig potatis- eller rotfruktsgratäng.
  2. Pot-au-feu med buljongkokta grönsaker och skinka i mindre bitar, servera grovt salt och senap till.
  3. Pytt-i-panna med antingen bara potatis eller med rotfrukter. Stekt ägg och inkokta rödbetor är goda till.
  4. Lapskojs från Iduns kokbok.
  5. Skiva skinkan tunt på skärmaskin och frys in som pålägg. Får dock inte sparas i frysen för länge.
  6. Koka gul ärtsoppa, krydda med timjan och lägg i tärnad skinka före servering.

Rester till middag gjorde en julskinkepaj.

3 kommentarer:

Rester till middag sa...

Hittade till din blogg idag och ska kika runt i den tänkte jag ;)
Idag gjorde vi ost-och skinkpaj på julskinkan, det blev jättegott!

Ha en fin kväll!

Kanel och vanilj sa...

Utmärkta tips, tack!

Kinna Jonsson sa...

Tack själv Rester till middag.
Kanel och vanilj - vilken fin pudding du hade på bloggen. Såg läcker ut!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...