25 december, 2011

Nyår - varmrätt

I år har vi fått i uppdrag att laga huvudrätten på nyår. Tankarna går att göra Biff Wellington enligt Gordon Ramsey, som även Mat-Tina lagade häromkvällen. Den ser utsökt ut med sin frasiga smördeg, svamp och rödvinssås.



Sen har vi en idé om att göra torsk rygg med rödvinsås och bacon. Och jag hittade då det här receptet på SVT och det här hos Melanders.

Kanske ska man överraska kompisarna med en liten granité och där har jag en fundering på att göra en på te eller kanske bara något med en uppfriskande smak som en blodapelsinsorbet som vi gjorde en gång.

Vad ska du laga till nyår? Vilken varmrätt väljer du? Jag skulle gärna vilja bli inspirerad av dig.

Gott Nytt År!

Uppdaterat:
Fler förslag på menyer. Kika in hos Landleys kök.
Idétorka? Fem fina nyårsdesserter hittar du hos Söta saker.
Sista minuten tips för nyårsmaten hos Picki Picki

Traditioner kring julmat och julen

Tycker du att det är roligt att lära dig mer om jul, mat och traditioner rekommenderar jag dig att läsa de 4 blogginlägg som jag skrev för Lantmännen före jul.

Den första handlar om Lucia, lussebullar och varför man färgar och smaksätter degen med saffran. Litegrand har jag skrivit om figurbröd som är en sed som kom med tyska bagare till Sverige. Brödet fick både vara skådebröd och sk såbröd, en symbol för livskraft och en bra skörd.

Att äta fläsk till jul har sina förklaringar i när och hur man slaktade.
Fläsket kunde inte hålla så länge som nötköttet så därför slaktades grisen tidigt på morgonen på Lucia. Inte för inte kallas svinotta för det den gör.

Brännvinsbord är en tradition som håller sig kvar hos oss i form av sill, brännvin och små kalla rätter. Ett vackert uppdukat brännvinsbord hittar du på Nordiska muséet (bilden). Detta är ursprunget till smörgåsbordet. Bruna bönor och dopp i grytan har sin givna plats på julbordet i vissa landskap. Mer om både bruna bönor och brännvinsbord skriver jag i blogginlägget om det småvarma.

Julens drycker är inte bara öl och snaps. Det kan vara mumma, porter, svagdricka för att bara nämna några. Här hittar du både lite mer om julölen, dess smaker och hur du gör en egen mumma.

Samtliga blogginlägg som jag skrivit för Lantmännen 2011 hittar du här.

21 december, 2011

God Jul och Gott Nytt År!

Tack för att du läser bloggen. Det är ett nöje varje år att få all fin feedback och höra dina kommentarer.

Ser fram emot nästa år och hoppas du fortsätter att hälsa på här då och då.

Jag önskar dig och de dina en fin jul och gott slut på året.

Varma julhälsningar
Kinna

06 december, 2011

Ugnstemperatur för julskinka

Det lackar mot jul och snart är det dags att sätta den första skinkan i ugnen. Men varje år har lappen kommit bort där tid och temperatur anges. Bloggar därför både för mig själv och andra som en liten kom-ihåg-lapp.


Julskinka i ugn

175°C beräkna 50-75 minuter per kilo, innertemperaturen ska då hålla 68°C. Den kryper upp till 72°C till när den får vila efteråt i ca 15 min

Du kan även långkoka skinkan i lägre temperatur. Blir saftigare men tar längre tid.
125°C och den tar då ca 30 min längre tid per kilo, 70°C innertemperatur som kryper upp till 72°C

Dra av nät och svål medan skinkan fortfarande är varm.

05 december, 2011

Fem tips inför jul och julmat

Här är 5 tips som kanske kan hjälpa dig att få en mindre stressig december. Kom ihåg man behöver inte göra allt. Prioritera och gör bara det som är absolut viktigast. Gör saker tillsammans så blir det också enklare. Låt bra att ha och nice to do vara. Umgås och njut!

  • Börja planera i tid. Ta en kalender och pricka in vad du ska göra. Ta tag i lite varje dag. Var realistisk.
  • Julknytis är enklare än att en person ska laga all maten. Låt alla bjudna bidra till julbordet genom att ta med sig något. Gör en lista och låt alla välja vad de vill ta med sig.
  • Välj att servera färre rätter välj bara de som du och familjen tycker bäst om.
  • Vissa saker kan förberedas t ex brunkål, rödkål och bruna bönor går att göra i god tid och frys in. Frys i mindre förpackningar och ta upp. Smaksätt med mera ättika, salt och sirap mm vid uppvärmningen.
  • Köttbullar och revbensspjäll går att förbereda. Färdigstekta går de fint att frysa och värma i stekpanna, stekgryta eller i ugn. Enkelt, gott och tidsbesparande.

Viktigt för mig är att baka en hel del bröd och ge bort. Det är ett måste. Citronpepparkakorna nedan och saffransbröd. Däremot får vi gå bort på julafton och då har var en lite julmat med sig.

Mer läsning:
Absoluta Favoriter på julbordet
Inspiration till smaksättning på tryfflar från John Bauers Gymnasium i Norrköping
Hemgjord leverpastej - kan man göra året om.
Citronpepparkakor med cedroolja är ett måste på julen.

02 december, 2011

Jul på Löfstad

Nu är det jul på Löfstad igen. Mamma och jag säljer böcker, läckert saffransbröd, surdegskavring och småkakor på Löfstads Julmarknad. Kom och köp gott bröd som kan passa till adventskaffet eller böcker som blir en fin julklapp. Vi bjuder på en liten rågkaka och hoppas det ska smaka. Varmt välkommen!

Uppdaterad text och bild.

Inspireras av tidigare julmarknader där vi varit med.

Uppdaterat
Lumumma var och hälsade på oss på Löfstad
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...