28 september, 2011

Hur man delar och gör iordning en hummer

Nu behöver man inte undra hur en hummer ska skäras itu och beredas. Här är en mycket instruktiv film hur hummern delas, magen avlägsnas samt klorna knäcks. Bra för den som bereder sig att äta hummer nu när säsongen kommer igång. Och jag förbereder mig inför hummerfisket med Västsvenska turistrådet i helgen. Behöver inte vara någon novis längre.

27 september, 2011

Nu är det skaldjursresa på gång igen.

Laddar inför helgen. Gummistövlarna är med från landet. Vantar, mössa och oljerock framtagna ur garderoben. I helgen blir det hummerfiske på Västkusten och det ska bli så kul. Det är Västgötska turistrådet som bjuder in matbloggare och andra matmänniskor som t ex Monika Ahlberg att fiska hummer och besöka Kosters trädgårdar.

Vi kommer att få laga mat två och två och skapa recept med höstens råvaror och självklart med skaldjur. En utmaning för den som inte är självklart Västkustbo tycker jag. Förra gången vi var på skaldjursresa fick vi havskräftor i korgen. Duktiga Jennie Benjaminsson, Kalasgott (som ni såg i Sveriges Mästerkock) hade full koll på skaldjuren och visade mig hur man tog sig an de små läckra djuren.

Och jag kommer förstås att prata syltrecept med Helena på Kosters trädgårdar då hon är engagerad i ett projekt som heter Äkta sylt. Ska bli skoj och jag kollar redan varför hon är kritisk till citronsyra...och jag kan förstå det.

Vill du följa mig och de andra nästa helg kikar du på Twitter och hashtagen #expvast eller följer mig på @kinnajonsson.

Mer om hummerpremiären kan du läsa om på Västsvenska turistrådets blogg.

Gör en skaldjursresa själv! All info du behöver finns här.

25 september, 2011

Mina 8 bästa svamptips

Igår fick vi en rätt stor påse med svamp och jag tycker att man ska passa på att äta svamp då den är färsk - sen om man har ett överflöd kan man torka och frysa. Så idag blir det en klassisk omelett med svampstuvning.

Varje år plockar jag svamp och gör olika rätter och i år verkar det vara svampår igen. Så min gissning är att alla har rätt mycket svamp med sig hem från skogen.
Här är mina övriga 7 tips på vad du kan hitta på med svampen.

Svamptips
Trattkantarellsoppa
Att steka hel svamp, stolt fjällskivling eller portobello
Risotto med svamp
Förvälla blandsvamp
Pasta med svamp och bacon
Crepes med svampstuvning
Svampapp för din mobil


19 september, 2011

5 tips om att använda ratatouille

Förra hösten gjorde jag en massa filmer. Det blev så många att till slut började armen värka, musarm av värsta sorten och jag kunde knappt lyfta den. Inte så bra. Kunde inte ens klia mig på ryggen...
Men det blev som sagt en del filmer och de publicerades i en liten mobilbloggningskanal som inte var tillgänglig för fler än de som var mina prenumeranter. Nu har jag tänkt mig att lägga upp ett par av filmerna på mitt Youtubekonto. Här är en om ratatouille som är så underbart att frysa in och ta upp under vintern.

Grundrecept på ratatouille

Mina 5 bästa tips är att använda ratatouille till:
  • stekta kotletter som täcks med ratatouille och ost och gratineras
  • över ett fiskblock
  • mixa som en god grönsakssås med en klick creme fraiche
  • mixa och använd som en matig grönsakssoppa med lite bacon och gott bröd
  • som sås till pasta med parmesan

Har du några fler tips att bjuda på får du gärna skriva i kommentarsfältet. Här är filmen:

16 september, 2011

Svamprisotto med blandsvamp

Vad kan du hitta på med risotto? Jo, det går att använda både rött och vitt vin, lägga i borlottibönor eller som nu när det är säsong fylla den med god blandsvamp. I filmen får du lite olika input vad man kan hitta på och hur en äkta Risotto Milanese görs.

15 september, 2011

Knäckig äppelkaka med kardemumma

Åhå, det här blev en överraskning. Den vanliga äppelkakan blev uppiffad med lite kardemumma och blev en helt ny rätt. Så gott!

Receptet kommer från min "svärmor"s släkting och egentligen är det bara en receptskiss. Det trevliga är att det översta lagret blir knäckigt.

Nu på hösten passar jag på att också plocka olika svenska äpplen ur lådorna i affären. Äpplena har olika smaker, sötma och syra och tillsammans blir det läckert i äppelkakorna. Idag fanns Alice, Gravensteiner och några fler sorter som jag inte kände igen. Knepet kommer från min mamma Märtha som är en mästare på att uppfinna nya saker i köket.

Äppelkaka
ca 400 g äpplen i tunna skivor (skalade eller inte skalade äpplen)
3/4 dl mjöl
3/4 dl socker
tunna skivor smör (använd osthyvel)
kardemumma (var inte snål)

Svenska äpplen har tunna skal och behöver egentligen inte skalas men se till att ta bort kärnhus och fluga. Lägg äppelskivorna i en ugnsfast form. Strö över stött eller malen kardemumma. Sedan mjöl/sockerblandningen. Hyvla tunna skivor med smör över. Sätt in i ugnen på 225°C tills äpplekakan fått fin färg.
Idag serverade vi med Rysk Youghurt från Lindahls men en klick vispgrädde eller lite vaniljglass blir superbt till.

Uppdaterat med exakta mängder på socker och mjöl.

10 september, 2011

Grillade aubergineknyten med basilika

En riktig liten goding blev den här rätten. Anledningen till att jag gjorde den var att jag dels haft väldigt mycket egenodlad basilika som nästan växt ifrån mig i sommar och dels en underbar bok som jag fått i present av min svägerska. Boken innehåller bara basilika recept och heter rätt och slätt Basilika. (boken är tyvärr slut på förlaget så jag bjuder på receptet här). Rätten blev lite av en räddning när man gjort tomat-mozzarella sallad flera gånger och vill komma på något roligare.

Den enda utmaningen med rätten var att de långa fina auberginer som boken hänvisar till antagligen endast finns i sydfrankrike och inte våra breddgrader. Jag kan inte påstå att knytena hållit ihop något särskilt bra någon av gångerna jag gjort rätten. Fuskat har jag också gjort då jag inte ens orkat ta fram grillen utan lagt dem i stekpanna ena gången och testat att ha dem på långpanna i ugnen andra gången. Tror dock att smaken blir lite mera fulländad om man gör som receptet beskriver och grillar dem.

Rekommenderar att prova det i vilket fall som helst för det var jättegott och fräscht vegetariskt.

Knyten med aubergine och basilika
4 portioner
2 stora och långa auberginer
225 g mozzarellaost
2 plommontomater
16 stora färska basilikablad
2 msk olivolja
salt och malen svartpeppar
rostade pinjefrön och rivna basilikablad till garnering

Tomatdressing
4 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
1 msk puré av soltorkade tomater
1 msk citronsaft

Avlägsna stjälkarna från auberginerna och skär dem på längden i tunna skivor. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten och koka aubergineskivorna i ca 2 minuter, tills de mjuknar. Låt rinna av och torka sedan med hushållspapper.

skär mozzarella-osten i 8 skivor. Skär varje tomat i 8 skivor, räkna inte ändarna.

Tag två aubergineskivor och lägg dem ovanpå varandra i form av ett kors. Placera en tomatskiva i mitten, salta och peppar, lägg till ett basilikablad, följt av en skiva mozzarella, ännu ett basilikablad, en tomatskiva och lite mer salt och peppar. Vik aubergineskivornas kanter kring mozzarella- och tomatfyllningen till ett litet knyte. Gör sammanlagt 8 knyten. Lägg dem på en bakplåt och ställ svalt i ca 20 minuter.

Gör i ordning tomatdressingen. Blanda olivolja, vinäger, puré av soltorkade tomater och citronsaft i en skål. Avsmaka.

Förvärm grillen. Pensla knytena med olivolja och grilla i 5 minuter på vardera sidan, tills de är gyllene. Servera dem heta, med dressingen, pinjefrön och basilikablad.

08 september, 2011

Fisksoppa med kräftstjärtar

Fisksoppa kan man inte få för mycket av. Den här har doften av 80-tal med tunga grejer som grädde, crème fraiche och kräftost. Men den blev verkligt god. Ett lätt rödvin till och fredagskvällen är räddad.

Varför inte grunda med vegetarisk förrätt, en sallad à la Francaise, Salade de cruditées. Den är lätt att göra i ordning medan soppan blir klar på spisen.



Helens goda fisksoppa

4 portioner

2 msk smör
2 stora morötter (riv grovt)
2 msk mjöl
½ l vatten
5 dl grädde
1-2 msk hummerfond
400 g kräftost (kavli)
2 dl creme fraiche
1 burk kräftstjärtar
svartpeppar
färsk dill

Fräs smör, morötter och mjöl. Späd med vatten, grädde och fond. Lägg i osten och creme fraiche. Klipp dillen. Ta några tag med pepparkvarnen. Tillsätt dill och kräftstjärtarna strax före serveringen.

07 september, 2011

6 tips för hur du använder paprika

Får paprikor av grannarna. Behöver din hjälp. Nu vet jag inte vad jag ska göra med alla paprikor. Ja, så skrev min syster i ett mail för ett par dagar sen. Hon bor i Frankrike och har just nu överflöd på paprikor och tomater.

Paprika är en favorit när det är säsong. Men ack så dyr när det är vinter. Därför gör jag olika saker med dem nu när de är relativt överkompliga i pris, för att behålla lite av sommaren. Här är mina bästa tips listade.

Paprikorna kan du
  • kärna ur och skiva som de är. Frysa i burkar till vinterns grytor

  • ugnsbaka tills de är nästan svarta och dra skalet av dem. Går att frysa.
    Gott till pasta, eller m olivolja och vitlök som aperitif.

  • Chili Con carne

  • Ratatouille med paprika och tomater till vintern
    Går att frysa. Raratouille använder jag som den är på kotlett eller så mixar jag den till en grönsakssås eller soppa som kan förgyllas med en klick creme fraiche och bli lite extra fyllig.

  • Fylld paprika med köttfärs och ost

  • Paprika kan man alltid servera som drinktilltugg med en dip.


Som du förstår räcker inte de här tipsen på långa vägar. Har du några fler tips att dela med dig av vore det toppen?

05 september, 2011

Grillad, marinerad zucchini

Alltid lika roligt att bli bjuden på middag för man äter saker man inte tänkt på att laga själv. Här har lillebror marinerat grillad zucchini med vinägrett och persilja. Kan tänka mig att det var olivolja eller neutral rapsolja, citron, salt och peppar plus massor av hackad persilja. Säkert användbart nu när man har överflöd i landet av diverse saker varav kanske zucchini är en av dem.

Vad jag inte visste själv var att det finns 2 sorters zucchini som man kan odla. Dels den här sommar zucchinin men också en vintersquash. En tidig vår för några år sedan hämtade mamma fram härliga squashar ur kylen. De hade legat där och lagrats under vintern. Jag var förnundrad över att att de var jättehärliga och fullt ätbara. Nu fattar jag varför det funkat att lagra dem sålänge...precis samma sak som med äpplen...men det får bli en annan bloggpost.

Ibland önskar man att det fanns både odlings- och lagringsmöjligheter som inte bara stavas bakgården i stan och frys...

04 september, 2011

Lattevispen till vinägrett

Lite oskarp bild - men jag måste bara tipsa om hur jag använder lattevispen. Fick den fiffiga idén när jag såg hur svärfar skaffat en liten manuell visp för att vispa ihop en senapsvinägrett. Då var inte steget långt att använda den batteridrivna vispen i vårt eget skåp...och nu gör jag det ofta för det går fort och konsistensen blir så bra.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...