26 juli, 2011

Turkiskinspirerade biffar och citrondoftande bulgursallad

Nu har jag gjort samma rätt två dagar i rad och blev så bra att jag glömde ta bild båda gångerna. Hoppas du känner dig inspirerad ändå att göra det här för det blev galet gott!

Tack vare att jag inte hittade min tahini fick de turkiska kvinnolåren en ny skepnad. Första dagen gjorde jag på gehör och memorerade vilka ingredienser jag haft i. Andra dagen skrev jag ner för att kunna gå tillbaka och göra om rätten när andan faller på. Vill man grilla de avlånga biffarna går det bra. En riktigt sommardoftande fräsch bulgursallad passade perfekt i smaken till.

Turkiskinspirerande avlånga biffar
1 burk krossade tomater
1/2 gul lök
ca 500 g nötfärs (eller lammfärs)
2 tsk kanel
2 torkade chilis
1 krm cayennepeppar
1 vitlöksklyfta
2-3 tsk salt

Koka ihop krossade tomater med 1/2 hackad lök och låt svalna. Använd ca 2/3 av innehållet. Blanda alla ingredienser till en smet. Forma avlånga biffar som är ca 8-10 cm. Hetta upp olja i en stekpanna och stek dem runt om.


Bulgursallad
2 personer
Bulgur för drygt 1 portion
1 tomat
1/2-1 citron
rejält med persilja (salladen ska bli grönaktig)
salt

Koka bulguren och låt svalna. Dela tomaten, ta ur kärnhuset och hacka den i fina tärningar. Hacka persiljan. Pressa citronen och ta bort kärnorna. Blanda allt och smaka av med salt.

19 juli, 2011

Odla basilika


Det är så lätt att odla basilika och jag har en hel lång rad med krukor i fönstret. De får mycket vatten och sol varje dag plus en hel del näring. Resultat: härliga kraftiga snabbväxande plantor. Bladen blir stora, kraftiga och smakrika, inte alls som de lite mesigare man köper.
Därför äter vi basilika ofta och njuter. Här en enkel mozarellasallad som är en favorit på sommaren när tomaterna är solmogna och också har mycket smak.

En annan basilikafavorit med philadelphiaost och tomat.

Yoghurtsås med basilika till lamm

12 juli, 2011

Sangria på vitt vin

Den här sangrian blev rätt söt och mycket god men lättdrucken, alldeles, alldeles för lättdrucken. Egentligen skulle det kunnat vara lite kolsyrat vatten eller någon kolsyrad dryck i för vi blev snabbt påverkade. Ganska kul men är det varmt är det kanske inte helt OK. Den här mängden räckte till 6 glas.

Till en Sangria på vitt vin rekommenderas ett mycket lätt ekat eller oekat vin t ex med en druva som Chardonnay som har frisk och fruktig smak.

Sangria på vitt vin
3/4 dl vatten
1 1/2 dl socker
1/4 tsk malen kanel eller 1 kanelstång
2 flaskor torrt vitt vin
isbitar
1 citron
1 apelsin
1 banan (uteslöt det)
valfri frukt till kan vara nektariner, persikor eller jordgubbar.

Låt vatten, socker och kanel sjuda i en kastrull i 5 minuter. Skiva citron, apelsin och banan. Häll den heta sockerlagen över frukten och kyl. Vid servering hälls frukten i en stor glaskanna. Tillsätt det vita vinet, isen och rör om. Servera i vinglas.
Det går att ersätta det vita vinet med rött vin. Frukt som också är god i är jordgubbar, persikor och nektariner.

Originalreceptet är hämtat från: Cooks.com.

BBQ sås ska vara rökig ha sötma och styrka

Alltså alla ingredienser i den här såsen bidrar med det som en riktig BBQ-sås ska ha nämligen sötma, styrka och en viss rökighet. Receptet med BBQ-såsen kommer från Lindahls, yoghurten med gubben - som är en av favoriterna i vårt kök. En stor burk blir inte stående länge hos i kylskåpet och här är ytterligare något som bidrar till inspirationen vad man kan göra.

Vi gör ibland färskost (avrunnen yoghurt med persilja, salt och vitlök), youghurtsås som den serveras i Österrike, tsatziki förstås eller en annan sås till grillad fisk med gremolatamix och yoghurt. Ibland blir den en enkel efterrätt med en klick honung och några nötter som i Grekland. Enkelt och raffinerat.

BBQ sås
2/3 dl mangopuré
2 dl yoghurt
ca 50 g soltorkade tomater, strimlade, finhackade
chipotle, finhackad

Finhacka som sagt allt och blanda. Låt stå en stund före servering.

09 juli, 2011

Jordgubbar med mynta



Har olika sorters mynta i min trädgård i stan. Passade på att ta myntablad, socker och mixa i kaffekvarnen (som jag bara använder till kryddor). Sen piffade jag till lite skivade jordgubbar som inte var så rika i smaken med myntasockret. Blev riktigt gott och kändes fräscht!

Den lilla kaffekvarnen går att tvätta med vatten och om man inte kör i sladden i väggen utan låter den stå och torka har det hittills inte heller blivit någon kortslutning.

07 juli, 2011

Jordgubbar till våra vinterfrukostar



15 liter senare. Snoppade, skivade och lättsockrade. En hel låda i frysen fylldes med bär, våra vinterfrukostar. Bra C-vitamintillskott när snön ligger djup.

05 juli, 2011

Matig sallad med halloumi















Enkelt och lätt på sommaren är en sallad på rester...eller inte rester. Några kokta potatisar, grillad kycklingfilé och en halv halloumi från Fontana* blev basen till en matig sallad. Resten är egenodlad ruccola, isbergssallad och cocktailtomater. Mer än nog till två personer.

En gräddfilsdressing med curry var fräsch till.

Skriver om Fontana då jag tycker deras samarbete med oss bloggare är kul. På Matklubben.se hittar du grill recept från olika matbloggare och även mig. Till höger på den sidan ligger också tips om hur du lyckas bäst med din halloumi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...