29 maj, 2011

Helg i Västsverige - ett råvaruskafferi



Mia Jonson på Lilla Labäck vurmar verkligen för det hon gör nämligen odlar tidiga, ekologiska knippgrönsaker.



Salladsplantor i drivhuset.

Det som är mest spännande med hennes odling är att hon även förser en stor ICA-butik med färska grönsaker vilket gör att kunden ser odlaren direkt i butiken. För henne är butiken som en förlängd arm mot kunden. Kunderna ringer och undrar om gurkan kommer snart...Kunderna uppskattar just de produkter som är i säsong.
Här är en gurkblomma men det hänger färdiga gurkor på plantorna runtomkring. Ungefär hälften så stora som den konventionella slanggurkan och mycket goda!

Det som också är intressant är att butiken får fler kunder tack vare att Lilla Labäck levererar färska produkter. Mia byter ofräscha grönsaker till fräscha utan att det kostar butiken något extra. Då behöver inte butiken heller lägga på extra för svinnet.

Hon har andra kunder som kommer direkt till gården och hämtar sina leveranser, typ restauranger. Någon krögare kommer på motorcykel och fyller väskorna på cykeln fulla med grönsaker. Han kör 10 mil fram och tillbaka för att få bra råvaror.

Ca 2-3 ton sparris skördas under säsongen. Men det tar lång tid innan sparrisen ger skördar. Första sparrisarna kan man kanske ta när plantan är 3-4 år. Men först när det gått 5 år ger den full utdelning.

Mia vill jobba med jorden. Helst inte bli större så att de måste ta in folk men det är inte så lönsamt att jobba så småskaligt. En fin balans mellan lönsamhet och småskalighet som inte alltid är så lätt.

För arrangemanget och besöket står Västsvenska turistrådet. Resan fortsätter till Spiken och Läckö slott.

Alexandra Zassi berättar mer om Lilla Labäck och dagen i Västsverige
Fler bilder hittar du hos Monica Ahlberg på Allt om mat bloggen
Bloggen från Västsvenska turistrådet

Karin på Bagerskan och Christopher Anderton matbloggspriset, Tina, Jennys mamma på Kalasgott och Walter från Schwedentipps är också med. Plus en supertrevlig filmare som heter Ludvig men alla kallar honom Erik då han är lik Erik Saade.

25 maj, 2011

Märtha pratar kakor i radion

Mamma Märtha pratar varje vecka i radio Östergötland där hon lagar något gott med Lana Brunell. Lyssna här på henne där hon berättar om receptet till Hantverkskakan. En av mina favoritkakor, seg med mycket smörsmak.

Bilden kommer från vår bok I mormors berså - fem generationers bröd bakverk och tårtor, Klefstad förlag

22 maj, 2011

Hemrökt böckling
















Fiskesäsongen har börjat och Fredriks pappa röker själv i en egenbyggd rök. Sådana här lådor får vi med oss hem med jämna mellanrum. Så gott!

06 maj, 2011

Snart blommar rapsen




Har just spenderat 10 underbara dagar på Österlen och vårt fina hus i Skillinge som vi hyr ut på sommaren. (obs inte huset på bilden).

Bilden är tagen kvällstid då jag undersökte hur långt rapsodlingarna kommit på Österlen såhär i början av maj. Egentligen skulle det varit en bild av ett fält från Gunnarshögs gård, en stor rapsoljeproducerande gård, som ligger ett stenkast från där bilden är tagen. Men där fanns inga närliggande rapsfält så det här är en bild på andra sidan av Hammenhög.

Vill du läsa mer om raps finns massor av information på Svensk Raps sida.

05 maj, 2011

Gillar inte dominerande sökordsresultat

Blev ganska irriterad då jag förstår att Hittarecept.se har gjort en otrolig sökmotoroptimering. Allt som jag söker på i form av ingrediens + mitt bloggnamn (bolean search) landar i sökresultatet där allt pekar mot hittarecept.se. Sökresultatet blir då för mig helt ointressant. Även om hittarecept.se genererar 10% av min trafik in till bloggen den här månaden enligt Google Analytics blir jag inte riktigt glad över att se sökresultatet. Gillar inte....!

Hittade iallafall det jag sökte. Nämligen läckra små minipajer från ARLA som vi ofta gör när vi har drink och arrangerar fester.

Matbloggspicknick

04 maj, 2011

Vilda växter i köket

Vild då den växer vilt så långt upp som eken växer. Släkt med allium är det en av de äldsta klosterväxterna och kan spåras bakåt mot medeltiden. Min favorit i köket med alldeles för kort säsong. Det är ramslöken som jag pratar om.

I maj- juni växer den i Skåne, Gottland, Öland och kan förekomma uppemot Uppland. Sällsynt och vildväxande, men där den finns breder den ut sig. Vacker med sina vita blommor, smala, avlånga blad och har en mild smak av vitlök. Den används till soppor, såser och passar bra i sallader. På nätet hittar du också pestorecept mm där ramslök ingår. Övriga årstider kan den sannolikt komma från Asien där den också används i matlagningen.

Jag serverade den i en sås med yoghurt, mynta, machesallad och en lätt halstrad köttfärsbiff. Kombinationen med yoghurt och lite mynta var inte dum. I väntan på fräscha, egenodlade kryddor var torkad mynta var det enda som stod till buds, fungerade bra då såsen fick stå en stund.

Inspirationsförslag till yoghurtsås med ramslök
1 dl yoghurt
1 msk mjölk (för att få mera flytande konsistens)
Hackad ramslök
½ msk torkad mynta
1 krm rödvinsvinäger
Socker
Salt

02 maj, 2011

Tipsa om RobustChallenge och tävla själv om fina priser




Det är inte ofta det är tävlingar här på bloggen men den här vill jag så gärna sprida då Christopher Anderton, matbloggspriset står bakom en del av det grafiska materialet till tävlingen tillsammans med Robust Challenge. Så, det är bara att vara med och tävla genom att tipsa!

OBS! Jag tjänar inga pengar på det här eller har någon del i arbetet med tävlingen utan tycker det är roligt att hjälpa Christopher.

Om tävlingen
Vill du tipsa andra bloggare om Melkers Anderssons RobustChallenge?

Länka till Robust Challenge i en bloggpost eller lägg in grafik från Deluxive och länka till Robust Challenge i din blogg så lottar vi ut ett gäng Robust Stavmixrar till er som tipsar! Vi ser när ni länkar, men ni kan gärna skicka ett mejl med er länk till robust@deluxive.se. Fram till den 23e maj!

Tävling om fina Philips Robust Collection maskiner

Sällan jag tipsar om tävlingar men den här vill jag sprida då det är Christopher Anderton, matbloggspriset, som jobbat med en hel del bakom kampanjen.

OBS! Jag tjänar inga pengar på det här eller har någon del i arbetet med tävlingen men tycker det är roligt att hjälpa Christopher A.

Om tävlingen:
Var med i Melker Anderssons "matcup" RobustChallenge för matbloggare och hemmakockar. Nu är omgång 2 (av 3) igång! Melker ger dig tre olika uppdrag. Följ uppdragsbeskrivningen. Skapa ett recept, ta en bild och ladda upp!

I prispotten vinns diplom från Melker Andersson och köksutrustning från Philips Robust Collection, som är i de högre prisklasserna.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...