25 april, 2011

Nässlor - vårens primörer


I finger- topparna nyps och sticks det lite. Plockade de första nässlorna, mina första riktiga primörer för året. Tog snabbt fram handskar, men nässlorna hann ändå sätta dit en stickande känsla för ett par timmar framåt, trots att de är små, späda, och till synes ofarliga. Påse hade jag ingen utan mössan fick duga. Vinden från havet sög duktigt tag i håret, men en vårprimör förför, till allehanda galenskaper.

Väl hemma sköljdes småttingarna noga i flera vatten, förvälldes och hackades grovt. Lite bitiga blir de i soppan, vilket jag själv föredrar men visst kan matberedaren skapa en slätare soppa. En bottenredning gav en krämig konsistens. Ta mindre med mjöl om soppan ska kännas mera genuin/ruff/tuff.

Nässelsoppa

2 pers
250 g späda nässlor, spenat eller grönkål
1-2 msk margarin
3 msk mjöl
½ l vätska
1 grönsaksbuljongtärning
salt
peppar
ev muskot

Skölj nässlorna väl, ge dem ett hastigt uppkok i vatten. Skölj med kallt vatten för att avstanna kokningen. Finfördela dem i matberedaren eller hacka fint på skärbrädan Vill du ha en mildare smak blandar du nässlor och spenat. Smält margarin tillsätt mjöl, buljongtärningen, därefter vätskan lite i taget och nässlorna. Låt koka några minuter Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskot. Servera med hårdkokta ägghalvor i soppan och ett gott bröd. Spenaten eller nässlorna kan bytas ut mot grönkål.

24 april, 2011

Celebert besök från Tastycards


Underbar idé med underbara kort. Tanken bakom nystartade Tastycards är roligt och innovativ. Med 3 vackra matrelaterade vykort ska man som företagare kunna marknadsföra sig. I princip skulle du kunna tänka så här. Uppvakta kunden du vill bjuda in till möte med ett förrättskort, få till mötet och bjud på ett varmrättskort, avsluta och tacka för mötet med en vacker efterrätt. I vanliga fall är ju ordspråket vägen till mannens hjärta går genom magen. Här skulle man kunna säga att vägen till kundens hjärna går genom magen.

Några av korten är tagna i en silversmedja och hårda vackra maskiner blandas med läckra söta saker. Vilket verkstadsföretag eller industri skulle kunna motstå det? Idén är briljant tycker jag.

Uppdaterat: Som kreatör kan du skapa kort tillsammans med Tastycards. Läs också om deras förlagsverksamhet Münchmedia, där man kan skapa sin egen bok.

20 april, 2011

Glad påsk!



Så äntligen är påsken här. Det har blivit lite dåligt med skrivandet och matlagandet då så mycket annat pockar på min uppmärksamhet. Framför allt försöker jag få min firma Fiduser up-and-running så mycket det går. Sakta men säkert går det också. Jag har roliga uppdrag som jag gärna jobbar mycket med då resultatet ska bli bra. Snabb leverans och med kvalitet är så viktigt för fler rekommendationer och jobb.

Är du nyfiken på vad jag gör och mina uppdrag? Då kan du kika lite längre ner. Men först vill jag passa på att önska dig en riktigt skön och framför allt en Glad Påsk. Det kommer att bli lite uppdateringar här - jag ska prioritera matlagandet och bloggen mera.

Uppdrag från årsskiftet
Som du ser är det både små och stora uppdrag men det sistnämna är nog något av de mest spännande jag har gjort. Att få vara med och bilda ett av världens största konsultbolag inom Sociala medier. Grundarna med partners och konsulter kan erbjuda management tjänster till internationella koncerner i hela världen. Vi är 17 partners och finns i Asien, USA, Europa och Australien. Att bara få vara med och bygga upp organisationen, samarbeta över nätet och lära sig av varandra är så otroligt kul. Läs gärna vår pressrelease på Fiduser min företagssida eller om företaget på Sobizco. Dessutom har vi alla en gemensam grund att stå på då vi jobbar utifrån modeller från en utbildning inom sociala medier, Social Media Academy som jag själv gick förra året.

Dessutom har jag haft förmånen att hålla föredrag för Marknadsförbundets medlemmar under Internet Expo och Digital Marketing, "Sociala medier relationsmarknadsföring på hög fart".

19 april, 2011

Ett recept varje vecka i 10 veckor



Idag är mitt recept med på Findus sida inne i Facebook. Under 10 veckors tid kommer olika bloggares recept på tillbehör publiceras där.

Först ut var Kardemummagumman med rostad sötpotatis och smörslungad sparris.

OBS! Jag gör det här för att det är kul.

18 april, 2011

En korg kom lastad med massor av mjölkprodukter



Blev väldigt glad över sändningen med mjölk, fil och ost från Skånemejerier. Främst då det antagligen inte undgått någon att jag är ett Skånefan och även att östgötamjölk med sina 7 mjölkbönder ligger mig varmt om hjärtat. På Östgötamjölk finns bonden Anders Birgersson från Gammelstorp vars föräldrar jag känt sedan jag var mycket liten. Hans söta fru Frida är bloggaren Frun på Gården som tyvärr inte bloggar längre.

Med i korgen fanns härliga yoghurtsorter. Vi tyckte mycket om både den friska yoghurten med Citron som fick sig en extra guldkant av lite tinade jordgubbar, liksom vaniljyoghurten som var krämig och den med krusbär/flädersmak som bara fick oss att längta till sommaren.

Av den naturella ekologiska yoghurten från mejeriet Hjordnära, gjorde jag en färskost. Enkelt att göra och mycket gott. Låt yoghurten rinna av i ett melittafilter under några timmar tills den antagit en fast konsistens. Smaksätt med pressad vitlök och salt. Et vòila färskosten är klar.

I korgen fanns även baristamjölk till latte de barista som jag tyvärr inte hann använda förrän den blev dålig (vi är bara 2 personer i hushållet så vi hann inte dricka den) och en ohomogeniserad mjölk från Åsens Lantmjölk vars förpackning i plast med ett handtag jag särskilt gillade plus att den smakade mycket gott.

Den mellanlagrade prästosten från Allerum var mycket krämig och fick bra betyg av min sambo.

Tjingaling, inget betalt för att berätta om det här men nöjet var på min sida!

17 april, 2011

Skinkstek med svål bräserad i vinäger


Skinkstek är otroligt gott och får man tag på en bit med svål är det bara att slå till.

Här är svålen randad med en skarp kniv i halv-centimeter tjocka strimlor. Se till att randningen inte går ner i köttet. Hela biten är gnuggad med salt, svartpeppar och viltkrydda. Sedan har jag lagt den på ett ugnsfast fat och tillsatt rejält med vitvinsvinäger. In i ugnen på ca 175°C, ca 1 1/2 timme och en innertemperatur på 70°C. På Svenskt kötts sida finns ugnstemperatur angivna för flera olika sorters kött.

11 april, 2011

Lyckas med Findus fisk

Häromveckan blev jag kontaktad av Findus och fick frågan om jag ville laga något till deras torsk, ryggfilén närmare bestämt, med örtsmör. Eftersom jag gillar den produkten och gärna skriver om den plus tar fram recept tackade jag ja.

Själva fisken ligger i en stekpåse och smöret är spritsat uppe på. Enkelt att laga då hela påsen läggs med sitt innehåll på en plåt och tillagas i ugnen. Klart efter 25 minuter.

Tillbehöret jag lagade var en klassisk Pommes Duchesse dvs potatistoppar. Här är resultatet.



Topparna behåller sin form och får färg av ägget. Det ger dem också en lite torrare konsistens därför är det viktigt att ta i en klick smör.

Potatistoppar - Pommes Duchesse

2 personer
Ca 200 g potatis
smör ev 1 msk grädde
1/2-1 ägg
1/2 klyfta vitlök
salt
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Kokningstiden reduceras om potatisen är tärnad. Sätt på ugnen på 250°C och grillen. Mosa och tillsätt en klick smör. Knäck ägget i en separat skål, vispa upp och tillsätt tills potatismoset får en spritsbar konsistens. Smaksätt med vitlök och salt. Vitlöken ska inte ta överhanden på moset. Smöra ett bakplåtspapper och lägg på plåt. Fyll en spritspåse, sätt en bred tyll på änden av påsen och spritsa toppar. Sätt in i ugnen, ca 10 min, tills topparna fått färg.


Fler bloggare som tagit fram recept hittar du här.
Minnas mat med blomkålsmos och gröna ärtor
Kardemummagumman som lagade sötpotatis och sparris till sin fisk
Håll utkik på Lata mammans blogg - där kommer snart recept.
Och det kommer även ett recept på Salt & Peppar

08 april, 2011

ARLA Guldko

Igår hade jag nöjet att få vara gäst på ARLA guldko galan 2011. Vid bordet njöt jag av Niklas Alms sällskap, vinnare av förra årets guldgo i kategorin Årets snabbmål och företaget heter Wiggo That's a Wrap. Så trevligt och roligt att få sitta och prata och höra historien om namnet Wiggo, som alla män i släkten bär efter en anfader som var rallare. Niklas delade med sig om sina idéer om att ha en mobil matservering à la (hjälp mig med namnet) där man twittrar ut var man serverar mat dvs i vilken gatukorsning eller man är just den här dagen. Resultatet har varit en lysande succé. Och söker man på nätet ser man att det här är någon slags trend och verkar väldigt coolt. Varför har vi så byråkratiska regler att det inte går att göra i Sverige?
Mer om Wiggo's wraps hittar du här.

04 april, 2011

Solrosskottssoppa - gröngrön soppa i väntan på våren

Letade efter något på youtube och stötte på den här filmen. Den är kanske lite i långsammaste laget och kunde klipps hårdare, men några bra tips tycker jag det är och soppan ser mycket god ut med sin våriga gröna färg.

Tipsen jag gillade var:
  • Mandelpotatisen som ligger i soppan värms först i en emulsion av smör och vatten.
  • De pocherade äggen är värmda i ugn. Något man kan förbereda och sedan värma med andra ord.
  • Solrosgroddarna är förkokade och för att behålla färgen spolas de med kallt vatten. Det här tipset skrev mormor bredvid blancherad spenat i sin vaxduksbok och jag har även hört det på en Gourmetmatlagningskurs jag gick på för några år sedan. Klart användbart tips alltså.

Solrosskottssoppa
Lök
Vin
Kycklingbuljong
Solrosskott
smör
salt
peppar
citron

Mandelpotatis
kryddgrönt, gräslök och persilja
pocherade ägg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...