20 mars, 2011

Trädgårdsmässa och gamla recept i Älvsjö

Nu är det bara ett par dagar kvar tills Trädgårds mässan i Älvsjö öppnar (24/3). Vi dvs Klefstad förlag ställer ut med böckerna I mormors berså, fem generationers bröd, bakverk och tårtor samt I mormors skafferi, fem generationers konservering, dryck och dessert.

Det känns roligt att många fler än bara vi själva pratar om hur mormor gjorde och använder backspegeln för att blicka framåt. Så var det inte när vi började sammanställa de gamla recepten och värna om att bevara kunskaperna kring gamla metoder men nu har trenden vänt. Även om recepten moderniseras finns så mycket klokskap där som är värd att dokumentera. Så mycket vi kan återanvända och lära oss av.

Varmt välkommen att besöka oss om du är på mässan. Vi ställer ut i monter A 11:01 och bjuder gärna på en kaka.

07 mars, 2011

Bearnaise - kan du eller behöver du hjälp?

Bearnäs, bearnaise eller rätt och slätt bea kan vara en utmaning i köket. Det såg vi inte minst vid Sveriges Mästerkock tävlingen i onsdags. Men ack så god när den är hemgjord. Påse eller färdigköpta såser är inte alls samma sak. Behöver du hjälp så har kryddburken ett förträffligt inlägg på sin blogg där hon går igenom hur man gör och även hur man kan rädda en bea som skär sig. Hem och testa och stå inte där och säg att du aldrig har provat. Gillar du det inte själv har du säkert någon i bekantskapskretsen som gärna äter det.

05 mars, 2011

Testar ett ljudmeddelande på bloggen

Klicka på knappen och lyssna. En cool tjänst som jag förstår att 6-åringar kan använda för att skicka meddelande till sina föräldrar och berätta om sin dag. Eftersom det är möjligt att lägga ut på nätet också lägger jag upp den här.

04 mars, 2011

Ingredienser man aldrig använt

I Sveriges mästerkock förvånade det mig i veckan att deltagarna sa att de inte använt flera av ingredienserna. Jag undrar verkligen vilka det kan ha varit..stjärnanis, sardell eller kanske var det svartrötterna som spökade? Intressant också att höra av Mannerström att man alltid slänger med något som definitivt inte passar till. Vilken av de 3 ovannämnda var det som du tyckte inte passade in och skulle användas? Eller fanns det någon mer i korgen som jag missade som var helt uppåt väggarna. Jag är lite nyfiken.

03 mars, 2011

Matbloggsträff för 5 år sedan

Den 2 mars var det 5 år sedan jag träffade de första matbloggarna som jag hade nätverkat med ett par månader. Här kan du läsa om vår matbloggsträff som ägde rum på La Cucaracha. Ett par av dem som var med, är fortfarande aktiva och bloggar.

Ilva som då bloggade på Aglio e olio och idag finns på Lucullian Delights
Broccoli Frida
Lena kökskoalan
Ragazzetjejerna i köket Elin, Helena, Maria
A cat in the kitchen med Dagmar
Christopher idag med matbloggspriset

02 mars, 2011

Chokladkola med apelsinsmak hos Söta saker

Inspireras just nu av Theresia Erneborg på Söta saker då hon kokar chokladkola. Det här påminner mig om att jag, som liten, jämt och ständigt kokade kola på tjock grädde. Hemma hos oss var det en ständig tillgång på grädde. Det berodde på att vi hämtade mjölk i 5-liters-hinkar hos grannen. Överst i hinken flöt ett tjockt lager grädde upp. Den skummades av och jag kokade kola. Ibland drack jag grädden rakt av och fortfarande än idag tycker jag mycket om grädde. Gräddmjölk, dvs hälften av varje, åts ofta till efterrätter med bär och lite sockerkaka.

Är du intresserad av receptet till chokladkolorna? Du hittar det på Söta sakers blogg.

Kika gärna här och bli inspirerad av Theresia i köket, du också.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...