28 februari, 2011

5 Tips på sportlovsmat

I helgen var vi ute i huset i Skärgården. Fredriks syskonbarn var med och de åkte skidor och gick längs viken på isen. Själv satt jag inne vid brasan och kände att en förkylning var på väg. Men det hindrar inte mig från att fundera över att man behöver ha lite tips på sportlovsmat. Då vill man kanske vara ute eller göra sportlovsaktiviteter tillsammans plus laga enkel men ändå god mat. Här kommer några tips på matrecept som kan passa kalla vinterdagar.

Köttfärslimpa med vitlökssmör och tomat.
Oxrulader
Lättlagad lax för många
Vintersallad på vitkål
Gulaschgryta

Tänk på att det kan vara enkelt att laga 2 saker samma kväll. T ex när man gör laxen passar man på att även koka gulaschen. Då är maten både färdig och smakar mer dagen därpå. Ovanstående maträtter passar också att laga till många.

25 februari, 2011

Heta musslor till drinken



Musslor är lätta att göra och passar bra som drinktilltugg eller tillsammans med andra skaldjur. Prova också gärna ett helt vanlig Moules Marinières, musslor med vitlök vitt vin och persilja. Servera som "Moules frites" dvs med Pommes frites och majonnäs som de äts i Belgien. Mycket enklare än vad man kan tro att laga till och väldigt gott. À bien tôt!

Det är f ö en myt att stängda musslor inte går att äta. Se vad duktige Peter skriver på Faktoider och vederlägger myten om att kasta musslor.

Heta musslor
1 nät musslor
vitlök
persilja
smör
salt

Färsk röd chili
Smör
salt

Rengör musslorna väl med en diskborste, ta bort sjögräs mm. Knacka på dem så att de stänger sig. Släng eventuellt öppna musslor. Fräs vitlök och persilja. Lägg i musslorna och koka under lock tills de öppnat sig. Dela alla musslor och lägg skalen som har en mussla i sig på en långpanna eller ugnsfast form. Rör ihop hackad chili, smör och salt. Klicka ut på musslorna. Gratinera på 250 grader tills smöret fräser.

Länkar till några matbloggares recept på Moulse marinières
Minnas mat
Smaskelismaskens med chili
Helena Ljunggren - vackra bilder

24 februari, 2011

Filea fisk - så gör du

Kikade du också på Sveriges mästerkock och hur Mannerström fileade plattfisk till fiskgratäng, galant? Visst såg det lätt ut men det krävs en viss del av träning. Här är en liten filmsnutt från Jamie Oliver på Youtube. I avsnittet skärs fickor på plattfisken och de fylls med något som ser läckert ut. Verkar spännande att pröva.




Min käre sambo Fredrik fileade abborre framför kameran för några år sedan. Många kommentarer om att det går långsamt...De som kan har lämnat sina bästa tips. Klicka på filmen för att komma in i Youtube så ser du alla kommentarerna.

Vad sjutton är en pasty

Just den frågan ställde jag mig: "vad sjutton är en pasty?" när jag hittade den här länken till Jamie Olivers filmer. Blev inte så klok när jag såg filmen heller utan slog upp det på Google Translate. Jo, det är en pirog. Piroger kommer jag mer ihåg från min barndom och gillade när de fanns på Hötorgshallen. Numera tycker jag inte man ser dem så ofta. Håller du med eller har du tips på var du ser dem - alternativt - gör du dem själv?
Vad fyller du dem med då? Spenat, köttfärs, ägg?

Här är i allafall klippet om hur man kavlar degen, skär ut och sedan får fin form på den. Mycket pedagogiskt och informativt.

23 februari, 2011

Tomatsallad med chili och koriander


Åh, vilken doft säger min sambo. Det sa han inte för 10 år sedan. Snarare "oh, det smakar tvål. Sån krydda gillar jag inte". Jag pratar om koriander, en krydda som många tycker illa om. Jag älskar den och min underbara sambo som ändå provar och äter allt fast skepsisen syns i ögonen.
Salladen serverades på ett större fat med två gafflar. Den räckte definitivt inte till fyra utan bara till två. Inte heller fick den stå en halvtimme så lockande var den.

Egentligen är det fel årstid för att skriva om tomater men ibland gör jag undantag från att äta säsongens grönsaker. De flesta dagarna i månaden används bara grönsaker i säsong, infrysta eller konserverade. Bilden är dock från säsongens tomater från vår resa till Italien i september.

Tomatsallad med chili
4 pers
1-2 färska röda chilifrukter
3 stora tomater
3-4 vårlökar, fint hackade
färsk koriander, fint hackad
1 msk olivolja
1/2 msk limejuice
salt

Dela och kärna ur chilin, lägg i kallt saltvatten 1 timme, strimla fint. Hacka kryddorna.
Skålla och skala tomaterna, kärna ur dem, tärna, blanda allt. Låt stå 1/2 timme innan servering.

22 februari, 2011

Rödkål och fläsklägg som stek

Inspiration till den här rätten kommer bl a från Scanbloggen där fläskläggen tillagas som en stek. En jättebra idé. Till det kommer tankarna på vad en dansk skulle servera som tillbehör. Jul kanske du tänker när jag skriver att valet faller på rödkål men om jag förstått det rätt, är det något en danske skulle kunna servera året om.
Fläskläggen var i det här fallet rimmad och blev kanske lite väl salt men den söta rödkålen vägde upp det hela. Allt blev mycket godare som rester än när det just var tillagat.

När fläskläggen tillagades randade jag svålen med en skarp kniv och gned in skårorna med en god krydda. Just den här kvällen hade jag inte så mycket att välja på men med viltkrydda blev det mycket gott. Annars kan man tänka sig torkad salvia eller fänkål. För att tillaga fläskläggen använde jag en ugnstermometer och lät den bli 77°C inuti med en ugnstemperatur på 175°C.

Rödkål
1/4 rödkålshuvud
2 äpplen
1 gul lök
10 katrinplommon
1-2 msk balsamvinäger med citrussmak
1/2 dl russin
lite vatten
smör

Strimla kålen. Dela äpplen och kärna ur, tärna i större bitar. Skala och hacka löken. Smält smör i en djupare panna med lock. Lägg i kål, äpple och lök. tillsätt alla övriga ingredienser. Låt puttra under tiden som fläskläggen står i ugnen. Det kan ta uppemot 2 timmar. Smaka av kålen med salt. Om du inte vill ha söt kål, minska på katrinplommon, russen och balsamvinäger.

21 februari, 2011

Matbloggare i SvD




Missa inte den fina artikeln med Therésia Erneborg i SvD från i fredags. Therésia bloggar på Söta saker och det finns massor med fin inspiration på hennes blogg.

20 februari, 2011

Testar smaksatt bulgur


För någon vecka sedan var jag på den stora matdagen där arrangörerna bjudit in matbloggare och journalister. Efter information från diverse större mataktörer, jordbruksministern, Visit Sweden och en lunch med fin plockmat där Daniel Roos hade sitt finger med, fick vi vid hemgång en påse med diverse saker. En av varorna i påsen som jag tyckte om var gogreen med Bulgur från Lantmännen. I vanliga fall tycker jag produktutveckling med smaksatta produkter är rätt onödigt då jag själv vill blanda och få fram något som passar till en rätt, men den bulgur mix som vi fick var riktigt bra. Bulguren var smaksatt med äpple, ingefära, chili och pumpakärnor. I mina ögon en snabb rätt att ta till för den som inte har tid med alltför mycket planering och vill servera något enkelt som en fisk eller köttbit till.
Däremot tyckte jag att 1 dl bulgur som är en portion är på tok för mycket att laga till. En halv dl räckte gott till mig.

18 februari, 2011

Recept på semlor


Nu är det snart semmeldags* och jag tjuvstartar gärna lite med ett recept på semlor plus inkråm. Vi tycker att semlan inte ska vara för söt och blandar därför mandel, socker och innanmätet av bullen tillsammans med het mjölk istället för att lägga in mandelmassa. Men alla har väl sin variant gissar jag. Berätta gärna om ditt tips!
*Rätt dag för första semlan är egentligen den 8 mars, den internationella kvinnodagen.

Långt bak i tiden kallades semlorna för Heisswecken. Och men skulle kunna tänka sig att ordet hetvägg har sina rötter här. I boken Historiebok för kakälskare skriver författarna Dick Harrisson och Eva Ulvros såhär: "Heisswecken är en gammal kaktyp. Den finns avbildad på målningar redan på 1200-talet i kyrkor i Skåne och i andra delar av det dåtida Danmark, och 1457 omnämns den i en kokbok från ett hospital i Hamburg". De kan sin sak och har ägnat ett helt kapitel åt semlan. Förståeligt då detta bakverk smälter underbart i munnen.

Vidare skriver de att den sin tidigaste form serverades med het mjölk, äggulor och smör och en bulle med urgröpt inkråm och eventuellt socker om man hade råd. Cajsa Wargs hetvägg beskrivs också i boken.
Recept på semlor
Bullar
150 g margarin
4 dl mjölk
1 pkt jäst till söta degar
½ tsk salt
¾ dl socker
½ tsk hjorthornsalt eller bakpulver
11-12 dl vetemjöl

Fyllning
Inkråm från bullen
50 g mald mandel
½ dl socker
varm mjölk
vispgrädde
florsocker

Smält margarinet och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader. Häll ner i degbunken. Smula ner jäst tillsätt salt, socker, hjorthornsalt och mjöl. Låt jäsa 15-20 minuter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den väldigt lätt. Rulla små bullar. Låt jäsa, pensla med mjölk. Grädda i 225 grader tills de fått fin färg.
Skär av locket, gröp ur bullen med en tesked. Smula sönder inkråmet och blanda med mald mandel samt varm mjölk till lagom konsistens. Skeda i av fyllningen i bullarna. Vispa grädde och spritsa i (eller klicka) i hålet. Lägg på locket. Ta en tesil och skaka över lite florsocker.

Bild och recept från I mormors berså, fem generationers bröd bakverk & tårtor, Adlibris

17 februari, 2011

Följ Sveriges mästerkock på en blogg

Det är kul att se bakom kulisserna och flera av deltarna i Sveriges mästerkock bloggar lite om avsnitten. Igår såg jag programmet och då är det extra roligt med läsningen om hur det är att vara där, att laga mat på tid och hur man känner sig.

Var finns de då? Jo, länkarna har du här:

Pernilla Elmquist (som för övrigt hade den här eminenta listan på sin blogg - Tack!)
Jennie Benjaminsson på Kalasgott
Foodges med Andreas, Christer och Per
Jessica Frej
Life of Ingrid
Mammas kitchen
Palsternackan
Soppor och sånt
Taste by Louise

Gastronaut Adventures med Gunnar

Äggpålägg med curry

Få saker är så suveräna som kryddblandningen curry. För sin gula färg måste curry innehålla gurkmeja men sen kan det vara mer än 20 olika kryddor i blandningen. Är det mindre än 2% av en krydda behöver den inte anges på förpackningen - om det inte är sellerisalt eller senap.
I Sverige har namnet curry blivit benämningen på kryddblandningen, som är en variant av den kända Garam Masalan. Källa: wikipedia.

Äggpålägg med curry är en av mina favoriter på smörgås.

Äggpålägg med curry
2 pers
2 ägg
1 dl keso (ca 125 g)
1 msk majonnäs
3 krm curry
1 ½ krm salt
salladsblad
kryddgrönt

Hårdkoka äggen. Mosa det med en gaffel eller använd äggskäraren och skär ägget på bredden och tvären. Blanda med keso och majonnäs så det håller ihop. Krydda med curry, smaka av med salt och peppar. Servera på ett mörkt bröd med salladsblad. Klipp kryddgrönt över.

16 februari, 2011

Kokoskaka är snabb och enkel att göra


Den som tycker om kokos gillar definitivt den här småsega kakan som är snabb och enkel att göra. Kokos brukar jag ha i frysen för att hålla den fräsch länge.

Kokoskakor

ca 40 st
2 ägg
1 ¾ socker
50 g margarin
200 g kokosflingor (1 påse)

Äggen röres med socker. Smält margarinet och rör i. Blanda i kokosflingorna. Låt stå en halvtimme och svälla.
Klicka ut på bakplåtspapper i drygt en enkronas storlek. Grädda i 175 grader ca 10 min eller tills de blivit bruna på topparna.

TIPS! Bakplåtspapper i teflon är väldigt bra till småkakor. De lossnar lätt och pappret håller länge.


Receptet kommer från vår bok I mormors berså, fem generationers bröd bakverk & tårtor.

15 februari, 2011

Topplista för 50 favoritbloggar

Satt och spanade efter information om vem som länkar in till mig och ser plötsligt att Kinnas blogg - mormors mat ligger med på topplistan bland de 50 bloggar som flest antal användare på nyligen.se har på sina favoritlistor just nu. Känner mig smått stolt.

1. Klimakteriehäxan
2. Bloggblad
3. Deepedition
4. stationsvakt
5. Sandra Gustafsson blogg
6. Hedgehog in a storm
7. Tankevågor
8. Kulturbloggen
9. batbutathome
10. Lotten
11. theWitch - blogged on a true story
12. Kwoksiken
13. Karin Långström Vinges blogg
14. Linda K
15. LindaLotta
16. Schmut
17. Pingolina
18. annika bryns blog
19. Ögonblick i norr
20. Tre tjejer i köket
21. opassande
22. LipGloss Bitch
23. the real mymlan
24. Motvillig blogg
25. embryo
26. Stribergs Station
27. Enligt Min Humla
28. Johanna Ögren
29. Konsumbloggen.com
30. Moderskeppet.se
31. Karolina Lassbo - En glamourprinsessas dagbok
32. qi - ord och bild
33. Milo Lilja - Den nakna sanningen ur en kvinnas ego
34. jinge.se
35. Tofflan - en tragisk komedi
36. Språkmakargatan
37. Tjuvlyssnat.se
38. Bildbloggerian
39. Isach
40. Jag skapar, alltså är jag
41. Härs och Tvärs
42. Gnther's Snabbnoterade
43. Vonkis
44. Kinnas blogg - mormors mat
45. Knapsu bloggar
46. Sleepless
47. ~ Eva ~
48. Lilla B
49. Sagor från livbåten
50. Oscar Swartz Texplorer

14 februari, 2011

Drinkar och mat för en pokerkväll

Vad äter man under en pokerkväll? Frågan skickades via ett mail och väckte min fantasi. När jag var ung spelade vi mycket kort och jag försökte t o m lära mig poker men jag måste erkänna att pokerturneringar inte är min grej.

Så vad äter man då under en pokerkväll då man i princip har händerna fulla med spelkort? Kanske sitter man vid ett vackert spelbord klätt i grön filt, koncentrerad på allt annat än mat. Jag funderade och mina tankar gick i banorna: Det bör vara något man kan ta i handen, kanske tillsammans med en pokerrelaterad drink à la James Bond? Jag konsulterade mina böcker och hittade både Full house och Poker som drinkar i "Största cocktail boken" av Arne Häggqvist.

Tillsammans med läckra drinkar skulle jag servera delikata sandvikare, kanske något större av typen smörrebröd. Pålägg skulle kunna vara kallskuren rostbiff, syltlök, remouladsås. Kanske rökt lax eller en leverpastej rörd med grädde och skivade champinjoner som är smörstekta. Det går säkert att hitta på många olika varianter. Kanske en club-sandwich skulle kunna vara ett alternativ...oj, nu börjar fantasin verkligen komma igång. Här har du tipsen på drinkar med passande namn för en pokerkväll.

Full house eller Four flush
1/2 Bacardirom
1/4 svensk punsch
1/4 torr Vermouth
Rörs med is och silas. Med ett stänk Grenadine kallas drinken Four flush.

Poker
1/2 Negritarom
1/2 söt Vermouth
3 stänk Curacao Orange
Rörs med is och silas.

Fina små drinktilltugg till alla hjärtans

Fredrik vet bara att han ska köpa persilja med sig hem. Lägligt nog verkar han ha lagt en champagne flaska på kylning. Jag har gjort små tilltugg i smördeg - ett par är hjärtan med paprikapulver lagom till alla hjärtans dag.

Jackies special
När jag bodde i Paris gick vi ofta till samma restaurang som hette Boeuf sur le Toit. I baren drack vi en underbar drink som hette Jackies special. Jackie älskade oss och ofta högg han tag i glasen, tittade snabbt åt båda håll, drog ner våra glas bakom bardisken och fyllde på dem för att han ville ha oss kvar i baren. Räkningen var alltid bara för en drink per man. När någon annan försökte beställa samma sak sa han att den var Special och bara för oss. Drinken bestod av någon matsked hallonpuré, några droppar cherry herring och champagne i höga glas. Till drinkarna serverades alltid de här sofistikerade drinktilltuggen på ett enkelt kaffefat i vitt porslin.

Smördegstilltugg
Smördeg
Svarta vallmofrö
mandel
ost
ägg till pensling

Skär en del av smördegen i långa rektanglar, pensla/doppa ena sidan i ägg och sedan i blått vallmofrö. Skär en del av smördegen i rutor, lägg två skållade, skalade och delade mandlar på varje ruta, som en blomma. Ta ut små rundlar i smördegen och fyll ytan med riven ost. Grädda alla i ugnen på 210 grader.
Servera till Jackies special som en härlig alla hjärtans överraskning.

13 februari, 2011

Alla hjärtans dag tips

Här har jag samlat lite länkar till dig för att förgylla din alla hjärtans dag.

Börja alla hjärtansdagen med en hjärtformad smörgås.
Fira dagens fika och baka Chokladsnittar med hjärtan.
Eller skicka med din älskade en måndagsfika och baka fina semlor med hjärtan.
En dajmruta kan också vara något att fira med.
Mini Valentine Cupcakes ser ljuvliga ut hos Passion 4 baking.

12 februari, 2011

Chili och kanel perfekt combo



Tycker du som jag att kanel är raffinerat med kött? Kanel är spännande i andra sammanhang än bara i söta saker, något som jag upptäcker mer och mer. I det här fallet matchar sötman i kanelen perfekt med styrkan i chilin och ger en angenäm smak.

Chorizogryta
1 liten lök
400 g tomatkross
1 vitlöksklyfta
3 chorizokorvar
1 krm kanel
1 krm chili ancho style Santa Maria
citron
salt
1 tsk honung

Hacka löken och fräs i en kastrull utan att den blir brun. Häll över tomatkross, pressa en vitlöksklyfta, chorizo skuren i tunna skivor, kanel, chili. Låt sjuda i minst 15 minuter. Smaka av med citron, salt och honung. Servera med bulgur, ris eller cous cous.


Receptet har tidigare varit publicerat på Grytsnack där jag skrev på uppdrag i 10 veckor under hösten 2010. Undrar du över något annat recept från sajten är du välkommen att höra av dig.

Mer kött närmare bestämt bogblad med kanel hittar du hos Griskindspatrik.

11 februari, 2011

Fredagsmat kanongod snabb lax

Improvisation och rensning i skåpen gav en annorlunda men också kanongod lax. Laxen hade jag lagt i en ugnsfast form - med skinnsidan nedåt. Men jag tror att man gärna kan ta av skinnet också.
Sedan rensade jag och hittade en flaska balsamvinäger med apelsinsmak som verkligen sett sina bästa dar. Hällde på rejält och tömde flaskan. Svarta oliver ströddes över. Helst skulle det varit kalamata men i det här fallet behövde jag göra mig av med en redan öppnad burk och valde urkärnade sådana. Sedan ett bra tag med salt och pepparkvarn. In med laxen i ugnen på ca 225°C tills den var genomgräddad. Under tiden kokte jag potatis som pressades till. Varma grönsaker i grönt är både snyggt och gott till.

Trevlig helg!

PS Balsamicovinägern har jag köpt hos Werners gourmetservice. DS

Fler laxtips -
lax med stenbitsrom
Inkokt lax i folie

07 februari, 2011

Apelsinsallad med rödlök och oliver

Just under vintermånaderna är det apelsinsäsong vi passar på att äta så mycket apelsiner vi bara kan. Tillsammans med salta saker blir apelsin en utmärkt start på en måltid. Man blir riktigt förvånad över hur smakerna gifter sig med varandra. Apelsinskalen syltar vi till kakor och bullar. Inget får förfaras.


Apelsinsallad med rödlök och oliver

2 apelsiner
1/2 rödlök
svarta oliver
Dressing
1 msk rödvinsvinäger
1 msk god olivolja
salt
peppar

Skala apelsinerna och skär i skivor. Själv föredrar jag att skära av skalen med kniv längs apelsinens kanter (börja med topp och botten). Skiva lök tunt, blanda dressing. Varva lök och apelsin i en skål. Strö över oliver och häll över dressing.

04 februari, 2011

Varför dioxinskandalen även skadar svenskt kött

Läser just nu flera inlägg om dioxinet och svenskt kött.
Tänkte dela med mig:

Dioxinskandalen inte bra för svenskt kött
Köttet stoppas i andra länder men inte i Sverige. Eftersom ovanstående länk från Scanbloggen verifierar påstående det känns det verkligen som om man måste läsa innehållsförteckning och köpa svenskt.
Det kan vara bra att veta att det inte importeras foderblandingar till livsproducerande djur i Sverige.

Att köpa svenskt är viktigt för mig och än viktigare blir det. Dessutom innebär svensk produktion att vi har möjlighet till sysselsättning i flera led inom lantbruk, industri, transportnäring mm.

Köp svenskproducerat!

01 februari, 2011

Semlor känns lite tidigt


Hm semlor, det här känns som om det är alldeles för tätt inpå julen - ändå ser semlorna på Tösses läckra ut. Motstod den här gången...=)

Däremot hade jag ett tidigt frukostmöte med en fd kollega. Att träffas så tidigt på morgonen är ett bra sätt att få tiden att räcka till mer.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...