30 januari, 2011

Oxrulader - fin vintermat på en söndag


Kryddningen på såsen till påminner om både kalops där kryddpeppar ingår och slottsstek med ansjovis, men oxruladerna är många snäpp festligare och en rätt som vi fick ganska så ofta som barn. Det jag minns är att jag verkligen uppskattade den då köttet är magert. Idag tycker jag den är god men uppskattar även fettrand och melering i olika sorters kött.

Så var det det här med Ansjovisklubben. Jag tror att vi blev varse om den då vi serverat ansjovis i tid och otid - iallfall tyckte våra vänner att vi platsade där då de råkade komma varje gång vi inspirerats till att göra ansjovisrätter. Vännerna grävde på antikvariat och hittade en bok som heter "Ansjofiskens bok", då de fått ansjoviskryddad mat för tredje eller fjärde gången. I boken finns ännu flera Ansjovisrecept, Ansjofiskens saga, ett Ansjoviskantat och slutligen presenteras Ansjovisklubben. "Klubbens idé är Glädjen att bli Berusad av Allt det Livet Uppenbarar och Erbjuder i sitt Dukade Bord, (ett Rätt Komponerat Ansjovisbord eller t ex; ett Liv) Våra Kraftiga Strävanden Upptäcka Nya Experimentalfält för Våra Sinnen, Känslor, Tankar och Smaklökar i Sökandet efter Livets Sälta och dess Törsts Lov"... och det hela slutar med uppmaningen "Var Ständigt LivsBerusad". Något att tänka på när vinterkylan går genom märg och ben.

Oxrulader
600 g välhängt nötkött (helst innanlår)
salt
vitpeppar
rökt skinka i tunna skivor
hackad gul lök
3 msk margarin
1 ½ dl vatten eller buljong
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
4 ansjovisfiléer
2 dl grädde

Skär köttet i skivor. Bulta skivorna lätt med handen. Salta och peppra. Lägg en skiva skinka och 1-2 tsk lök på varje skiva. Rulla ihop dem. Fäst med tandpetare. Bryn ruladerna. Lägg över dem i en gryta. Häll på vatten. Lägg i kryddor och ansjovis. Låt puttra under lock 15 min Tillsätt grädde och låt steka färdigt ca ½ tim. Tag bort tandpetarna. Servera med skyn, kokt potatis och kokta grönsaker.

29 januari, 2011

Petit choux - ett litet kålhuvud

Då och då får jag lust att göra petit chouxer, små relativt enkla bakverk, vilka fylls med olika saker. Namnet litet kålhuvud har de fått då de får den formen när de är gräddade.

Petit chouxera kan användas både till efterrätter eller som drinktilltugg. Perfekt att servera en diabetiker just till efterrätt då de inte innehåller socker. Fyllningen kan då vara en sockerfri glass, en mycket lite sötad vaniljkräm eller vispad grädde med färska bär när det är säsong. Inspiration till en efterrättssvan hittar du på min andra blogg.

När man fyller dem är plaststrut och tyll (en plåtspritsdel) de bästa verktygen. Fyll struten med massa. Vrid den breda änden på plaststruten hårt, sätt på tyllen på den smala änden av struten, tryck in tyllen i petit chouxen och pressa in fyllningen. Krävs nog lite kraft i händerna tror jag.

Bra strutar finns på Åhlens. Kolla efter den lite mera exklusiva som jag tror är i silikon. Strutar i genomskinlig plast har jag bara sett i restaurangkök. Tyllar borde finnas i mera välsorterade köksbutiker.

Petit choux deg
1 ½ dl vatten
75 g margarin
1 dl vetemjöl
2-3 ägg
Koka vatten och margarin. Tillsätt mjölet under kraftig omrörning. Koka smeten tills den släpper kastrullens botten. Låt smeten svalna. Tillsätt äggen - ett i taget - rör om ordentligt så att varje ägg blandar sig väl med smeten. Klicka eller spritsa ut på ett bakplåtspapper och grädda i 225 grader ca 20 min. OBS! Öppna inte luckan de första 10 min. Klipp ett jack i bullen och fyll den.

Fyllningar
Ostkräm
3 msk margarin eller smör
6 msk ädelost
2 msk grädde
1 msk konjak
ev lite grön karamellfärg
Här går det att peta in fyllningen

Kaviarfyllning
Vispa grädde och smaksätt med kalles kaviar
Spritsa fyllningen in med spritspåse och tyll i varje petit choux
Efterrättsfyllning
Degen spritsas eller klickas ut till krans eller stora bollar
Fyll med en fastare vaniljkräm eller grädde eller glass och färska bär

28 januari, 2011

Fredagsmat kan vara thaimat

Fredag och man vill gärna äta något festligt men samtidigt ska det gå snabbt att laga. Känns det igen? Häromdagen var jag och shoppade loss i en asiatisk affär. Både vattenspenat, tofu, springonions och böngroddar landade i min påse. Tanken egentligen var att jag skulle laga den här suveräna thaisoppan men resultatet blev att vi har ätit wokad mat i flera dagar och först idag ska jag laga soppan. Den kommer att lagas med jätteräkor då jag varken har köttbullarna eller kyckling - alternativt ska jag försöka fixa lite fiskbollar med thaismak själv. Får se vad jag hittar på. Rispastan sk riceflakes har legat i lådan på tok för länge (vågar knappt erkänna det med tanke på länken till det här gamla blogginlägget). Men nu har jag gått in för att få bort hyllvärmarna dvs alla de där burkarna, påsarna och flaskorna som bara är för många. Det ska bli plats för nya saker...därmed pasta!

Länk till wokrätten med vattenspenat.


Thaisoppa med kyckling och rispasta
2 personer
1-1 ½ kycklingbröst
krossad färsk ingefära
6 thaiköttbullar (frysta finns på påse)
thailändsk kycklingbuljong på påse
rispasta (i oregelbunda tunna flak, riceflakes)
vitlök
salladslök, springonions
färsk koriander

Koka kyckling i vatten och rikligt med krossad ingefära. Ta av kycklingbröstet och håll det varmt. Använd buljongen och förstärk den med thaibuljongtärning tills den får god smak. Förväll rispastan i vatten. Spola med kallt vatten. Skala vitlök, hacka och rosta i torr stekpanna, hacka koriander och skiva vårlök.

Servering
Finfördela kycklingen i skålar, lägg i thaiköttbullarna och rispastan, därefter den heta buljongen. Fördela vitlök, hackad koriander och vårlök i skålarna.

26 januari, 2011

Förrätt: råkosttallrik med suverän dressing


Nu har jag bestämt att vi ska äta mera grönsaker och då gäller det att hitta variationsmöjligheter. Helst äter vi ju rotfrukter och annat som är säsong dvs inte tomater, grönsallad eller gurka. Förresten är det gänget grönsaker så himla trista grejer smakmässigt just nu så de kommer inte in över tröskeln alls när säsongen är slut och det inte finns svenska produkter att tillgå.

Så vad finns på vår råkosttallrik? Jo rårivna morötter med rårivet äpple. Det är gott i sig och funkar varje dag utan att man blir trött på det. Jag rekommenderar dig att prova den som en ensam sallad.

Men just nu kör jag en råkosttallrik med just morötter/äpple, skivad stjälkselleri, fint skuren rödkål (bara lite så att man inte tröttnar) och kanske en halv avokado per person. Sistnämnda är inte svensk men den går ju inte heller att odla i Sverige. Över salladstallrikan, där varje grönsak är upplagd för sig, ringlar jag lite av min systers suveräna senapsdressing. Rätten äter vi som förrätt flera kvällar (om inte alla kvällar) i veckan, sedan en tid tillbaka.

Lottas franska senapsdressing

½ msk grovkornig senap (ej söt)
½ msk balsamvinäger
3 msk olivolja
lite pressad vitlök
salt
peppar
1 knivsudd honung

Alla ingredienserna blandas i en skål. Konsistensen blir tjock och krämig.

24 januari, 2011

Smart mat med Ola Skinnarmo och Primus i Fiskartorpet



Annorlunda aktiviteter blir man glad av och i det här fallet är vi inbjudna av Primus för att laga mat med Ola Skinnarmo bara ett stenkast från centrala Stockholm. En skön lägereld och kåsor med choklad, kaffe eller te möter oss när vi anländer till Fiskartorpets konferens och fritidsgård. Här får vi demonstration av gasolkök blandat med anekdoter om hundspann, 40°C kyla. Ola har varit på äventyr med Prins Albert av Monaco och haft med sig mat av Alan Ducasse. Trots 11 stjärnor i Guide Michelin mättar inte Ducasse mat vid Nordpolen, berättar Ola, utan de hederliga konserverna och torrmaten åker fram. Ola är härlig och lättsam och även om det är hyfsat kallt är det inte svårt att känna värme och bli glad.

Sen ska vi själva laga mat på gasolköken. Med funktionella kastruller, vass kniv och recept från På en låga går det fort att få till en gryta kryddad med Garam masala. Sen får vi chansen att se både produkter som släpps nu och sådana som är helt hemliga och som vi inte får skriva eller fota om.



Bestick som är lätta och enkelt sitter ihop med en gummihållare i färg.


Kastruller som är smäckra både i titan eller aluminium. Snygga och även sådant som jag kan tänka mig att vi använder när vi är ute i skärgården och tältar. En av de gamla godingarna i sortimentet, ett gasolkök med två lågor hare fått ny en upphottad design, är smidigt hopfällbart och snyggt. Inom primus tänker man mycket på att produkterna ska förbruka så lite energi som möjligt så därför blir t ex kastrullerna inte varma på sidorna, lägger man på lock så spar man energi och gasolköken är mer effektiva än tidigare. Eco Cooking.

Fler bilder hittar du på min andra blogg Mormors mat.

Fler bloggare har skrivit om kvällen här:

Lantliv i Lägenhet, I Love Outdoor, utsidan Team Vildmark

21 januari, 2011

Engelsk apelsinmarmelad från mormor



Tycker du om engelsk apelsinmarmelad till dina scones? Söndag frukost eller brunch. Då faller säkert den här marmeladen dig väl på läppen. Pomeranser finns att köpa i Hötorgshallen.

Receptet kommer från min sambo som också har också en handskriven vaxduksbok med familjens bästa recept samlade. Mormor i det här fallet är hans gammelmormor från Burträsk.

Mormors apelsinmarmelad

6 apelsiner
2 pomeranser,
1 citron
1 grapefrukt
ca 2,8 kg strösocker

Allt skäres smått. Skal för sig. Det vita tas bort. Tillsätt 3 liter vatten. Låt stå i ca 20 tim. Koka i 1 ½ tim utan lock. Massan väges och lika mycket som massan väger socker, ca 2,8 kg tillsättes. Låt det koka i ca 1 1-1/2 tim med lock. Prova om massan stelnar genom att hälla upp lite på ett fat. Dra ett finger igenom. Bildas det en "väg" som inte flyter ihop är den helt klar, det sk marmeladprovet. Häll på burkar och parafinera. OBS! Glöm inte att väga syltkitteln innan den används.

Recept och bild ur I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck & dessert.

Uppdaterat: Kryddburken skriver om läcker citrusmarmelad.

Om bloggare i SvD


Missa inte dagens artikel i SvD om var matbloggare hittar sin inspiration. Roligt att läsa om var Kryddburken, Söta saker, Pickipicki och Tre Tjejer botaniserar för att få nya idéer.

Vilka är då deras favoriter? "Mattidningar, matbloggar, kokböcker, matprogram och restaurangbesök" eller en liten sväng i affären säger Linda på Kryddburken. Hon gillar matplatsen, Annes Food och The Pioneer woman. De två förstnämnda har varit med länge i matbloggossfären och The Pioneer woman kommer att bli en ny spännande bekantskap.
Tjejerna på Ragazze läser Annika på Smaskens och Pyttes - också två välkända bloggare som varit med ett tag.

Dessutom kul att se att Matbloggspriset verkar ge intryck...All cred till Christopher Anderton som är grundare av priset och jobbar mycket med att få matbloggarna att synas.

Är du matbloggare och vill "mingla" med andra matbloggare på nätet? Kika då in på Svenska matbloggares sida på Facebook.

Men nu är jag nyfiken på vad du inspireras av? Kommentera och berätta!

Uppdaterad med länk till SvD och bild.

19 januari, 2011

Blinier


Länge har jag tänkt att jag ska göra blinier. Vi äter nämligen ganska ofta forellrom men tillsammans med lätt rostat bröd, gräddfil och fint hackad rödlök. Nu har jag i alla fall slagit till och tyckte väl att det var sisådär. Kommer antagligen att testa igen och göra blinierna små. Den här gången hade jag ingen pannkakslagg till hands utan bara två större stekpannor.

En sak som jag också kommer att äta till nästa gång är Valios gudomliga smetana som jag fått som smakprov ett par gånger. Den är så jättegod, laktosfri och typiskt tillbehör till den här rätten.

Mer om Smetana kan du läsa hos Mejeriproduktbloggen.
Här är receptet jag använde på Tasteline.

18 januari, 2011

Pressrelease som gör mig glad

En fågel viskade i mitt öra redan i lördags att "Svenskt kött ansöker tillsammans med Svenska Bocuse d’Or Akademien och Gastronomi Sverige för att få svenskt griskött som tävlingsråvara i ett kommande Bocuse d´Or". Nu fick jag precis pressreleasen som bekräftar det hela samt att man siktar på att vara med redan 2013-2014.

Det tycker jag är fantastiskt roligt då jag vet att de flesta grisbönder i vårt land har hög kvalitet på sin produktion och att Sverige i många fall har mycket tuffare djurskyddslagar än i många andra länder där man t ex kuperar svansar och har trängre ytor för djuren.

Vidare står det i pressreleasen "Sverige var först med att förbjuda förebyggande antibiotika i
fodret och har dessutom, till skillnad från andra länder, nolltolerans mot salmonella". För mig är det ytterligare ett skäl till att köpa svenskt kött.

Läs mer om svensk exportsatsning på griskött under rubriken Franska köket får svensk knorr i SvD.

17 januari, 2011

Biggans en liten storhet

Att besöka fabriker är kul och Biggans är inte den första. Biggans fabrik i Huddinge är en liten anläggning som producerar stora mängder kryddsmör, pastejer och grillsåser per år. Jag är där då jag gör en vän en tjänst inför en större fest och passar på att kika in i anläggningen. Jonas Bergstrand, en av ägarna visar mig med stolthet runt. Anläggningen är angenäm och fräsch och Jonas är mycket trevlig.


Väl inne går jag runt med Jonas. Bland annat får jag kika ner i en separator där man just blandar en fisksås. Det doftar gott. Jonas berättar att det här är en gammal separator från ARLA som de övertagit. En annan maskin bredvid hjälper till att emulgera olja och fett men är inte igång just nu. I botten av den finns knivar som hjälper till att finfördela fettet till bl a såser.

Som smakprov får jag bl a Thai Mahal sås med mig plus olika kryddsmör och pastejer. Smakar på såsen när jag kommer hem och faller direkt. Den är så himla god så jag måste äta 2 stora matskedar sås rakt av utan något till. Självklart blir jag nyfiken på deras övriga grillsåser. Andra nyheter är Soltorkade tomater och Parmesansmöret som också är jättegott. Fler förpackningar öppnar jag inte men kommer antagligen kommentera dem framöver då jag använder dem. Böcklingpastejen och laxpastejen kommer säkert att falla mig i smaken då det är sådant som jag själv brukar göra och tycker är gott.

Mer info om Biggans hittar du på Mormors mat - min andra blogg.

15 januari, 2011

Bloggrullen är uppdaterad

Sådärja, nu har jag uppdaterat matbloggsrullen här till höger och plockat bort några få bloggar som som inte uppdaterats på länge. Känner du dig träffad, bloggens namn är borta ur listan och du börjar skriva igen får du hojta. Några bloggar ligger dock kvar och jag längtar efter att de börjar skriva igen. Länkar är uppdaterade så att alla ska funka.
Jag har fått flera nya favoritbloggar - även om jag inte hinner läsa så mycket som jag skulle vilja. Du ser vilka som är nykomlingar...De gamla godingarna är kvar - de som funnits med i alla år som jag själv bloggat. Många av dem har en skön annorlunda stil som jag bara älskar.

13 januari, 2011

Att använda gammal glögg

Vad gör jag av överbliven glögg från i julas? Frågan kom från en vän på Facebook och eftersom jag helgen innan kokt en glace med kryddor som kanel, stjärnanins, rödlök, rivet apelsinskal, balsamvinäger med apelsin, en gnutta socker om det behövs och rödvin så var mitt tips att antingen göra en rödvinssås på den eller koka glögg- och kanelkryddade päron till söndagsefterrättten. Kryddorna är goda även om det inte är jul så var inte snål med dem.

Mer om att ta till vara på mat finns hos Lantmännen, var rädd om maten.

Uppdaterat: Mera tips om att ta vara på rester hittar du under Hushålla på SvD.

12 januari, 2011

Pimpa glassen och få guldkant på tillvaron



Varför inte fixa till lite finare vaniljglass med något så enkelt som att hälla en skvätt med kaffelikör typ Tia Maria eller Kahlua? Alternativt servera konserverad frukt till. Eller gör en enkelt aningen fejkad Baba au Rhum genom att dränka en torr sockerkaksskiva med sockerlag från inlagd frukt eller någon god alkohol? Servera sockerkaksskivan med glassen, frukten och kanske t o m en klick vispad grädde. Svårare än så behöver det inte vara att få guldkant på tillvaron.

10 januari, 2011

Sylta eller kandera ingefära


Det visade sig att det inte var alls svårt att sylta eller kandera ingefära. Eftersom jag ofta syltar apelsinskal så tänkte jag att det borde vara samma procedur. Färsk ingefära skalades och en koncentrerad lag på dubbelt så mycket socker som vatten kokades upp. Ingefäran fick koka i lagen i ca 10 min eller tills den såg en aning genomskinlig ut. Förutom att ingefäran blev god var lagen som den låg i utsökt.

Sen smaksatte jag kladdkaka med den kanderade ingefäran vilket blev mycket gott.

Uppdaterad med bild. Obs! Min ingefära höll sig inte så länge så det kan vara bra att tillsätta någon typ av konserveringsmedel.

06 januari, 2011

Östgötskt saffransbröd - ett festbröd


Saffransbröd görs året om i Östergötland då det är ett festbröd. Inte bara till jul - och jag älskar det!
Eftersom brödet är fyllt med syltade apelsinskal, smör smaksatt med kardemumma, suckat och russin blir det aldrig trist eller torrt. Skulle det mot förmodan finnas en torr bit så kan man gärna skära den till tunna skorpor och torka helt torrt. Receptet på brödet finns i vår bok I mormors skafferi.

05 januari, 2011

Mala mandel - husmorstips


När jag mal mandel tycker jag att det ibland flyger mandel över köket. Oavsett om jag använder handvevad kvarn eller min hushållsassistent. Mitt bästa tips är då att knyta en plastpåse över för att fånga in den rivna mandeln på både hushållsassistent eller handvevad mandelkvarn.

03 januari, 2011

Nyårsmeny 2010

Ett stämningsfyllt nyår har just avklingat och ett nytt år tar sin början. Nyår firades som vanligt med ett ganska stort gäng med vänner, alla indelade i lag som ansvarade för sina rätter. I år bestod menyn av:

Hummer med hemslungad majonnäs
*
Grapefruktsorbet
*
Oxfilé med örtcreme fraiche och Västerbottenost
Portvinssås
Rotfruktspytt
*
Vaniljglass
Hallonsabayonne
Röda bär med rosenvatten
Spunnet socker

Oxfilé receptet är från Allt om Mat och det var en örtcreme fraiche plus västerbottenost uppepå tournedosbitar som först stekts. Sedan gratinerades de med örtcreme fraichen och osten på toppen, strax före servering. Serverades på en portvinssås spegel med en rotfruktspytt som tillbehör.

Vännerna hade gjort eget spunnet socker och till det använde de en maskin. Men jag fick veta att de testat att göra utan maskin. Allt hade varit inplastat i köket, de hade svingat en ballongvisp och nästan alla i familjen hade små brännmärken efter socker som landat på fel ställe dvs på kroppen.

Det som var extra spännande i år var att alla klädde på ordentligt med kläder och begav sig sedan med facklor till en samlingsplats i närheten. Där hölls ett eget nyårstal och sedan sköts en hel mängd fyrverkeriet medan vi skålade. Snön föll ymnigt. Att komma tillbaka till brasa, avec, chokladask och kaffe var en njutning.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...