12 oktober, 2011

Superenkel trattkantarellsoppa

Under oktober har det varit mycket spaning i skogen. Svampögonen har tagits på och det har gett resultat. Massor av svamp har funnit sin väg ner i påsar och sen i grytor i frys. En av de godaste sakerna jag lagat är just den här svampsoppan. Enkel och inte tillkrånglad. Tror att jag kommer ihåg receptet rätt i huvudet men det står dig fritt att göra den tjockare eller tunnare med mer eller mindre smak allt efter behag. Här har du en sk receptskiss att utgå ifrån.

Svampsoppa med lite sting
ca 1 liter rensad svamp
1 klick smör
1/2 medelstor gul lök
1 medelstor morot
1 stång stjälk/blekselleri
2 msk vetemjöl
1 hönsbuljongtärning
4-5 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 dl vispgrädde
1/2 krm cayennepeppar
salt

Hacka svampen grovt och fräs i en stekpanna tills vattnet nästan helt försvunnit. Tärna morot, sellari och hacka löken fint. Fräs i smör. Pudra över mjöl. Häll i vatten, buljong, tillsätt tomatpuré och låt koka i ca 10 min. Häll över svampen, låt koka upp. Tillsätt grädde och smaka av med cayenne och salt.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...