29 augusti, 2011

Att krydda brännvin - pors

Att krydda sin egen snaps eller brännvin är enkelt. Här har vi fått en vacker knippa med pors. Av den kan man ta en kvist och sticka ner den i en flaska med sprit (brännvin special är bäst) för att få en koncentrerad essens. Egentligen bör det vara blad på våren som slagit ut enligt Albert Sanklef, författare till den lilla boken "30 sorter kryddat brännvin". I fem dagar ska det stå och sedan silas vätskan från bladen. Efter det häller man essensen på flaska, låter stå tre à fyra månader för att bottensatsen ska sjunka. Albert är mycket noga med att brännvin ska lagras. Helst många år för att nå sin fulla potential.

Blanda sedan med brännvin till önskad smak. Brännvinet har en stark och angenäm doft. Enligt Albert känner man sig förklyttad till bäckar, mader eller sjöar, där porsen doftar starkt i vårskymningen. Bara en sån sak gör att man nästan måste krydda sin egen snaps...eller hur?

Om pors på Wikipedia
Mer om pors hos Receptbloggen
Mer om kryddat brännvin hos Systembolaget

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...