04 maj, 2011

Vilda växter i köket

Vild då den växer vilt så långt upp som eken växer. Släkt med allium är det en av de äldsta klosterväxterna och kan spåras bakåt mot medeltiden. Min favorit i köket med alldeles för kort säsong. Det är ramslöken som jag pratar om.

I maj- juni växer den i Skåne, Gottland, Öland och kan förekomma uppemot Uppland. Sällsynt och vildväxande, men där den finns breder den ut sig. Vacker med sina vita blommor, smala, avlånga blad och har en mild smak av vitlök. Den används till soppor, såser och passar bra i sallader. På nätet hittar du också pestorecept mm där ramslök ingår. Övriga årstider kan den sannolikt komma från Asien där den också används i matlagningen.

Jag serverade den i en sås med yoghurt, mynta, machesallad och en lätt halstrad köttfärsbiff. Kombinationen med yoghurt och lite mynta var inte dum. I väntan på fräscha, egenodlade kryddor var torkad mynta var det enda som stod till buds, fungerade bra då såsen fick stå en stund.

Inspirationsförslag till yoghurtsås med ramslök
1 dl yoghurt
1 msk mjölk (för att få mera flytande konsistens)
Hackad ramslök
½ msk torkad mynta
1 krm rödvinsvinäger
Socker
Salt

1 kommentar:

Nässelblom och choklad sa...

Ramslök är vansinnigt gott. Så synd att den är svår att hitta och dessutom har så kort säsong. Mmmm, vill ha en hel påse nu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...