29 maj, 2011

Helg i Västsverige - ett råvaruskafferiMia Jonson på Lilla Labäck vurmar verkligen för det hon gör nämligen odlar tidiga, ekologiska knippgrönsaker.Salladsplantor i drivhuset.

Det som är mest spännande med hennes odling är att hon även förser en stor ICA-butik med färska grönsaker vilket gör att kunden ser odlaren direkt i butiken. För henne är butiken som en förlängd arm mot kunden. Kunderna ringer och undrar om gurkan kommer snart...Kunderna uppskattar just de produkter som är i säsong.
Här är en gurkblomma men det hänger färdiga gurkor på plantorna runtomkring. Ungefär hälften så stora som den konventionella slanggurkan och mycket goda!

Det som också är intressant är att butiken får fler kunder tack vare att Lilla Labäck levererar färska produkter. Mia byter ofräscha grönsaker till fräscha utan att det kostar butiken något extra. Då behöver inte butiken heller lägga på extra för svinnet.

Hon har andra kunder som kommer direkt till gården och hämtar sina leveranser, typ restauranger. Någon krögare kommer på motorcykel och fyller väskorna på cykeln fulla med grönsaker. Han kör 10 mil fram och tillbaka för att få bra råvaror.

Ca 2-3 ton sparris skördas under säsongen. Men det tar lång tid innan sparrisen ger skördar. Första sparrisarna kan man kanske ta när plantan är 3-4 år. Men först när det gått 5 år ger den full utdelning.

Mia vill jobba med jorden. Helst inte bli större så att de måste ta in folk men det är inte så lönsamt att jobba så småskaligt. En fin balans mellan lönsamhet och småskalighet som inte alltid är så lätt.

För arrangemanget och besöket står Västsvenska turistrådet. Resan fortsätter till Spiken och Läckö slott.

Alexandra Zassi berättar mer om Lilla Labäck och dagen i Västsverige
Fler bilder hittar du hos Monica Ahlberg på Allt om mat bloggen
Bloggen från Västsvenska turistrådet

Karin på Bagerskan och Christopher Anderton matbloggspriset, Tina, Jennys mamma på Kalasgott och Walter från Schwedentipps är också med. Plus en supertrevlig filmare som heter Ludvig men alla kallar honom Erik då han är lik Erik Saade.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...