18 februari, 2011

Recept på semlor


Nu är det snart semmeldags* och jag tjuvstartar gärna lite med ett recept på semlor plus inkråm. Vi tycker att semlan inte ska vara för söt och blandar därför mandel, socker och innanmätet av bullen tillsammans med het mjölk istället för att lägga in mandelmassa. Men alla har väl sin variant gissar jag. Berätta gärna om ditt tips!
*Rätt dag för första semlan är egentligen den 8 mars, den internationella kvinnodagen.

Långt bak i tiden kallades semlorna för Heisswecken. Och men skulle kunna tänka sig att ordet hetvägg har sina rötter här. I boken Historiebok för kakälskare skriver författarna Dick Harrisson och Eva Ulvros såhär: "Heisswecken är en gammal kaktyp. Den finns avbildad på målningar redan på 1200-talet i kyrkor i Skåne och i andra delar av det dåtida Danmark, och 1457 omnämns den i en kokbok från ett hospital i Hamburg". De kan sin sak och har ägnat ett helt kapitel åt semlan. Förståeligt då detta bakverk smälter underbart i munnen.

Vidare skriver de att den sin tidigaste form serverades med het mjölk, äggulor och smör och en bulle med urgröpt inkråm och eventuellt socker om man hade råd. Cajsa Wargs hetvägg beskrivs också i boken.
Recept på semlor
Bullar
150 g margarin
4 dl mjölk
1 pkt jäst till söta degar
½ tsk salt
¾ dl socker
½ tsk hjorthornsalt eller bakpulver
11-12 dl vetemjöl

Fyllning
Inkråm från bullen
50 g mald mandel
½ dl socker
varm mjölk
vispgrädde
florsocker

Smält margarinet och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader. Häll ner i degbunken. Smula ner jäst tillsätt salt, socker, hjorthornsalt och mjöl. Låt jäsa 15-20 minuter. Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den väldigt lätt. Rulla små bullar. Låt jäsa, pensla med mjölk. Grädda i 225 grader tills de fått fin färg.
Skär av locket, gröp ur bullen med en tesked. Smula sönder inkråmet och blanda med mald mandel samt varm mjölk till lagom konsistens. Skeda i av fyllningen i bullarna. Vispa grädde och spritsa i (eller klicka) i hålet. Lägg på locket. Ta en tesil och skaka över lite florsocker.

Bild och recept från I mormors berså, fem generationers bröd bakverk & tårtor, Adlibris

2 kommentarer:

matarkivet sa...

Åh, så gott! Förra året blev det ingen semla för mig, men det ska jag ta igen med råge detta året. :)

lilian søgaard wogensen sa...

ser lækkert ud - det må jeg prøve...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...