30 januari, 2011

Oxrulader - fin vintermat på en söndag


Kryddningen på såsen till påminner om både kalops där kryddpeppar ingår och slottsstek med ansjovis, men oxruladerna är många snäpp festligare och en rätt som vi fick ganska så ofta som barn. Det jag minns är att jag verkligen uppskattade den då köttet är magert. Idag tycker jag den är god men uppskattar även fettrand och melering i olika sorters kött.

Så var det det här med Ansjovisklubben. Jag tror att vi blev varse om den då vi serverat ansjovis i tid och otid - iallfall tyckte våra vänner att vi platsade där då de råkade komma varje gång vi inspirerats till att göra ansjovisrätter. Vännerna grävde på antikvariat och hittade en bok som heter "Ansjofiskens bok", då de fått ansjoviskryddad mat för tredje eller fjärde gången. I boken finns ännu flera Ansjovisrecept, Ansjofiskens saga, ett Ansjoviskantat och slutligen presenteras Ansjovisklubben. "Klubbens idé är Glädjen att bli Berusad av Allt det Livet Uppenbarar och Erbjuder i sitt Dukade Bord, (ett Rätt Komponerat Ansjovisbord eller t ex; ett Liv) Våra Kraftiga Strävanden Upptäcka Nya Experimentalfält för Våra Sinnen, Känslor, Tankar och Smaklökar i Sökandet efter Livets Sälta och dess Törsts Lov"... och det hela slutar med uppmaningen "Var Ständigt LivsBerusad". Något att tänka på när vinterkylan går genom märg och ben.

Oxrulader
600 g välhängt nötkött (helst innanlår)
salt
vitpeppar
rökt skinka i tunna skivor
hackad gul lök
3 msk margarin
1 ½ dl vatten eller buljong
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
4 ansjovisfiléer
2 dl grädde

Skär köttet i skivor. Bulta skivorna lätt med handen. Salta och peppra. Lägg en skiva skinka och 1-2 tsk lök på varje skiva. Rulla ihop dem. Fäst med tandpetare. Bryn ruladerna. Lägg över dem i en gryta. Häll på vatten. Lägg i kryddor och ansjovis. Låt puttra under lock 15 min Tillsätt grädde och låt steka färdigt ca ½ tim. Tag bort tandpetarna. Servera med skyn, kokt potatis och kokta grönsaker.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...