26 januari, 2011

Förrätt: råkosttallrik med suverän dressing


Nu har jag bestämt att vi ska äta mera grönsaker och då gäller det att hitta variationsmöjligheter. Helst äter vi ju rotfrukter och annat som är säsong dvs inte tomater, grönsallad eller gurka. Förresten är det gänget grönsaker så himla trista grejer smakmässigt just nu så de kommer inte in över tröskeln alls när säsongen är slut och det inte finns svenska produkter att tillgå.

Så vad finns på vår råkosttallrik? Jo rårivna morötter med rårivet äpple. Det är gott i sig och funkar varje dag utan att man blir trött på det. Jag rekommenderar dig att prova den som en ensam sallad.

Men just nu kör jag en råkosttallrik med just morötter/äpple, skivad stjälkselleri, fint skuren rödkål (bara lite så att man inte tröttnar) och kanske en halv avokado per person. Sistnämnda är inte svensk men den går ju inte heller att odla i Sverige. Över salladstallrikan, där varje grönsak är upplagd för sig, ringlar jag lite av min systers suveräna senapsdressing. Rätten äter vi som förrätt flera kvällar (om inte alla kvällar) i veckan, sedan en tid tillbaka.

Lottas franska senapsdressing

½ msk grovkornig senap (ej söt)
½ msk balsamvinäger
3 msk olivolja
lite pressad vitlök
salt
peppar
1 knivsudd honung

Alla ingredienserna blandas i en skål. Konsistensen blir tjock och krämig.

9 kommentarer:

Magnus på Matlyckan sa...

Låter gott med senapsdressing, det är dressingen som gör en bra råkostsallad :)

Kinna sa...

Ja, och jag hoppas verkligen du provar den här! Den är så god varje gång.

KarinW sa...

Den ska testas Kinna! Ha en trevlig fortsättning på helgen/Karin

Kinna sa...

Detsamma Karin - berätta gärna vad du tyckte. =)

Magnus på Matlyckan sa...

Nu har jag testat med dressingen (visserligen söt senap eftersom dijonen var slut) och det var ju mycket riktigt jättegott. Åt det tillsammans med stekt svamp, pasta och falukorv :)

Kinna sa...

Skoj att höra och jag håller med. Den kan passa till mycket. Du skriver Dijonen, är det grovkornig Dijon som du har?

io sa...

Jag har nu köpt hem grov senap och ska testa idag! Kom som på beställning - nytt recept på dressing.

Roland Dahlström sa...

Låter som en jättegod dressing. Ska testa den. Men det finns en kombination till som är supergod: grovt rårivna morötter med en olivolja och röd balsamvinäger. Just kombinationen morötter och röd balsamvinäger funkar kanonbra.

Kinna Jonsson sa...

Tack för tips Roland!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...