30 december, 2010

Normandiskt hål - sorbet som mellanrätt

Har massor av grapefruktjuice och tänkte överraska vännerna med en grapefruktsorbet som mellanrätt på nyårsafton. (förutom då att vi också gör varmrätten tillsammans i varmrättslaget). Här är länk till inspiration till sorbet som passar både som mellanrätt eller efterrätt.

Sen googlade jag lite och hittade massor med sorbetrecept. Det ena läckrare än det andra.

Uppdaterat
Räcker till många - ca 3/4 dl sorbet kan vara lagom per person
1 l grapefruktjuice
1 dl vatten
1 dl socker
3 äggvitor

Frys grapefruktjuicen och när den börjat frysa vispar/rör man i den. Koka upp sockerlagen och vispa äggvitorna hårt när juicen börjar bli lätt grynig. Blanda/vispa ner sockerlag och äggvita. vispa sedan med jämna mellanrum under infrysningen. Ta ut ur frysen och ställ i kylskåp någon timme före middagen. Servera i små glas som en mellanrätt.

29 december, 2010

Meny för nyår - middagsförslag

Nyår förra året är inget att minnas. Jag hade hjärnskakning och låg deckad. Kunde inte ta mig ur sängen då allt snurrade - utan bubbel. Min sambo var ansvarig för huvudrätten och fick gå utan mig. Han hade lagat ljuvlig anka à l'orange med palsternackspuré. Glassbomb till efterrätt.

I år hoppas jag att vi får en fantastisk kväll och som inspiration har jag lagt upp länkarna till tidigare års fina middagar. Njut och ha det gott!

Nyår 2008
Nyår 2007
Nyår 2006
Nyår 2005

God fortsättning!

18 december, 2010

God Jul & Gott Nytt År!


Vill passa på att önska dig trogne läsare och även du som just halkat in här - en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

17 december, 2010

Årets kock




Temat på Årets Kock är Hem till gården. Ett tema som passar mina tankar om mat, gamla metoder och ny teknik, som hand i handsken. Det känns som om man blivit upphunnen av något som man tänkt och jobbat med i många år. Inte minst med våra gamla recept från vaxduksböckerna.
Se bara på det här citatet från pressreleasen som kom med mail imorse...

Det handlar om ”tillbaka till framtiden” - att vi kan tillvarata gammal kunskap och anpassa den till de förhållanden vi har idag, säger Hanna Halpern, general Årets Kock.

13 december, 2010

Ny bok från Hagdahlsakademien

Inga Wallenquist, journalist och författare samt mycket god vän till familjen har skrivit ett kapitel i nya boken I Hagdahls smak från Hagdahlsakademien. Här träffade jag henne på Östgötamat och fick veta lite mera om akademien och Hagdahl. För bredare bild, se gärna filmen direkt på Youtube.

12 december, 2010

Pysslingkaka med vanilj


Just hemkommen från julmarknad med bl a HAPPYsthlm där jag köpte den fina handblåsta vasen, Maito, med inspiration från en mjölkkanna. Plus en julklapp som jag inte kan avslöja. Jag är verkligen en sucker av vackra saker hemma även om jag är noll intresserad av inredning. Skum kombo, intresserad av saker men inte av inredning...men saker ska man kunna använda eller så ska det vara rena konstföremål. *Foto lånat från HAPPYsthlm



På julmarknaden hade min sysslings dotter, Estrid bakat en favoritkaka som hon själv fått av vänner varje år till adventsfika. Verkligen mycket god! Här bjuder hon oss på receptet.

Sonja Kaka
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vanilj socker (Estrid skriver att hon brukar ta mald vanilj också)

Vispa ägg och socker pösigt. Häll i vattnet, rör om. Blanda mjöl och bakpulver separat och tillsätt i smeten. Grädda 20-25 minuter i 200°

Fyllning
Koka alla ingredienser i en kastrull i 5 minuter.

När kakan svalnat skär man den längs med, i 2 delar och fyllningen hälls över. Lägg ihop.

Sill till julbordet



Sill på julbordet är själva starten. En gammaldags tradition då man skulle ha en välkomstsup men behövde äta något till. Då stod man upp och tog sin sup och sill i ett svep innan man riktigt kommit in i stugan. Numera sitter vi ner men sillbordet är det som är själva starten på julbordet. De flesta lägger kanske inte in sin sill - det finns ju mycket bra färdiga inläggningar. Såhär är några varma och sen kunde jag inte låta bli att länka till min absoluta favorit som är ättikströmmingen. Den gör vi året om då det är strömming över från middagen. Gott att äta på en knäckemacka.

Den lilla formen på bilden innehåller den varma silltallriken. Den går att göra både i en större form och sätta fram på ett större bord eller i portioner som i normala fall samsas på en tallrik med flera sillsorter att sätta fram som entrérätt. Servera gärna en kokt potatis till också.

Varma sillrätter

Pikant strömmingslåda
Varm matjessill/silltallrik

Strömmingsinläggning
Ättikströmming

10 december, 2010

Struvor - en elegant julkaka



Struvor är egentligen namnet på en kaka där smeten ringlas ner i det heta kokosfettet. Den som görs med järn som på bilden är Kejsarkronor, men för mig har den alltid hetat Struvor, Vikbolandets närmare bestämt.


Struvor (Vikbolandets)
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
1 ägg
2 msk öl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk malen kardemumma
1 krm vanilj socker
1 paket kokosfett
Strösocker

Vispa mjöl och mjölk för att få bort alla klumpar. Rör därefter i resten av ingredienserna. Får inte vispas för att undvika att få in luft i smeten. Värm kokosflott till ca 180°C. Prova temperaturen genom att lägga i en kub med vitt bröd. När brödet blir gyllenbrunt är kokosfettet lagom varmt. Doppa järnet i kokosfettet för att det ska få rätt temperatur, sedan i smeten, därefter i fettet. När kakan har fin färg lossas den försiktigt från järnet och vänds en aning i strösocker. Doppa järnet på nytt i fettet för att få det varmt och upprepa proceduren.

Tips! Ha ett lock till kastrullen i beredskap om oljan skulle fatta eld. Då är det lätt att kväva den direkt.

Fler fina kakor till jul hittar du i vår bok I mormors berså och efterrätter i I mormors skafferi.

09 december, 2010

Julmarknad med fina bruksföremål




Min fina syssling "Faster Kajsa" och hennes kollegor har julmarknad på Söder i helgen 11-12 december. Många saker i deras produktion är köksrelaterade som t ex vackra kökshanddukar, dukar, löpare, underlägg i smide, vaser, porslinsmuggar etc. Vill du ha fina julklappar kan det vara ett ställe att hitta dem på.
Kika gärna på sortimentet på deras hemsida www.happysthlm.se

Farmors pepparkakor




Visst finns det en glädje i att minnas när ens farmor eller mormor bakade. Framför allt kommer jag ihåg min farmor som hade pepparkakor året om i en stor härlig blå burk med en vindruvsklase och lite frukt målat utanpå. Dem bjöd hon till eftermiddagskaffet eller så fick jag minst en när jag kom från skolan. Pepparkakor hade man förr året om och inte bara till jul. Kakorna håller länge och smakar inte gammalt.

Här är lite länkar till olika recept som jag publicerat under åren.
Farmors Pepparkakor
Pepparkakor med cedroolja
Inspirerande bilder på pepparkakshus
Skurna pepparkakor
Lunchpepparkakor

Fler recept på pepparkakor hittar du i vår bok I mormors berså där vi har totalt nio recept med både mjuka och hårda pepparkakor.

08 december, 2010

Ål på julbordet




Vi gillar verkligen ål men visst drar man sig för att köpa det då den är rödlistad och Världsnaturfonden uppmanar att man inte ska äta det. Därför blev vi glada när vi hittade den här odlade ålen på matmässan, Det goda köket, i november. Ålen vi köpte var mycket god och passade fint till äggröra. En klar möjlighet att ha den på julbordet. Här kan du läsa mer om hur Silver Eel jobbar.

07 december, 2010

Ostkaka till julbordet

Massor av kommentarer på den svenska ostkakan som ligger på min andra blogg på Taffel. Den funkar jättebra på gottebordet.

Käsekuchen - ostkaka på tyskt manér




Jag är mycket svag för olika typer av mjölkprodukter. En av dem är kvarg - eller mera känt som varumärket Kesella hos ARLA. Vad jag kan minnas fanns den inte när jag växte upp och min första kontakt med den var i Tyskland när jag kom dit som Au-pair i början av 80-talet. Där åt min tyska familj kvarg på smörgåsen tillsammans med någon röd sylt eller så gjorde mormor i familjen den mest underbara tyska ostkakan sk Käsekuchen. Hennes variant blev min favorit och jag fick receptet. Sedan dess har jag samlat på mig fler recept så att jag har en med pajbotten och en med pajbotten och maräng. Alla är olika i smak och konsistens, något som jag alltid tycker är fascinerande med olika livsmedel. Beroende på vad man blandar med och vid vilka temperaturer de tillagas kan de anta så många olika former. De olika varianterna av käsekuchen/ostkakor (inkl 2 svenska varianter) hittar du i vår bok I mormors skafferi.

Den laktosfria kvargen har jag fått från Valio då de sponsrade Svenska matbloggares träffDet goda köket.


Käsekuchen mormor Hofmann
(8 pers)
2 ägg
2 dl socker
60 g smör
500 g kvarg
½ msk vaniljsocker
saften av 1 citron
1 ½ msk majsena
1 ½ tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smör. Tillsätt kvarg, vaniljsocker, citronsaft, majsena och sist smör. Häll i en väl smord 1,5 liters form, rund eller oval. Grädda i 160-170°C i ca 1 timme. Stjälp upp och pudra lite florsocker över.

Servera som den är eller eventuellt med lite färska bär men jag tycker inte det behövs för den är väldigt god i sig.

05 december, 2010

Prioritera mera på glöggbordet

Prioritera mera
Min kära väninna ringde mig och undrade vad jag brukar servera till glöggen. Vi brukar ha jultilltugg med glögg, därav frågan. Med två små barn inser jag ju snabbt att hon behövde några enkla råd. Det inte går att hinna med allt men varför inte ta några genvägar? Framför allt satsa på några finare måste-saker och skippa eller köpa färdigt resten. Prioritera vännerna framför grejerna.
För mig är kanske skinka en göra själv måste sak men visst går det att köpa färdig och bara griljera. För hennes del kanske skippa. Färdig pepparkaksdeg om det ska bakas med barnen men köp annars färdiga pepparkakor på burk.

Baka bröd eller bageri

Hon frågade mig om bröd och tips om bagerier. Själv bakar jag ju allt för min prio ligger där men eftersom jag gör Riddarbageriets ena limpa så var rådet att köpa ett gott, kryddigt bröd där. Saffransbröd, ja det måste jag göra själv då det är en Östgötsk variant med särskild fyllning. Men varför inte prova Tösses eller något annat bageri som är duktiga. Saffransbröd är rätt klurigt att få gott då saffran torkar ut och det lätt blir torrt. Måste det vara med? Jag tycker inte det om det finns t ex pepparkakor.


Till glöggen blev rekommendationen så här.

Skärmaskin är ett måste för mig för att jag tycker tunt skuret bröd, tunna skivor skinka, tunn salami etc är godast och då kan man plocka för sig flera gånger.

Välj några fina fat, korgar eller dy. Köp på loppis. Alla korgar på bilden t ex är loppisfynd.
Lägg en snygg servett på ett fat som inte är så dekorativt. Klä din skärbräda med folie om den är ful.
Stick i en fin skinkpinne eller klä en gaffel med klippt silkepapper i rött och vitt till skinkan.

Välj mat/saker som är lätt att sätta fram t ex en hel ost osv är att föredra än mycket smått plock som tar tid att förbereda. Kanske en trevlig kompott på fikon, portvin e dy till osten. Smaker med salt, sött och syra passar ihop.


Förbered och plocka fram

Kryddig söt vörtlimpa eller kavring och eller ett osötat bröd

Skinka, stark och/eller söt senap
Pepparkaka med grönmögelost (eller grönmögelost rörd med creme fraiche eller dy)
En fin cheddar (vi gjorde en varm brietårta med skuren torkad frukt och honung som var mycket uppskattad förra året men det var lite mera jobb med den).
Alternativ till skinkan kan vara färdiga köttbullar eller prinskorvar som skurits med kryss i båda ändarna ser festliga ut när de är stekta. Båda kan lätt värmas något på långpanna i ugnen om man inte vill servera dem kalla.

Salami, tunt skuren.

Frukt som är lätt att skala eller inte behöver skalas, t ex clementiner, små röda juläpplen.

Mindre av söta saker då alla är sockermedvetna och det inte går åt. T ex fikon, torkade russin, knäck, hemgjort julgodis mm det går inte hem i vår bekantskapskrets i alla fall. Jag har provat.
Se till att det finns gott om julmust och vatten samt alkoholfritt alternativ till glöggen. Gärna varm äppeljuice kokt med kryddor. Glögg med russin och mandel förstås!

Välj bort och tänk på att Less is more.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...