27 november, 2010

Pralintaktik från Alladin choklad














Skrattar verkligen åt reklamen med pralintaktiken i TV reklamen. Att få den biten i Alladinasken är verkligen en konst och att skapa en kul reklamfilm är en konst. Lyckliga den som får pralinen med körsbär! Här har de verkligen lyckats!

Bild från Wikipedia, Alladin från Kraft foods

Dessutom hittade jag den här roliga videon från Cision där de skriver att pralintaktik är en bluff.



Mer reflektioner kring det här på min företagsblogg Fiduser

23 november, 2010

Utmaning 3-rätters för 100 kr

Kryddburken har lagt upp en utmaning om att laga en 3-rätters-meny för under 100 kr. Det är en kul utmaning som jag tänkte anta.

Har du lust att hänga med på den så skulle det vara kul att få veta vad du hittar på för 100 kr? Skriver du i kommentaren eller gör ett blogginlägg uppmärksammar jag det genom länk tillbaka eller omnämnande.

Min meny är:
Crepes med svamp
Gryta på picknickbog med torkade tomater och chilli
Päron kokt i lingondricka med kanelstång och glass.

Recepten kommer sammanställda under nästa vecka.

22 november, 2010

8 tips till varför man ska laga gryta

Gryta är ett otroligt bra sätt att ta tillvara på både kött som kräver lång tillagningstid, alla dessa burkar som står i skåpet och blir gamla plus att passa på när det är extrapris på en hel lax eller annan fisk. Här kan man med fantasins hjälp laga de mest fantastiska kreationer. Nedan ser du mina 8 tips till varför man ska laga gryta. Över 80 recpet på grytor hittar du på Grytsnack där jag just nu skriver om grytor på uppdrag.

  1. Lätt sätt att laga mat till många.
  2. Blir bättre dagen därpå för vätskan går in i köttet.
  3. Sanera skåpen från kryddor, småburkar med såser en skvätt vin eller grädde.
  4. Bra lunchlådemat.
  5. Enkelt att kombinera grönsaker med kött, fisk eller skaldjur.
  6. Allt-i-ett spar disk
  7. Ofta prisvärt framdelskött
  8. Går att variera i all oändlighet
Vilket är ditt bästa tips? Berätta gärna för mig i kommentarerna nedan.

21 november, 2010

Ett skafferifynd om puy-linser

Hittade den här lilla texten i ett av de första blogginläggen. Låter som om det måste provas...

"En ny förpackning Puy-linser slank ner i påsen. Jag fick tips om att de är goda att koka med russin, katrinplommon och torkade aprikoser. Serveras med en köttbit. Värt att prova då jag älskar söta torkade frukter till kött."

17 november, 2010

Tarte Tatin

Tarte Tatin är en favorit och jag vill bara lyfta ett recept som inte kommer upp i sökningen till vänster. Undrar varför Google sökfunktion dissar vissa länkar...Gillar inte!

Och sen en gammal länk där receptet finns men länken bara fallit bort. Visst låter det gott med tarte tatin med fikon och portvin.

Uppdaterat - jag gjorde Tarte Tatin på äpplen igår. Det blev knappt en smula kvar trots att vi hade både förrätt och varmrätt.

16 november, 2010

Apfelstrudel



Äppeltider och höst. Frosten nyper i kinderna och några få äpplen hänger kvar högst uppe hos F:s morbror på landet. Vackert som attan!



Apfelstrudel är en av mina favoriter. Inte så söt och därmed för mig extra raffinerad. Servera som en efterrätt eller som en kaka till kaffet.
I vanliga fall gör man en strudeldeg som dras ut så mycket att man kan se handdukens mönster igenom degen. Det är en konst att dra ut den och man kan/bör vara 2 personer som tillsammans gör det. Lite på latmansvis kan man använda filodeg. Resultatet blir något tjockare deg men det är enklare.
Läs mer om olika variationer av strudeln. Då min strudel var mycket hård på ytan penslade jag den med lite mjölk. Det gjorde att den blev något seg istället och självklart är det helt utefter vad man föredrar.


Apfelstrudel
4 personer
4 ark filodeg
äggvita
2 äpplen
¾ dl russin
2 msk rom
10 g smör
¾ dl ströbröd
mjölk
florsocker till servering
Ev 2 msk socker

Lägg russinen i blöt i romen. Ta en kökshandduk och bred ut på köksbänk eller bord. Lägg filodegsarken var för sig för att fogas ihop. Pensla de sidor som ska sitta ihop i mitten med äggvita och tryck ihop kanterna. Skala och kärna ur äpplena, skär i tunna skivor. Smält smöret i en stekpanna, pensla filodegsarket med smör. Lägg i ströbrödet och stek i resterande smör.

Blanda äppelklyftor, ströbröd, russin med rom. Tillsätt eventuellt socker om äpplena är sura. Täck 2/3 av filodegsarket med blandningen (inte ända ut i kanterna på sidorna). Ta tag i änden av handduken och för degen/rulla ihop från den delen där blandningen ligger. Handduken har du som hjälp för att få degen lite tajt kring blandningen. För ihop kanterna i sidorna och stick under rullen. Lägg över på en plåt i ett hörn. Häll lite mjölk i hörnet. Pensla rullen med smält smör och strösocker. Grädda i 175°C i ca 25 minuter eller tills rullen fått fin färg.

Servera med eller utan glass. I Österrike får man oftast serverad utan något till eller med en vaniljsås.

Eller så kan man göra en superenkel Apfelstrudel som "Så kokar jag" gjort.

15 november, 2010

Musselresa till Lysekil


Man kan tänka att det är grått och trist på Västkusten såhär års. Men varje årstid har sin charm och vi är bjudna på musselresa för att åka ut till musselbankar, mingla med lokala producenter och laga mat på scen. Att dessutom få göra det här med andra matbloggare och nördar är extra kul. Havet är lite grått men humöret är det inget fel på. Adrian och Lars väntar med sin båt, på oss matbloggare, i Lysekils hamn, för att vi ska få följa med dem ut till deras musselodlingar. Båten är liten men känns stabil i den något upprörda sjön. Väl ute visar de oss bojar, långa rör med 3 meter djupa nät och rep som musslorna kan fästa sig vid.

Lars berättar att de tar upp mellan 20-200 ton beroende på om det är ett bra eller ett dåligt år. I år är det ett dåligt år. De halar in ett av rören och drar upp en bit rep så att vi själva kan se hur musslorna fäst sig fast och börjat växa. Att få fram en mussla från larv till färdig storlek tar ca 2 år.


Adrian är holländare och han berättar att han lärt sig musselodling i Chile, Holland, Danmark och England. Nu är det dags att odla eget och han har hållit på i några år. Lars är både musselodlare och jordbrukare ute i skärgården. Jag önskar att jag kunnat få spendera mer tid med dem då de var trevliga och intressanta.

Mer inlägg om resan hittar du här:
Skaldjursresan från Linnea
Mussel Safari at Lysekil av Jonathan Skaldjurssoppa på Lysekils torg av Jennie Benjaminsson, Kalasgott
Lagade mat på scen i Lysekil - Kinnas blogg
Emmas kök Skaldjursresan
Stort tack till Västsvenska turistrådet som gjorde den här resan möjlig för oss och en särskild varm tanke till absent friends; matbloggsprisets Christopher Anderton på Hej mat.

Skaldjursresan - Lagade mat på scen i Lysekil


Med en råvarukorg som innehöll havets läckerheter fångade utanför Lysekil skulle vi skapa varsin fiskgryta. Scenen var ett lastbilsflak med tak vilket var tur. Fem minuter efter att vi kommit igång började det regna och den lilla publik som var kvar var lätträknad men desto mer entusiastisk.

Jennie på Kalasgott och jag var i samma team. Utan att tveka satte hon direkt igång med att skiva fänkål. Jag tärnade morot och hackade lök. Sedan frästes allt i en stor gryta. Och den var stor, kunde säkert räcka mer till ett fotbollslag än de 4-6 portioner som vi lagade.



Havskräftorna hade Jennie full koll på. Hon fräste vitlök med purjolök, klöv kräftorna och svängde dem i blandningen tills de fick en underbar smak.
Vätska i form av grädde, hummerfond och massor med vitt vin hälldes över grönsakerna plus lite vitlök och allt fick sjuda en god stund. Smaken blev superb. Därefter tillsattes både torsk och marulk som kokade lätt tills de var fasta i köttet. Under tiden fräste vi lök och vitlök till musslorna. Skägg och trasiga musslor togs bort. Resten kokades/ångades tillsammans med vitt vin i en stor kastrull.
En liten topping med creme fraiche och dill blandades – men den kändes helt överflödig i slutet.



Däremot skar Jennie gröna bönor i fina strimlor som av provsmakarna uppfattades som asiatiska. Vilken bra idé. Och samma sak går att göra med färska sockerärtor berättade hon.
Havskräftor och musslor hälldes ner i grytan. Et voila vi var klara.

Bredvid hos hade Linnea på Linneas skafferi och Emma på Emmas kök skapat fin gryta på samma råvarukorg men fascinerande nog smakade helt annorlunda och mycket gott. Katja på Kaffekokarkokboken och Jonathan från Around britain with a paunch hade åstadkommit sin fiskgryta i kaffekokaren. Tyvärr var det strykande åtgång på den så jag hann inte smaka och än mindre se dem in action!

Ett stort tack till Västsvenska turistrådet som bjudit oss att njuta av ett dygn med havets läckerheter. En tanke till absent friends Christopher Anderton på Hej mat.

Fler artiklar från de andra bloggarna hittar du här:
Skaldjursresan från Linnea
Mussel Safari at Lysekil av Jonathan
Skaldjurssoppa på Lysekils torg av Jennie
Musselresan på Mormors mat

14 november, 2010

Minst 80 grytrecept - en receptskatt



Just nu skriver jag på uppdrag på grytsnack.se där man kan vinna en resa till Spanien om man tävlar med ett grytrecept. Har du något bra och trevligt recept som du vill dela med dig av tycker jag definitivt att du ska vara med och tävla!

Men jag vill även tipsa dig om att här finns en skatt med recept på grytor. Alla tävlingsbidragen är publicerade på sajten och över 80 recept har kommit in. Så om du kört fast och inte har någon inspiration finns här något för alla. Nöt, vilt, lamm, vegetarisk, fisk, fläsk, fågel och skaldjur. Ja, allt som du kan tänkas behöva för att få inspiration till en spännande gryta.

Under veckan som kommer kommer jag att publicera ett nytt grytrecept varje dag.

Hittills är grytorna jag lagt upp följande:
Chili con carne

Fiskgryta med tomat
Salviadoftande böngryta med chorizo
Moules Marinière (om man nu kan räkna det som en gryta)
Lammgryta
Klassisk kalops

12 november, 2010

Matbloggspris och matbloggare IRL

Nu har matmässan börjat i Älvsjö. Det är fullt drag och massor med folk. Mycket god mat, viner och spännande möten.

Under morgonen har matbloggspriset delats ut och vinnare var Katja Wulf på kaffekokakokboksbloggen tätt följd av med Linnea på Linneas skafferi och Karin på Bagerskan. Bra kämpat och stort grattis!

Imorgon träffas 28 underbara matbloggare IRL och ska prata om matstyling, etik och moral, sociala medier mm. Mer info hittar du här.

11 november, 2010

Salviadoftande böngryta

Salvia, bönor och tomater ingår det perfekta äktenskapet i den här grytan. Barnvänlig då mina syskonbarn åt den med förtjusning när den såg dagens ljus första gången.

Salvian är en mycket härlig krydda. Men den blev inte genast min favorit. Första gången jag åt den rynkade jag på näsan då jag fick den utan tillagning. Tur att man kan ändra sig och smörstekt salvia är otroligt gott. Gärna serverad med tortellini. Den rätten är f ö ett av mina bästa matminnen från Italien.

Nu har jag har en hel del salvia i frysen och skulle behöva fler recept. Därför undrar jag; har du något sådär oslagbart salviatips?

Salviadoftande böngryta
4 pers
10-12 färska salviablad (kan uteslutas)
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 burkar hela tomater
4 burkar stora vita bönor eller ca 800 g kokta limabönor eller stora vita bönor
rödvinsvinäger
ev salt

Fräs pressad vitlök och hälften av salvian i olivolja. Häll på tomaterna och finfördela med en sax. Koka en bra stund (om du har tid gärna en halvtimme eller mer). Tillsätt bönorna och smaka av med vinägern. Stek resten av salviabladen försiktigt i olivoljan och fördela över grytan. Servera med ett gott bröd.

Fler salviatips hittar du här:
Feta biffar med Salvia hos Njutmat enligt Mickan
Anna Billing skriver insiktsfullt om salvian på Taffel
Smaskens fusksaliccia, där tipset kommer från Njutmat enligt Mickan, som menar att det kan funka med salvia i receptet.

10 november, 2010

Så lyckas du med fiskgryta

Helt såld är jag på grunden till många grytor och soppor i Italien, nämligen blandningen soffritto. Den ger en mustighet och rund smak som inget annat. Just nu använder jag den till Bolognese, Trattkantarellsoppa, Tomatsoppa mm. Det blir verkligen jättegott. Ungefär som att lök är väldigt gott i mycket och reder av en rätt. Jag är nyfiken på om du är lika nördig som jag. Har du något som du är helt såld på?

Fiskgryta med soffritto
2 pers
2 stänger stjälkselleri
2 små morötter
1 liten lök
1 burk hela tomater (400 g)
2 dl vatten (alt vitt vin)
1 fiskbuljongtärning
2 lagerblad
4 vitpepparkorn
1 tsk torkad körvel
smaka av med citronsaft om du inte använder vin
fisk - valfritt ca 200-300 g
salt

Tärna selleri, morötter fint och hacka löken. Fräs lätt i en kastrull. Häll på finfördelade tomater, vatten (vin) och tillsätt fiskbuljongtärning, lagerblad och vitpepparkorn. Låt koka helt lätt ca 15 min. Tillsätt därefter valfri fisk och körvel och låt puttra tills fisken är klar. Strax före servering blandas räkor försiktigt i och grytan smakas av med citron och salt. Servera med ett gott bröd.

09 november, 2010

Skaldjurssäsong



Nu är skaldjuren som bäst och affärerna håller rätt OK priser. Man ska helt enkelt passa på att frossa i skaldjur.

Vi testade en hel del olika. Kungskrabba, hummer och ostron. Lite larvigt men räkor och ostron är det som är godast - tycker vi i allafall. Till räkorna passar en hemkörd majonnäs. Gärna smaksatt med vitlök och kanske lite saffran.

Ostron serverade med citron, eller lite rödvinsvinäger med schalottenlök eller au naturel är ljuvliga. Precis som i Frankrike gillar vi grovt surdegsbröd på råg och vitt vin till. Gärna en sauvignon blanc eller en sancerre.

08 november, 2010

Test av ICAs julmatkasse

Lisa har testat ICAs egen påse med julmat och recenserar pepparkaksfil, julkyckling och julskinka. Bra att veta då hon har smaklökar som få och tydliga tankar om vad hon tycker. Hela inlägget på matälskaren.

Chokladmarmelad

Visst låter det coolt...! I senaste numret av Journal Chocolat har Tea på Söta saker bidragit med recept. Känns som om jag måste ut och ha tidningen även om jag inte är någon chokladfan.

4 tips om kladdkaka med seg konsistens

Bästa sökordet hos mig är kladdkaka. De som läser söker mest efter kladdkaka med seg konsistens. Och, kladdkaka är ju suveränt gott bara som den är men här kommer ett par läckra tips på smaksättning och kombinationer.

Grundreceptet för kladdkaka hittar du här.

1. Kladdkaka serveras med hallon
Istället för att använda en ringform så viker du en fyrkantig form av smörpapper som du placerar på en plåt. Grädda lite kortare tid. Genom den här formen och att den är platt kan du lägga upp snyggare då du kan ruta upp bitarna. Rårör färska eller frysta hallon med socker och vispa en klick grädde som serveras till.

2. Kladdkaka smaksatt med lavendel
Gör grundkladdkakan och tillsätt 1 msk lavendel i smeten. En smakkombination som är smått sensationell.

3. Kladdkaka smaksatt med syltade apelsinskal
Apelsiner och choklad är en klassiker. Tillsätt 3/4 dl hackade syltade apelsinskal i smeten och du får en läcker och om möjligt ännu segare konsistens.

4. Kladdkaka serverad med tranbär smaksatta med Gran Marnier
Kladdkakan utan smaksättning eller med apelsinskal är helt underbar med tranbär. Koka upp 2 dl tranbär med 1 msk socker. Tillsätt 2 msk Gran Marnier och låt koka upp så att alkoholen försvinner. Servera den varma sylten med kakan och spritsad grädde.

Här är en länk till ännu fler goda kladdkakerecept.

Det här är mina bästa kombinationer. Vilka är dina?

04 november, 2010

Läcker förrätt




En slaktad basilika gjorde att boken med basilikarätter kom till heders. Det är inte ofta vi har så mycket basilika som är smakrik och finns i överflöd. Dessvärre har plantan fått löss så vi måste plocka av bladen.

Rätten var läcker och lätt både att göra och att äta. Vi har därför gjort den flera gånger. Snabbt en favorit!

Tomat och basilikaskapelse
Vårrulledeg
tomater
philadelphiaost
basilika
salt
peppar

Dela arken i 4 delar. Pensla med äggvita eller smör. Fördela i muffinsformar av plåt. Rör philadelphiaosten så att den blir mjuk. Fördela i formarna. Skär tomaten i skivor och lägg över osten. Lägg basilikablad i formarna. Salta och peppra. Grädda i 225°C tills de fått fin färg. Servera heta med ett glas vin.

03 november, 2010

Efterlysning - torskrom



Läste just ett inlägg på Smaksafari om romplättar och började fundera på om det går att köpa fiskrom (förutom löjrom, sikrom, stenbitsrom, forellrom, laxrom) för att t ex göra sådana romplättar. Eller tänker jag fel nu...?

I min barndom kan jag minnas att det fanns torskromslåda och en burk med torskrom som köptes som helkonserv. Finns sådant att få tag på? Har du tips i sådana fall om flera recept? Det är ju inte så att man helt slutat fiska torsk även om det fiskas i mindre mängder idag. Hoppas verkligen ni läsare har bra svar så att det inte är en produkt som inte används på något sätt.

Uppdaterat!
Fick just tips av "svärmor" att man kan köpa torskrom i februari på någon av hallarna i Stockholm. Den marineras i konjak och äts med lök och gräddfil.

Ystads kloster och kålgård

Selleri, ramslök och olika kålsorter odlas i Ystads klosters kålgård. Kålgården är anlagd enligt gammal medeltida stil. En sådan hade man oavsett samhällsställning. Åk dit. Gärna i mitten av juli då även rosenträdgården står i full blom. Jag kan varmt rekommendera det!

Filmer ligger så att man kan prenumerera på den via mobiltelefonen. Skicka ett SMS med texten VMS KINNA till 72105. Jag lägger upp ungefär 2 klipp i veckan.
Kika också gärna på VMS play så kan du prenumerera på fler.

02 november, 2010

Tåkerns trädgårdar

Härom helgen var jag på Östgötamat och träffade lokala producenter. Malin från Tåkerns trädgård ställde ut och hade lite fina produkter att visa. Bl a härliga bondbönor som man kan säga är höstprimörer. Filmen ligger så att man kan prenumerera på den via mobiltelefonen. Skicka ett SMS med texten VMS KINNA till 72105. Jag lägger upp ungefär 2 klipp i veckan.
Kika också gärna på VMS play så kan du prenumerera på fler.

Svenska matbloggare anmälan




Nu ligger anmälan ute för att vara med på Svenska matbloggarträffen på Det goda köket den 13 november. Vi träffas mellan kl 10-14 för att prata matbloggsrelaterade saker. Mer info hittar du i fanpagen för Svenska matbloggare. Varmt välkommen att anmäla dig här. Här ser du listan på redan anmälda.

På fredagen den 12:e november är vi på Den goda maten scenen för att prata mattrender och dela ut matbloggspriset kl 10-11. Här krävs inte någon föranmälan.

Vill du själv sprida info och hämta loggor finns de här.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...