26 oktober, 2010

Körveldoftande zucchinisoppa



Just på hösten har man för mycket av mycket. I allafall den som själv odlar i sin trädgård. Det kan vara allt från tomater, zucchini, lök till morötter. Ja t o m syltlök hade vi för mycket av ett år. Det blev kassar och en del gav vi bort - en del lades in. Men då gäller det att plocka fram de gamla trotjänarna i recepthögen. Först ut blir en favorit, zucchinisoppan. Receptet varierar lite så det går lika bra med mellangrädde som med en crème fraiche. Eller varför inte välja en annan krydda än körvel om det finns något färskt i trädgården? En rejäl ostsmörgås och en äppelefterrätt och du blir mätt och belåten.

Det här receptet var med i tävlingen cyberkocken och då serverades en plommonknödel till efterrätt.

Körveldoftande zucchinisoppa
2 pers
300 g zucchini
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
drygt 1 tsk torkad körvel
1 äggula
1 dl mellangrädde eller crème fraiche
gräslök
salt
peppar

Riv zucchinin grovt. Koka upp vatten och buljongtärning, tillsätt zucchini och körvel. Låt koka upp. Blanda äggula och mellangrädde i en skål. Häll soppan över blandningen. Slå sedan tillbaka alla i kastrullen och värm försiktigt. Smaka av med gräslök, salt och peppar.

Mer läsning:
En hel artikeldiskussion om squash finns hos Matälskaren Lisa där jag bl a hittade ett trevligt recept från Fröken Dill som skriver om UFO-formad squash. Liksom jag håller med Martina på mat och odla om att det är både klokt och snyggt att odla squash i en kompost.
Eller prova zucchini inspirerat från Grekland med citron och feta.

25 oktober, 2010

Ljummen sallad



Matiga varma sallader kan man inte få för mycket av. Varför inte blanda krispiga salladsblad med någon varm höstig grönsak som kokta rödbetor eller ugnsbakade palsternackor? Servera med ett gott bröd. Vips har du samtidigt en lunchrätt till helgen.

Ett recept hittar du på Grytsnack där jag skriver på uppdrag och mer inspiration på Mormors mat eller här.

Du kan även kika på hur jag gör salladen i din mobil. Skicka SMS till med texten VMS KINNA till 72105

24 oktober, 2010

Läcker rödbetssoppa

Nu blir jag verkligt sugen på att laga mat. Anna Billing i det skånska skafferiet, skriver om en underbar rödbetssoppa och hur hon får den lite jordiga, dova smaken på betan att förvandlas till en guldpalmsvinnande soppa. Känns väl värd att pröva som ett alternativ till storfavoriten borsjtj hos oss. Eller varför inte prova rödbetsblast på grekiskt vis..?

Purjolökssopa enkelt till vardags




Lite ruggigt ute och soppa är den perfekta lunchen. Nu finns det svensk purjo i affärerna så jag tycker man kan passa på att frossa lite. Här har jag gjort en soppa på bara purjo men det går förstås att blanda upp med fint skuren sallad, bacontärningar och annat som din fantasi hittar på. Med en skiva rågbröd och ost blir det matigt och gott!

Purjolökssoppa
Receptmakare
2 pers

1/2 purjolök
smör
2 dl vatten
3/4 crème fraiche 24%ig
1/2 buljongtärning

Skär purjon i tunna strimlor, fräs mjuka i smör. Tillsätt vätskan och buljongtärningen. Låt koka ca 5-10 minuter. Mixa lätt. Servera med en smörgås.

22 oktober, 2010

Risotto på svamp




Risotto är ett gott tillbehör till massor av olika saker. T ex som en bädd under en pilgrimsmussla eller tillbehör till en grillad köttbit. I klassikern Risotto Milanese späder man med oxbuljong, har ister som fett och tillsätter ost i slutet. Krydda och färgsättare är saffran. Att använda rött vin kommer från trakterna i Piedmonte och ger en starkt rosaröd risotto. Den är mer eller mindre flytande och serveras som en förrätt. Ofta tillsammans med borlottibönor och en korv.
Som du förstår är variationerna oändliga. Här är min variant som jag gör på hösten.

Risotto med svamp
1 lök
2 dl rundkornigt ris Avorio eller Arborio
olivolja
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
1 msk rödvinsvinäger (alt byt en del av vattnet mot vin och uteslut vinägern)
1-2 dl stekt blandsvamp, typ taggsvamp, blodriska, trattkantarell
salt
peppar ur kvarn
1-2 dl riven ost, parmesan eller västerbotten eller annan smakrik ost, jag hade grevé

Fräs finhackad lök och ris i oljan. Häll på varm buljong, lite efter hand under 20-30 minuter. Låt småputtra med lock. Stek svampen så att den inte innehåller så mycket vatten.
Tillsätt vinäger och svamp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ost strax före servering.

16 oktober, 2010

Vill du träffa andra svenska matbloggare?




En matbloggsträff för matbloggare borde finnas. Det tyckte iallafall Pia Borg på Pipopp och kontaktade mig och Stellan Löfving på Salt för att höra vår åsikt. Vi kunde bara hålla med då det är kul att ses och dela idéer. Alltså är det planerad en träff i samband med Det goda köketmässan den 12-14 november i Älvsjö. Pia har skrivit programförklaringen om vad som är tänkt.
Dessutom har vi bjudit in Anne Skoog på Annes food att delta och planera. Hon är en av dem som matbloggat allra längst, ända sen 2004. Mer information om matbloggsträffen finns i Svenska matbloggares fanclub.

Matbloggarna har fått sponsring av lokal och biljetter från Det goda köket till lördagen den 13 november kl 10-14. Då är det tänkt att vi ska kunna prata om saker som berör oss matbloggare och vi vill gärna ha in dina synpunkter eller om du själv skulle vilja prata om ett ämne i 20 eller 40 minuter. Kika gärna mer på schema och program som Stellan skrivit här där du också kan skriva dina egna kommentarer.

På fredagen efter pressträffen kommer vi att ha scenprogram från 10-11. Bl a pratar vi trender och delar ut matbloggspriset. Rösta gärna fram din favorit...!

Sponsor biljetter och lokal. Fanclub Det goda köket
Sponsor är även Chill out med biljetter. Fanclub Sommaren 2010
Christopher Anderthon, Deluxive State sponsrar med Grafik och logga. Grafik kan du snart hämta här.

Vi blir självklart glada om du går med i fanclubbarna och visar din uppskattning och självklart också om du vill sprida det här vidare så att vi blir några stycken som ses.

12 oktober, 2010

Om giftig svamp



Intressant och roande läsning hos Peter Jägerbro på Kort om gott där han skriver om röd flugsvamp och andra giftsvampar.

11 oktober, 2010

VMS videomobilblogg

Pressträff med kändisar - det ligger ganska långt från mat och jordnära ting som jag håller på med. Ändå hade jag förmånen att mingla runt lite då tjänsten VMS Play hade pressvisning... Finessen med VMS play dvs videomobilbloggning är att förutom att du kan ta del av filmerna kan du prata in ett meddelande till oss som bloggar och vi kan svara på det. Det känns väldigt spännande att få göra det här.




Pratade med Anna Book som är grymt matintresserad. Här tar hon kort på sig och Mattias från Tösse.

Hon berättade hur hon dukar hemma och tycker det är viktigt att även göra fint en vanlig tisdag. Eftersom det var videomobilbloggning vi höll på med filmade vi mer eller mindre hela tiden och hon visade bilderna hon tagit på dukningen med mobilen.
Pernilla Wahlgren matbloggar ju en del och sa att hon kanske skulle videomobilblogga lite om mat.


Anders Wellander, Bukowskis kommer att prata antikt och om jag har någon kul grej hemma som han kan prata om, gör han det. Hoppas något är tillräckligt spännande i hyllorna. Självklart hoppas jag också att vi kan prata lite mat också som går att ladda upp. Hagdahl, Cajsa Warg, Gusatafva Björklund eller någon annan antik matkändis. Vem vet..?

De som definitivt kommer att blogga om mat är landslagskocken Mattias Ljunggren från Tössebageriet. När vi fick lite hjälp med tekniken på Ironroads kontor hade jag dator och webcam med och gjorde snabbt en kort intervju med honom. Har redan kikat på flera av hans filmer och tycker han är mysig att se och lyssna på i VMSen Sött & Sånt.

En annan profil inom mat och dryck är Kåre Hallden från Goda spanska viner. Han kommer att champagneblogga och berättade att han vill att vi ska ha ett mera avslappnat och coolt förhållande till champagne, lite som i Frankrike. Håller med honom. Mer champagne till folket...! Ska bli spännande att se vad han har att bjuda på under VMSen Champange med Kåre. Och han lovade att jag kunde intervjua honom också så det kommer under hösten.

Själv håller jag på och försöker få tekniken att funka. I lördags gjorde jag småintervjuer med lite matfolk på mässan Östgötamat. Det blev något om Hagdahls akademien, höstprimörer, Östgötska ostar, svarthavre och med en härlig kille som berättade om rapsolja. Sen försöker jag få till filmer när jag lagar mat hemma. Inte det lättaste för mat tar ju tid att laga och filmerna ska helst inte tråka ut folk. Hade kameran upptejpad under fläkten och filmade en chili con carnes tillblivelse. Lite småtokigt.

Vill du kika på vad som händer i din egen mobil kan du gå in på sidan www.vmsplay.com där du hittar alla kändisarna. Klicka på bilderna så ser du små filmer där alla presenterar sig.

Annars kan du prenumerera på filmer direkt genom att skicka ett SMS med texten:

VMS CHAMPAGNE till 72105
VMS TÖSSE till 72105
VMS KINNA till 72105
VMS ANTIKT till 72105

Kostar inget i början så testa.

Filmer och bilder från pressvisningen (hittar du fler får du gärna tipsa)
Anna Winterfall
Desirée

Uppdaterat: Länk till pressreleasen

10 oktober, 2010

Chili con carne - en gammal favorit


Chili con carne delar tydligen världen i olika läger. Grunden är kött och chili men vilket kött är i orinialet? Ska det vara med bönor eller inte bönor? Kryddorna kan vara olika, men mest vanligt är dock någon form av chili, oregano och kummin.

Geografiskt ursprung kan man inte heller enas om. Kanske tillhör den mex-köket men Texas, New Mexico och Arizona gör alla anspråk på den som sin. Likaså diskuteras hur mycket de första invandrarna i USA förändrat rätten. Spännande på många vis och hela diskussionen hittar du på wikipedia


Ett favoritrecept hos oss hittar du här
.

09 oktober, 2010

Rösta på din favorit - Matbloggspriset








Äntligen är det dags för röstning i matbloggspriset. Nu kan du berätta vilken som är din favorit. Juryn har bedömt massor av bloggar och valt ut 10 - sen finns det chans att lägga till sin egen favorit.
De nominerade i år är:

Emmas Kök
Helena Ljunggren
Ett Lingon
Vilde kocken
Pain De Martin
Söta Saker
Om jag var din hemmafru
Linnéas Skafferi
Matälskaren
Bagerskan

Hur det började
Matbloggspriset drivs av en eldsjäl nämligen Christopher Anderton. Han började matblogga 2004 på matblogg.se och var en av de första bloggarna som jag själv läste. (Nu kommer snart hejmat.se som är hans nya blogg).

Första priset och juryn
Första priset delades ut 2005. Det var nog 100 vinnare och flera olika klasser. Varje år jobbade Christopher och ytterligare 2 matbloggskillar med att se till att priset skulle ge ljus på olika fina matbloggares insatser. 2008 blev jag själv tillfrågad om jag ville vara med i juryn och med nöje tackade ja, ja. Samtidigt var det roligt att kunna föreslå att prisutdelningen skulle kunna få en inramning på Det goda köket på Stockholmsmässan. Josefin Lind från Allt om mat kom med i juryn liksom Daniel Fritzdorf på mässan och mässans reklamguru Pär Gamlin från Gamlin Zeipel. Vi var några fler som utifrån olika vinklar kunde fundera på bloggarnas design, innehåll och vem som var avsändare. 2008 tror jag det var omkring 300 röster, 2009 över 1000. I år ska det bli spännande att se var vi landar.

Om priset
Priset drivs helt i ideell anda. Förutom att Det goda köket sponsrar med scen och en matbit när juryn träffas hos Gamlin Zeipel görs det här på fritid och utom arbetstid. Jag, och jag tror jag även kan prata för de andra i juryn, tycker att det är roligt att ge cred till alla duktiga mat och dryckesentusiaster som vill dela med sig av sina kunskaper.

06 oktober, 2010

På lingonröda tuvor


Mycket lingon och noll idéer om vad man kan hitta på. Kika då in hos Helena S och Bara en kaka till och prova Lingonglass med varm kolasås.

Själv har jag ett gäng frysta tranbär från förra året och de skulle jag definitivt kunna testa att göra glass på. Sen finns klassiska lingonpäron som kan kokas med lingon eller koncentrerad lingondricka om man vill. Läckra för både gom och öga.

Enkla efterrätten med lingonsylt är hos oss Änglamat. Och någon gång har jag gjort strutar à la mormor och använt lingonsylt och grädde som fyllning. Lingonsylten ger en extra dimension med sin syra.

Flera av recepten finns i vår bok I mormors skafferi.

05 oktober, 2010

Steka hel svamp - stolt fjällskivling


Här har vi stekt en hatt av stolt fjällskivling. Mycket gott resulat. Portobellosvamp kan man steka på samma vis. Har du några fler tips på svampar som man kan steka såhär...?

02 oktober, 2010

Parfymerat

Varje år försöker jag lära mig någon ny svamp då det är nästintill krig i skogen om de svampar som alla kan. I år hittade jag en ny sort som jag tyckte såg,intressant ut, Fjällig taggsvamp. Är inte helt säker på om den var delikat eller ej för den smakade speciellt - precis som det stod i svampboken. Vid en närmare provsmakning kom vi fram till att den smakade lite parfymerat. Skulle jag plocka den igen...? Ja definitivt för den var verkligen spännande annorlunda och en del saker behöver man testa om och om igen tills man vet. Det är som svår konst eller annorlunda musik. När man väl sett eller hört det tillräckligt många gånger är det som om man inte kan vara utan det. Och man kan inte förstå varför den första gången kändes avskräckande. Samma är det med mat. Ibland tycker man att konsistens eller smak är skumt men det är värt ett försök att prova igen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...