30 september, 2010

Matprat i mobilen

Matprat i mobilen - vill du vara med? Någon gång i oktober kommer jag på allvar att börja med videomobil bloggning.

Vill du vara med och prenumerera och ge mig feedback? Skicka då ett SMS med texten VMS KINNA till 72105. Helt gratis i början.

Om du kommenterar med mobilen får du svar från mig. Liksom om du kommenterar här på bloggen så får du svar. Recept kommer att publiceras på bloggen men pratet finns som sagt i mobilen.

29 september, 2010

Tack för din röst


Tack alla ni som röstat på mitt bidrag till Fontanas folder och Fetaostens dag. Har du inte röstat än skulle jag bli jätteglad om du gör det - oavsett om du gillar någon av de andras bidrag bättre. Vi är 12 bloggare som är med i foldern och alla recepten känns mycket läckra. Den som får flest röster vinner en resa till Grekland....

Mitt bidrag - rösta här

Eller se alla bidrag och rösta här

22 september, 2010

Lax i folie


Lax blir som regel gott i alla former bara råvaran är av hög kvalitet. Vi passar ofta på att köpa en hel lax om det är bra pris i affären. Det är värt den tiden det tar att lägga ner på att filéa den...oftast är det dessutom Fredrik som står för själva fileandet. Sedan fryser vi in lagom portionsbitar och gravar eller rimmar resten. Härligt att ta upp när man inte har så mycket tid för matlagning.

Gör det enkelt för dig genom att laga lax i paket. Lätt fixat medan man pysslar med annat. Till den här laxen serverade vi en bulgursallad med bulgur, rostade solroskärnor, skivad rödlök och skivade oliver, salt, peppar och till sist en vinägrette med rödvinsvinäger och olivolja. Supergott och nyttigt!

Lax i folie
1 laxskiva per person
citronskivor
basilika
salt
peppra
olivolja

Vinn Rent a Chef hem till dig




Genom att beställa biljetter på nätet till Det goda köket har du möjlighet att vinna en Rent a Chef hem till dig. Du kan läsa om tävlingen på Det goda kökets fanpage i Facebook.

21 september, 2010

Vilse i svampskogen



Att gå vilse vill väl ingen och förra året var det, enligt nyhetsrapportering i media, många som var ute på vift. Själv minns jag fortfarande de stora skogarna vid Tjällmo i Östergötland. Där var man inte på sin mammas gata och visst hade man lätt kunnat förvilla sig bland blåbär, lingon, svamp och höga träd.

Sen är det en annan sak, man vill ju hitta tillbaka till det där fina stället med svamp. Det där stället man vaktar som en hök så att ingen hittar dit. Ha, det är lätt hänt att man inte hittar dit själv heller...men nu kan du med appen Svampguiden märka upp var du är. Inga problem att märka upp en gata i stan med en flugsvamp heller för den delen, vilket jag gjorde när jag testade tjänsten. Ska bli kul att se hur pass träffsäker märkningen är när man ska ut nästa gång i skogen.
Dessutom innehåller appen fina bilder och bra info om alla svampar. En recension från PC world om appen hittar du här.

15 september, 2010

På stan span




Träffade trevlige grundaren för Järna Vedugnsbageri. De har just börjat elda i den nya ugnen och kommer att värma upp den under 2 veckors tid. Ska bli en massa goda surdegsbröd och vad han berättade var att man börjar med det som ska gräddas på högsta temperatur och slutar med marängerna. Precis som mormors gjorde. Gillar....!

12 september, 2010

Håll utkik efter Fonanas folder


12 matbloggare har bidragit med fetaostrecept i Fontanas receptfolder som kommer ut i mitten av oktober. Kryddburken har redan skrivit. Själv återkommer jag lite längre fram. Mitt bidrag är medelhavsbiffar med fetaost, torkade tomater och timjan. Man får rösta på recepten och må bäste matbloggare vinna en resa till Grekland.

Medverkande bloggar för utom Kryddburken: Kinnas blogg,
Tre Tjejer i Köket, Birgitta Höglunds Mat, Nadjas Kitchen, mat.såklart, Ninas Mat, Njutmaten, Fastfoodlovers, Annes Food, Pelles Kök och Recept-o-Maten.

Uppdaterat!
Här ligger sidan med alla recepten för omröstning. Ge din röst till det förslag som du gillar bäst! Här hittar du mitt bidrag i tävlingen.

11 september, 2010

Ratatouille på höstens tomater och zucchini


Förra gången när jag skrev om det här receptet hade jag massor med överblivna tomater från någon fest. Då använde jag ratatouille som ett återvinningsrecept. Men nu när det är höst har man kanske egenodlade tomater och zucchini som man inte vet vad man ska göra med. Vad kan vara bättre än att göra en smarrig grönsaksröra och frysa in?

Serveringstips:
tillsammans med stekt kotlett fick vi när jag växte upp av mamma Märtha
lägga över ett fiskblock och ugnsbaka
mixa till en slätare sås och blanda i crème fraiche till pasta
eller som bas i en tjock grönsakssoppa

Tips från mina läsare på Mormors mat
till pasta med ost (Annelie)
till kyckling (Maya)
krydda med garam masala och blanda i räkor, Sanna på Veckans middag
till lamm Örjan med Fest och Catering AB, Eskilstuna

Ratatouille

6 stora gula lökar
8 parikor, gula och röda
2 små äggplantor
2-3 zuchini
12 stora färska tomater eller 2 burkar hela tomater à 400 g
2-3 msk olja, gärna rapsolja
4-6 pressade vitlöksklyftor
2 msk timjan, mejram eller basilika
1 tsk hela gula senapsfrön eller hela korianderfrön
2 lagerblad
2-3 tsk salt
lite rödvinsvinäger
mer salt

Hacka och fräs löken i en stor gryta. Hacka övriga grönsaker ganska så grovt och tillsätt. Låt puttra i 10-15 minuter under lock. Tillsätt kryddorna. Låt puttra ytterligare 20-25 minuter utan lock. Smaka av med rödvinsvinäger och eventuellt mera salt. Frys in i burkar.

09 september, 2010

Gazpacho Andaluz


Vi älskar gazpacho och gör den här soppan när det finns goda tomater. Varifrån receptet kommer vet jag inte. Jag har två varianter. En egen mildare med rostad röd paprika och en rivigare med grön rå paprika som är originalet. Ibland silar jag inte heller soppan utan låter matberedaren gå lite extra så att den är ganska slät. Inspirationen till det fick jag för några somrar sen då vi cyklade på Gotland och serverades en osilad gazpacho. I övrigt är allt annat lika.

Helst skulle jag väl säga välj svenska tomater som inte är uppdrivna i växthus för att få bästa resultat. Men jag gör själv nästan alltid soppa på hela burktomater. Då vet jag att det blir god tomatsmak som gör soppan till den delikatess den är. Den ska räcka till 6 personer, men eftersom den är så god räcker den bara till 4-5 hos oss. Lägg märke till att det är dåligt med tillbehör på bilden. Jag brukar välja ALLA TILLBEHÖREN i min soppa i vanliga fall. Speciellt gillar jag det hårdkokta ägget som är en perfect match.


Gazpacho Andaluz

(4-5 pers)
2 skivor vitt bröd (ca 50 gr)
750 g tomater
1 grön paprika*
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm socker
4 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
2 ½ dl vatten

Tillbehör
Hackade tomater
Hårdkokta hackade ägg
Brödkrutonger
Finhackad rödlök
Finhackad grön paprika

Blötlägg brödet i vatten. Dela tomater, paprika, vitlök i mindre bitar. Lägg i matberedaren. Krama ut vattnet ur brödet och lägg ner det också. Mixa alltsammans, tillsätt socker salt, olivolja och vinäger samt vatten. Passera massan genom en sil.

Av tillbehören kan man välja några eller alla. Brödtärningar rostas i en stekpanna med eller utan lite olivolja.

*Som en variant kan man byta ut den gröna paprikan mot en stor röd paprika som ugnsbakas i 250 grader tills skalet är blåsigt och delvis svart. Skala den och mixa ner i soppan som får en mild mjuk ton.

08 september, 2010

Upplev svenska smaker i höst


Bild från Emma Karp med Emma Karp och äppeltavlan i bakgrunden.

Hittade just det här underbara tipset från SvD om att uppleva svenska smaker. Gillar! Tryffelsafari på Gotland låter väl underbart. Det har jag alltid drömt om att göra och blev lite besviken över att tryffelsäsongen i Italien börjar först i Oktober - och jag var nära Alba förra veckan och hade tänkt mig njuta tryffel. Det får bli Gotland...!

En god vän till oss bjöd på hummerfiske på västkusten. Det kan verkligen rekommenderas. Trots att regnet öste ner njöt vi av att lägga ut tinor och plocka upp dem igen. Att vi sedan inte fick en enda hummer utan bara krabbor gjorde inte upplevelsen sämre.

Gåsamiddag är jag uppvuxen med då Skånska Gillet i Linköping har en årlig middag men det vore kanske idé att uppleva på plats.

Äppelmarknaden i Kivik
gillar jag skarpt då jag även känner driftiga Emma Karp Lundström som gör tavlan.

Men botanisera gärna själv i artikeln för det fanns flera goda grejer där.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...