29 juli, 2010

Tävling om biljetter till Det goda köket



Man kan tävla om biljetter till matmässan Det goda köket på deras fanpage. Med jordgubbar marinerade i amaretto och vaniljglass lämnar jag mitt bidrag.

Skiva jordgubbar, häll över Amaretto och en gnutta socker. Låt dra medan du lagar middagen. Jättegott och superenkelt - som det ska vara en sommar i juli (när det inte regnar).

Sprid gärna vidare och tävla du också!

27 juli, 2010

Veckans matblogg

Louise kommer från landet och bor i stan. Approach laga mat från grunden och recepten verkar enkla - något jag gillar. Kika in här hos henne på gourmanden.

23 juli, 2010

Grilla med gasol



Vidar kom med posten och vi har fått i uppdrag att prova honom i sommar. So far so good. Vi gillar verkligen Vidar från Primus. En behändig gasolgrill att ha med på stranden eller i båten. Sen har han en bra liten väska som vi kan bära honom i. Dessutom är Vidar förvånansvärt lätt att göra ren. Dock har vi inte använt marinader, grillolja eller dy i första omgångarna av grillning. Det enda vi saknar är kanske den där grillsmaken som man får från kol men man kan inte få allt.
Vidar får mycket väl godkänt av oss och kommer att hänga med ut i skärgården om någon vecka.

Vi serverade en läcker mangosalsa till köttet. Du hittar receptet här.

20 juli, 2010

Riedelprovning

Det är ett tag sedan jag gjorde Riedelprovningen. Magnifik kväll och provningen var helt underbar med ca 250 pers samlade. Maximilian Riedel som höll i vinprovningen pratade under ca 1 timme.


Vi testade vinerna i glas som de var avsedda för och sedan i plastglas och i ett av de andra glasen. Detta för att verkligen känna att vinet fick olika smak i glasen. Värst var vinet i plastglas. De utvecklade beska och andra skumma smaker. Men även i fel glas fick ett gott rött vin en konstig tjäraktig smak. Känns som trolleri men det var verkligt.

I slutet fick vi se hur man dekanterade vinet i en särskilt kärl utformat för det. Hur frän som helst i sin utformning.

Vinet blev väldigt gott!

Sambo Fredrik blev så förtjust i glasen så jag har köpt ett set med vinprovarglas till honom i födelsedagspresent. På Svd Accent hittar du dem.

18 juli, 2010

Fruntimmersveckan




Fredrik min sambo inleder och jag Christina avslutar fruntimmersveckan. Lite festligt och då bjuder vi på en jordgubbstårtebild för att inspirera andra om att det kan se såhär läckert ut med spritsad grädde och skivade jordgubbar. Botten går enkelt att göra av ett par rulltårtebottnar eller som här ur boken I mormors berså där Märtha använt Märthas tårtbotten. Oslagbart recept. Tårtan kommer från bordet förra veckan då vi firade pappa som fyllde 80 år. Klippan i familjen.

17 juli, 2010

Rödbetor med blast

Hannele från Hisingen påminde mig om den goda rödbetsblasten vilken jag fått serverad på grekiskt vis där även rödbetorna ingår.

God sås till grillad fisk


Att åka in på en liten gårdsbutik innebär att grönsakerna är pinfärska men urvalet är begränsat, vilket jag inte har något emot. På Örnahusens gårdsbutik fanns den här veckan lök, vitlök, mangold, ägg, färskpotatis och honung. Finns det mangold brukar jag köpa det. Man behöver rätt många knippen för att mätta magen men det går att mixa med färsk bladspenat och blir väldigt gott när det får svänga i lite smör. De grövsta nerverna på bladet tas bort.



Här har jag fyndat färsk vitlök - skulle tro att det är King solo, men glömde att fråga.



Vitlöken kom väl till pass i en gremolata bestående av fint hackad persilja, rivet citronskal och finhackad vitlök. Gremolatan kan toppa en grönsakssoppa, smaksätta en velouté dvs en sås med kalvbuljong och grädde eller som i det här fallet blandas med yoghurt (grekturkens) och bli gott till grillad Fjällröding. Mer om rödingen kan du läsa på Mormors mat.

09 juli, 2010

Saffransyoughurt

Hittade just det här läckra receptet på grillsås, saffransyoghurt. Låter jättefräscht och jag håller inte med Anne som verkar lite tveksam att det passar till fisk. Tycker just att det kan vara ett bra alternativt till en fetare aioli (där saffran kan ingå).

06 juli, 2010

Jordgubbskräm


Trodde nog inte att någon mer än vår familj gör jordgubbskräm men så fel jag hade. Kryddburken hade lagat kräm av färska gubbar. Själv använder jag de skivade frysta jordgubbarna på vintern, kokar kräm och drömmer om sommaren. Något som mamma alltid gjorde till oss när vi var barn och en av favoriterna i I mormors skafferi. Överhuvudtaget är bärkrämer som rabarberkräm, krusbärskräm, äpplekräm bortglömda delikatesser.

05 juli, 2010

Smarrig tårta

Läser just nu hos Viktoria det vattnas i munnen när jag ser hennes smarriga tårta. Själv har jag suttit och rensat samt skivat 10 liter jordgubbar så det hinns inte med någon bakning idag.

03 juli, 2010

Don Simon Sangria



Väldigt god sa mina gäster när de var försökskaniner på Don Simon Sangria - men kom det efter en stund, ska det inte vara apelsinskivor i? Raskt fick vi fram lite citronskivor och drickan kändes ännu bättre. Som tilltugg hade jag skivat överblivet surdegsbröd i mycket tunna skivor och rostat. En grön olivade med oliver, kapris, basilika, citron, olivolja hade mixats ihop och sommarkonceptet kändes riktigt bra.

Don Simon Sangria 11% alkohol finns på systemet.

02 juli, 2010

Enkel sommarmat - halloumisallad


Grönsallad med vinägrett, rostad paprika, svarta oliver (hade bara gröna) och grillad/stekt halloumi. Svårare än så behöver det inte vara. Konstig ost men god smak och gamla anor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...