30 maj, 2010

Seg, härlig kolasmakande kladdkaka

Kladdkaka är det som söks på mest på bloggen. Och visst är det gott med seg, härlig, kolasmakande kladdkaka!

För ett par år sedan var jag på Nordiska muséet på chokladfestivalen och bevistade en kladdkaketävling och här är en länk till massor med kladdkakerecept. Jag hoppas du gillar recepten. Annars får du gärna prova den kladdkaka som jag fick av en skolkamrat på gymnasiet. Den är seg och härlig. Själva knorren är att den innehåller lite salt. En gång testade jag att tillsätta 1 msk lavendel i smeten och fick en helt underbar smak.

Mörk choklad och sociala medier



Veckans spaning är att numera finns Marabou på Facebook dock inte under sitt varumärke utan har skapat en facebook sidan som heter Mörk Choklad. Sociala medier i all ära...Fint anpassad sida med rubriker som har egna namn. Dock har vissa av rubrikernas undersidor inte fyllts med innehåll, fast sidan utlovar att man ska få lära sig saker om mörk choklad just här, så det är lite toalettfenomenet över det hela. Historien om toalettfenomenet kommer från en usability utbildning som jag gick på Berghs för något år sedan. Om jag kommer ihåg vad Mattias Beijmo, Duma berättade så var det något i den här stilen.

Han skulle demonstrera att man inte hittar det man söker när man klickar på vissa länkars namn. Man klickar, det kommer ingen info eller fel info. Man tror att man klickat på fel länk, backar och klickar igen. Med toalett fenomenet illustrerades klickningarna på länkarna med att man byter skylt på dam och herrtoaletten. Alltså går en dam in på herrtoan och ser hoar istället för små toalettutrymmen som är låsbara. Damen ifråga går ut från toaletten för att bara kunna konstatera att det verkligen är en dam på skylten. Hon går in igen och konstaterar att det är en herrtoalett. Kanske går hon ut igen och kollar skylten... Skoj historia som tydligt visade att det är viktigt med rätt typ av länknamn. Och sedan också att man förstår att lägga rätt typ av innehåll under länken så att besökaren hittar det han söker utan att klicka runt i förtvivlan och sedan i ren desperation börja Googla för att hitta en annan sida/leverantör/produkt etc.

Chokladen då, jo jag har testat mörk med passion och den var god - sen är jag nog lagom intresserad av choklad och jag har svårt att gå igång på det om det inte är något alldeles speciellt och mörkt och verkligen inte sött. Tre av fem är betyget.

28 maj, 2010

Bloggkärleksveckan och god sås

#Bloggkärlek på Twitter den här veckan går till receptomaten som skriver om Valios chokladmjölk. Själv har jag haft förmånen att testa den och även den nya kesellan från Valio. Chokladmjölken var god men kanske i sötaste laget för våra smaklökar. Bloggkärleksveckan är initierad av Magnus Bråth, sökmotorkonsult och man ger länkkärlek till bloggar man läser.

Kesella är en favorit och jag har gjort sommarens godaste sås av den.

Sommarens godaste sås
Inspirerad av en yoghurtsås från ölbältet blandar jag kesella med lite majonnäs. Smaksätter med massor av gräslök, persilja och libbsticka. Tillsätter mycket med citronsaft och smakar av med salt. Är såsen för tjock går den att späda med filmjölk.

Passar till frasigt panerad fisk (tänk på abborren du fångar i sommar) eller till sill i midsommar eller som ett tillbehör till någon läcker soppa.

26 maj, 2010

SSWC är bokat

Of topic men det som rör sig i min hjärna just nu. I måndags satt sociala medie Sverige människor framför knapparna och kastade sig över ett bokningsformulär kl 19, prick. Allt för att få en plats på åtrådda unconferencen SSWC som går av stapeln i augusti på Tjärö. På bara 16 minuter tog de 250 platserna slut. Alla hann inte boka.

Himla tur att inte något datastrul uppstod för jag skulle även boka till att underbara Ingela Hjulfors på Wheelforce media. Ingela lärde jag känna efter natt med halvdålig sömn på Tjärö förra året. Glåmiga och trötta stod vi i solen utanför duscharna och skrattade åt nattens äventyr. Ett småkallt tält (jag frös med fleece och långkalsongerna på) med snarkande grannar och bräkande får i hagen. Men i år blir det stor skillnad i ett varmt rum med dusch och i sällskap med Mrs Wheelforce i egen hög person. Sen ser jag fram emot att få träffa alla andra fantastiska människor jag lärde känna på SSWC, på Social media lunch club och på Geek Girls Meetup. Det ska bli så kul!!!

Mattias på Piratförlaget har gjort en inofficiell deltagarlista.

*Uppdaterat - vi står i kö för rum...#fail =)

23 maj, 2010

Geek girl meet up - sponsor da Matteo



Du är en foodie säger Johan Alvgren och tar min kaffekopp. Ser till att jag får lite kaffe snabbt. Han har gjort research och jag blir glatt överraskad. Det här han som representerar da Matteo i Stockholm. da Matteo som är ett microrosteri och ligger i Göteborg sponsarar Geekgirl meetups's goda kaffe under lördagen. Johan är en entusiast och det är svårt att inte smittas av hans glädje och positivitet. Hans inställning är smittsam - kundperspektiv, vilja att faktiskt finnas där för kunden - omhändertagande. Bra tänk om man vill sälja något. Jag gillar det ochd det lär vi oss mer om under seminariet som följer, där Kajsa Lundfall, Mobilaris pratar om varför det är så svårt att sälja. Mycket inspirerande och mycket igenkännande hos publiken. Att sälja är en konst!



Men tillbaka till Johan som berättar att det nu finns Drop Coffee på söder där de levererar kaffet. W-street coffee och kaffeverket är två andra som han nämnet och så förstås Kura café som ett par New Zealändare startade för en vecka sedan, kaffebar i Stockholm. De tar med hela barista kulturen som har sitt ursprung i New Zealand, kommer via London, lite mera etablerat än i Stockholm. Med glitter i ögonen säger Johan - "de kommer att röra om i Stockholmmarknaden, jättespännande".
Det låter som om man måste dit och det är inte långt, St Eriksplan...

Mer om Geek girls meetups hemsida och på Mormors mat.

Fortnum & Masons bröllopstårtor


Massor av inspiration i London. Man kan ju inte missa matavdelningar eller rena rama mataffärerna. Här har jag besökt Fortnum & Mason och börjar med att visa vilka underbara bröllopstårtor de hade i en monter.



En liten bakelse som kompletterar en större tårta.

Romantiskt värre och säkert lite för sött för svensk smak men vackra är de.

Säkert något i klass med tårtorna som görs till Daniels och Victorias bröllop i juni.

15 maj, 2010

Bra grilltips från DN

Paul Svensson har lämnat sina bästa grilltips i DN.

Kanderad frukt och turkish delight



Lite inspiration från Fortnum & Mason i London. I fanstastiska diskar fanns hur mycket som helst. Fina kanderade frukter och turkish delight fångade blicken. Dessvärre något oskarp bild. Sorry!



Turkish Delight
tillverkas av socker och stärkelse och kommer från det orientaliska köket - hörs på namnet ;-D. Smaksättning är rosenvatten, mastic (kåda) och citron. Jag lär mig på Wikin att även mynta och kanel kan användas vilket jag själv inte stött på. Ursprungligen fanns inte socker som vi har utan honung och melass var sötningsmedlen.

11 maj, 2010

Strömming i olika landskap



Varför äter vi alltid strömming som är vänd i grovt rågmjöl och serveras med kokt potatis och tjock, ovispad grädde - jo för att det är skånskt sätt att tillaga och servera. Mamma är skåning. Men om vi hade varit 100 % östgötar hade vi vänt strömmingen i ströbröd och ätit den med lingonsylt och potatismos. Är det någon som har fler variationer från andra landskap så är jag väldigt nyfiken på att få höra. Skriv något!

03 maj, 2010

Österlenkryddor och matrundan


Om man är på väg söderut om sisådär en vecka ska man inte missa matrundan som är i faggorna. Och framförallt inte Österlenkryddor. Eva, grundare och ägare är nu fullt sysselsatt med att få alla plantor i jorden och under nästa vecka har hon kryddfältsvandringar. Efter kryddfältsvandringen kommer höjdpunkten och det är hembakt och hemgjort fika. Bland annat färskost med libbsticka och sockerkaka med en speciell kagekrydda som innehåller Citronmeliss, Lavendel, Mynta och Mejram. Kryddan är god i sockerkaka, småkakor och skorpor, desserter som panacotta, pannkakor och glass berättar Eva. Den går att köpa i gårdsbutiken förstås men det går också att beställa den i webshopen och återförsäljare.

Här hittar du Österlenkryddors fanclub där jag lånat bilden.

Vårbruket i full gång. Nybloggat på Mormors mat.


01 maj, 2010

Hyra hus i Skåne, Österlen, Skillinge



Sitter här och knåpar med att få fram en fin hemsida för huset som vi hyr ut på Österlen. Dessutom har jag lagt upp en sida på facebook. Tänkte bjuda på så mycket tips och idéer som möjligt från fina Österlen i Skåne. Huset vi hyr ut är mormors hus och ligger mitt i centrala Skillinge. I den delen med solfångare på finns en lägenhet med 5 bäddar som bara väntar på att få trevliga gäster.

Här hittar du vår facebooksida - du är så välkommen att vara med.
Hemsidan som jag skapar kommer att länkas till Hagaskillinge.se när den är klar.

Hippt att plåta mat

Ny trend att plåta mat skriver SvD. Ja, kanske i de breda lagren men alla som matbloggat ett tag vet att många matbloggare både gått fotokurser och photoshopkurser, satsat på bättre kameror osv osv så ny trend känns det inte som, iallafall inte bland matnördarna. Bara idag sitter jag och hårdstuderar vitbalans och ISOvärden för att få till det "rätta" ljuset på bilderna.

Länken till inlägget hittade jag hos receptomaten.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...