29 april, 2010

Mat till mottagning hemma

Det ska vara enkelt att ta emot gäster hemma. Vid en födelsedag ska födelsedagsbarnet kunna ta emot gäster, blommor och presenter, inte stå vid spisen eller febrilt diska fler glas eller tallrikar. Då är det viktigt att maten är klar i förväg och sedan enkel att plocka fram. När vi firade en 70-årsdag serverades den här fina buffén.



Gravad oxfile med en förstärkt majonnäs, sk Ulrikasås



Västkustsallad med Rhode Islandsås.



Kycklingspett med jordnötssås



Avslutningsvis en ostbricka med kex.

Dessutom fanns en extra grönsallad, ett surdegsbröd och ett ungerskt landbröd.

Dryck med både vitt och rött vin, öl och mineralvatten.

Oscarstårta och chokaldtårta med kaffe. Här ser du hur man gör marsipanrosor till dekor.

27 april, 2010

Nytt vinfynd



Rekogniserade lite för att hitta nya nya matupplevelser i Skåneskane.com. Döm av min förvåning då jag upptäckte att man i Skåne odlar vin på ganska många olika platser. Se hela kartan på vinvägen. Kanske är det ett nytt Champagnedistrikt à la Nord...! I sommar kommer det att vara det "nya svarta" för mig att kuska runt till vingårdarna. Den närmsta, Såana, ligger strax utanför Skillinge. Dit kan jag cykla från mormors hus.

26 april, 2010

Kosläpp 2010


kosläpp, originally uploaded by infing.


Dags för kosläpp igen dvs att korna får komma ut på grönbete. Kossorna skuttar och dansar och det sprudlar pur livsglädje.
Här kan du se var släppen är runtom i Sverige.

Arlas webbplats
Milkos webbplats
Skånemejeriers webbplats


Kosläpp finns även på facebook.

23 april, 2010

Fredagsmys och öl

Rolig fredagsmys lista på öl och pop hittar du hos Dricks och Alf TumlbleTaffel. Vilket får mig att genast minnas utbytesresorna med gymnasiekamrater där vi hälsade på mikrobryggerier i bl a Hessen i Tyskland. Det var obegränsat drickande så vi fick så mycket vi ville ha. Flera av oss blev så trötta att resten av bussresan hem till värdfamiljen tillbringades sovande. Eller som au-pairtjej beställa "bitte ein Alt" i Altstadt i Düsseldorf. Där man kunde få en Altbier direkt i bryggeriet nere vid Rhen i den gamla stadsdelen. Många bryggerier har det blivit genom åren. Flera besök på breweries även på Irland då min svåger kommer därifrån. Till saken hör att jag inte alls dricker öl i Sverige men utomlands har det en förmåga att smaka väldigt bra.

22 april, 2010

Vinprovning på Twitter

Missa inte Anders Öhmans vinprovning på Twitter i Valborg! Coolt sätt att prova vin med andra inspirerade.

Ambiance en finstämd butik

Bakom de stora elefanterna Åhlens och Drottninggatan ligger en liten pärla och det är butiken Ambiance på Bryggargatan i Stockholm.



Lantlig inspiration till både kök och trädgård ryms tillsammans och hela tiden kommer det in nya saker. Köplusten är stor när man kikar på det inbjudande bordet.



Tårtkupan i glas väcker habegär och snart kommer nya tårtfat in.



Pia-Maria visar små fina burkar för rester eller sås till utflykt och picknick i sommar.

21 april, 2010

AOC märkta ostar

Ibland ramlar man över kunskap som är rätt kul. Att viner är AOC märkta vet säkert de flesta matnördar då den kunskapen liksom kan hänga med när man ändå lär sig nya saker men att ostar kan vara AOC märkta hade iallfall jag själv noll koll på. Och att det finns 45 st i Frankrike det var bonuskunskap. Hittade infon hos ostbloggen. Sedan sökte jag på AOC hos ostbloggen och hittade hans roliga Veckans AOC.

Och nybloggat och specifikt om Sainte Maure de Touraine - en AOC märkt ost.


19 april, 2010

Rum och frukost eller veckouthyrning Skillinge, Österlen



Rum och frukost eller rättare sagt veckouthyrning av vårt hus är nu annonserat på Fritiden.se och Allarum.se. I mormors hus finns en lägenhet på ca 70 kvadrat med 5 bäddar för den som vill bo på Skillinge, Österlen. Ett par förfrågningar har kommit in men ännu är det en hel del ledigt.
Förra sommaren hade jag skyltar som den här runt om huset och det var trevliga människor som ville hyra nästan varje kväll. I år hoppas jag att vi har lite fler veckor uthyrda och inte bara rum och frukost/B&B.
Varmt välkommen att höra av dig om du är intresserad.

Hervé Mons en ostaffineur

En av världens mest kända ostlagrare sk affineur är Hervé Mons. Familjen Mons har i 3 generationer lagrat ostar och köper sina produkter direkt från producenter som tillverkar ostar på traditionellt vis för att sedan lagra ostarna så att de får sin speciella karaktär, arom och smak.
Ostarna lagras i en Caves de la Collogne som är en tågtunnel som byggts om till en ostlagringstunnel. Tunneln som är med i filmen ser ut som gångarna i en champagnekällare eller motsvarande källare där man odlar champinjoner.

Mer att läsa om Fromagerie Mons finns här eller se den korta filmen om Fromagerie Mons.



Mer läsning om Familjen Mons och Getost hos NK Saluhall finns hos mormorsmat.taffel.se

16 april, 2010

Bli en getostkonnässör på NK idag



Missa inte NK Saluhalls fantastiska getostar som finns uppe i entréplanet på NK idag och imorgon. Mer detaljerad info kommer!

Årstiderna växlar

Lokalen är småkall och ändå mysig. Värmen från människorna slår emot oss. Överallt står lådor i trä staplade på varandra men grönsakerna lyser med sin frånvaro. Strax kommer förklaringen - veckans matlådor har skickats ut under dagen. Baslådan, stora fruktlådan och Mixlådan. Nytt för årstiderna är att det nu finns en middagslåda med två middagar och recept i lådan. För övriga dagar vill man att mottagaren själv ska känna glädje och fantasi inför matlagningen.

maximilian_årstiderna

Vi får själva nöjet att smaka de olika rätterna och Årstidernas kock Maximillian Lundin lagar en ragu på nötkött med blomkål och grov senap. Innovativt är kall potatis med riven ost (gissar parmesan) och fint skurna daddlar.

karre_årstiderna

Därefter serveras karré med sallad på körsbärstomater, bataviasallad, päron och fänkål samt en gnutta dressing. Kokt potatis med skal ackompanjerar.

sparris_årstiderna

I lådan finns också en av mina stora favoriter - det är ramslök. Lite längre in i lokalen står Årstidernas grundare Sören Eilersen själv och serverar sparris med en ramslökspesto. Tar ett par tag med osthyveln över parmesanosten och fina skivor lägger sig vackert ovanpå. Ett surdegsbröd serveras till plus att god rapsolja finns på varje bord. Gott men lite synd på sparrisen som inte kommer till sin rätt då ramslökens smak dominerar.

Lådorna innehåller till min glädje svenskt kött och man jobbar mycket med ekologiskt - lite till överdrift för min smak, även om Maximilian gör allt för att övertyga mig. Närodlat, säsong och lokalt odlat räcker för mig. Att köpa svenskt ger jobb i flera led och djurhållningen har starka regler i Sverige, därför försöker jag att köpa det så mycket som jag kan.

Läs gärna

Att komma från gård betyder något

Grisar och antibiotika

Från jord till bord med LRF. Konsumenter och producenter möter varandra. Paul Svensson optionsbildare

Danskt griskött och salmonella

Om ekologiskt jordbruk

14 april, 2010

Årets bartender som tävlar i VM i Singapore



Bendel bedömde Årets bartender som kommer att tävla för Sverige i VM i Singapore. Det hade inte varit fel att få sitta i den juryn...Segrare blev Kenneth Swärd från Crown/Etage i Malmö. Grattis!

Drinkrecepten på Chili-Vanilli och Blue Passion hittar du här.



Bilderna är lånade från Årets bartender.

13 april, 2010

12 april, 2010

Potatistävling - Årets potatistjärna på Taffel


Har du ett toppenrecept på potatis som du bara måste dela med dig av?

"Taffel.se och Svensk Potatis ordnar årets roligaste potatistävling. Första pris är en resa och middag på Tommy Myllymäkis Julita Wärdshus eller ett presentkort på 5.000 kronor att använda på valfri restaurang. "

Sätt igång och kreera och tävla nu och bli årets potatisstjärna! =)

Ben & Jerry karamellglass

Ah, det är som en gammaldags god karamellglass full med kanderade nötter från mormor fast det är en helt ny smak i Ben & Jerrys sortiment. Dessutom har de ”gone nuts about fairtrade” och presenterar det på sin hemsida. På hemsidan får personers namn representera odlare liksom den som bidragit med smaksättningen finns namngiven. Känns personligt och glassen var väldigt god!!

08 april, 2010

Mormor sätter trenden

Monter_trädgårdsmässa

Trädgårdsmässan öppnar idag och Klefstad förlag (dvs vi) ställer ut med böckerna I mormors berså och I mormors skafferi där släktrecepten är samlade. Vi gör som mormor gjorde och tittar i backspegeln för att använda gammal teknik på nytt sätt. Blir resurskloka! Tar tillvara på överflöd från trädgård, skafferi och frysbox. Med böckerna vill vi hjälpa andra att se till att sommarens råvaror blir tillgängliga på vintern och skapa nya rätter av rester för att hushålla med resurser, tid och pengar.

Sätt på dig mormors glasögon du också. Överblivet bröd blir fattiga riddare med sommarens hallonsylt. Sur grädde förvandlas till frasiga våfflor eller gräddkaka och tar fram kryddsmaken i mjuk pepparkaka. Röd jordgubbssaft blir både kräm, sagosoppa eller sås till mannagrynspudding och andra efterrätter som fått en renässans.

Under höst och vinter hämtades mat ur källare och visthusbodar, burkar och flaskor ur förråden för att förgylla en enkel men näringsrik kosthållning. Att inlagda rödbetor, syltad gurka och marmelad är konserverat det är uppenbart. Men det är kanske inte lika tydligt att ost, kesella och knäckebröd är framsprungna ur gamla konserveringstekniker.

I böckerna finns såväl beprövade favoritrecept som mer ovanliga recept på kvittenmarmelad, syltade paradisäpplen och mahoniasaft. Alla tillagas enligt mormor men är anpassade för ett modernt kök. En bok lika mycket för den trädgårds- som matintresserade.

Varmt välkommen att träffa oss på Trädgårdsmässan den 8-11 april i monter A07:234 och smaka en hembakt chokladbröd.

chokladbröd
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...