15 november, 2010

Skaldjursresan - Lagade mat på scen i Lysekil


Med en råvarukorg som innehöll havets läckerheter fångade utanför Lysekil skulle vi skapa varsin fiskgryta. Scenen var ett lastbilsflak med tak vilket var tur. Fem minuter efter att vi kommit igång började det regna och den lilla publik som var kvar var lätträknad men desto mer entusiastisk.

Jennie på Kalasgott och jag var i samma team. Utan att tveka satte hon direkt igång med att skiva fänkål. Jag tärnade morot och hackade lök. Sedan frästes allt i en stor gryta. Och den var stor, kunde säkert räcka mer till ett fotbollslag än de 4-6 portioner som vi lagade.



Havskräftorna hade Jennie full koll på. Hon fräste vitlök med purjolök, klöv kräftorna och svängde dem i blandningen tills de fick en underbar smak.
Vätska i form av grädde, hummerfond och massor med vitt vin hälldes över grönsakerna plus lite vitlök och allt fick sjuda en god stund. Smaken blev superb. Därefter tillsattes både torsk och marulk som kokade lätt tills de var fasta i köttet. Under tiden fräste vi lök och vitlök till musslorna. Skägg och trasiga musslor togs bort. Resten kokades/ångades tillsammans med vitt vin i en stor kastrull.
En liten topping med creme fraiche och dill blandades – men den kändes helt överflödig i slutet.



Däremot skar Jennie gröna bönor i fina strimlor som av provsmakarna uppfattades som asiatiska. Vilken bra idé. Och samma sak går att göra med färska sockerärtor berättade hon.
Havskräftor och musslor hälldes ner i grytan. Et voila vi var klara.

Bredvid hos hade Linnea på Linneas skafferi och Emma på Emmas kök skapat fin gryta på samma råvarukorg men fascinerande nog smakade helt annorlunda och mycket gott. Katja på Kaffekokarkokboken och Jonathan från Around britain with a paunch hade åstadkommit sin fiskgryta i kaffekokaren. Tyvärr var det strykande åtgång på den så jag hann inte smaka och än mindre se dem in action!

Ett stort tack till Västsvenska turistrådet som bjudit oss att njuta av ett dygn med havets läckerheter. En tanke till absent friends Christopher Anderton på Hej mat.

Fler artiklar från de andra bloggarna hittar du här:
Skaldjursresan från Linnea
Mussel Safari at Lysekil av Jonathan
Skaldjurssoppa på Lysekils torg av Jennie
Musselresan på Mormors mat

3 kommentarer:

Karin sa...

Hej Kinna och tack för din fina kommentar!
Ja, förstår att dom små mat-leverantörerna inte kan ta lika stor plats. *ler* Första gången jag gick på en matmässa, nu vet jag hur det brukar se ut!
Stort tack för en trevlig tillställning, jag är oerhört stolt och glad över att vara en av finalisterna. Detta räknade jag verkligen inte med, en glad överraskning över att komma så långt!
Nyfiken på statistiken över rösterna och tillhörande motiveringar, gissar att Christoffer håller i det.
Må så gott, kram Karin

Karin sa...

När, var & hur i Göteborg?
Kram Karin

Kinna sa...

25-27 februari Passion för mat, Eriksbergshallen, Göteborg. Håll utkik i Svenska matbloggare på facebook. Jag ska be Christopher lätta upp matkalendern som du kan ladda ner till din egen kalender.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...