15 november, 2010

Musselresa till Lysekil


Man kan tänka att det är grått och trist på Västkusten såhär års. Men varje årstid har sin charm och vi är bjudna på musselresa för att åka ut till musselbankar, mingla med lokala producenter och laga mat på scen. Att dessutom få göra det här med andra matbloggare och nördar är extra kul. Havet är lite grått men humöret är det inget fel på. Adrian och Lars väntar med sin båt, på oss matbloggare, i Lysekils hamn, för att vi ska få följa med dem ut till deras musselodlingar. Båten är liten men känns stabil i den något upprörda sjön. Väl ute visar de oss bojar, långa rör med 3 meter djupa nät och rep som musslorna kan fästa sig vid.

Lars berättar att de tar upp mellan 20-200 ton beroende på om det är ett bra eller ett dåligt år. I år är det ett dåligt år. De halar in ett av rören och drar upp en bit rep så att vi själva kan se hur musslorna fäst sig fast och börjat växa. Att få fram en mussla från larv till färdig storlek tar ca 2 år.


Adrian är holländare och han berättar att han lärt sig musselodling i Chile, Holland, Danmark och England. Nu är det dags att odla eget och han har hållit på i några år. Lars är både musselodlare och jordbrukare ute i skärgården. Jag önskar att jag kunnat få spendera mer tid med dem då de var trevliga och intressanta.

Mer inlägg om resan hittar du här:
Skaldjursresan från Linnea
Mussel Safari at Lysekil av Jonathan Skaldjurssoppa på Lysekils torg av Jennie Benjaminsson, Kalasgott
Lagade mat på scen i Lysekil - Kinnas blogg
Emmas kök Skaldjursresan
Stort tack till Västsvenska turistrådet som gjorde den här resan möjlig för oss och en särskild varm tanke till absent friends; matbloggsprisets Christopher Anderton på Hej mat.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...