16 november, 2010

ApfelstrudelÄppeltider och höst. Frosten nyper i kinderna och några få äpplen hänger kvar högst uppe hos F:s morbror på landet. Vackert som attan!Apfelstrudel är en av mina favoriter. Inte så söt och därmed för mig extra raffinerad. Servera som en efterrätt eller som en kaka till kaffet.
I vanliga fall gör man en strudeldeg som dras ut så mycket att man kan se handdukens mönster igenom degen. Det är en konst att dra ut den och man kan/bör vara 2 personer som tillsammans gör det. Lite på latmansvis kan man använda filodeg. Resultatet blir något tjockare deg men det är enklare.
Läs mer om olika variationer av strudeln. Då min strudel var mycket hård på ytan penslade jag den med lite mjölk. Det gjorde att den blev något seg istället och självklart är det helt utefter vad man föredrar.


Apfelstrudel
4 personer
4 ark filodeg
äggvita
2 äpplen
¾ dl russin
2 msk rom
10 g smör
¾ dl ströbröd
mjölk
florsocker till servering
Ev 2 msk socker

Lägg russinen i blöt i romen. Ta en kökshandduk och bred ut på köksbänk eller bord. Lägg filodegsarken var för sig för att fogas ihop. Pensla de sidor som ska sitta ihop i mitten med äggvita och tryck ihop kanterna. Skala och kärna ur äpplena, skär i tunna skivor. Smält smöret i en stekpanna, pensla filodegsarket med smör. Lägg i ströbrödet och stek i resterande smör.

Blanda äppelklyftor, ströbröd, russin med rom. Tillsätt eventuellt socker om äpplena är sura. Täck 2/3 av filodegsarket med blandningen (inte ända ut i kanterna på sidorna). Ta tag i änden av handduken och för degen/rulla ihop från den delen där blandningen ligger. Handduken har du som hjälp för att få degen lite tajt kring blandningen. För ihop kanterna i sidorna och stick under rullen. Lägg över på en plåt i ett hörn. Häll lite mjölk i hörnet. Pensla rullen med smält smör och strösocker. Grädda i 175°C i ca 25 minuter eller tills rullen fått fin färg.

Servera med eller utan glass. I Österrike får man oftast serverad utan något till eller med en vaniljsås.

Eller så kan man göra en superenkel Apfelstrudel som "Så kokar jag" gjort.

2 kommentarer:

Christer sa...

Hej! Vad kul att du länkade till min blogg. Nu hittade jag ju till din kanonblogg. Kommer att komma tilbaka många gånger:)

Kinna sa...

Gillade din enkla strudel...!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...