22 oktober, 2010

Risotto på svamp




Risotto är ett gott tillbehör till massor av olika saker. T ex som en bädd under en pilgrimsmussla eller tillbehör till en grillad köttbit. I klassikern Risotto Milanese späder man med oxbuljong, har ister som fett och tillsätter ost i slutet. Krydda och färgsättare är saffran. Att använda rött vin kommer från trakterna i Piedmonte och ger en starkt rosaröd risotto. Den är mer eller mindre flytande och serveras som en förrätt. Ofta tillsammans med borlottibönor och en korv.
Som du förstår är variationerna oändliga. Här är min variant som jag gör på hösten.

Risotto med svamp
1 lök
2 dl rundkornigt ris Avorio eller Arborio
olivolja
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
1 msk rödvinsvinäger (alt byt en del av vattnet mot vin och uteslut vinägern)
1-2 dl stekt blandsvamp, typ taggsvamp, blodriska, trattkantarell
salt
peppar ur kvarn
1-2 dl riven ost, parmesan eller västerbotten eller annan smakrik ost, jag hade grevé

Fräs finhackad lök och ris i oljan. Häll på varm buljong, lite efter hand under 20-30 minuter. Låt småputtra med lock. Stek svampen så att den inte innehåller så mycket vatten.
Tillsätt vinäger och svamp. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ost strax före servering.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...