26 oktober, 2010

Körveldoftande zucchinisoppaJust på hösten har man för mycket av mycket. I allafall den som själv odlar i sin trädgård. Det kan vara allt från tomater, zucchini, lök till morötter. Ja t o m syltlök hade vi för mycket av ett år. Det blev kassar och en del gav vi bort - en del lades in. Men då gäller det att plocka fram de gamla trotjänarna i recepthögen. Först ut blir en favorit, zucchinisoppan. Receptet varierar lite så det går lika bra med mellangrädde som med en crème fraiche. Eller varför inte välja en annan krydda än körvel om det finns något färskt i trädgården? En rejäl ostsmörgås och en äppelefterrätt och du blir mätt och belåten.

Det här receptet var med i tävlingen cyberkocken och då serverades en plommonknödel till efterrätt.

Körveldoftande zucchinisoppa
2 pers
300 g zucchini
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
drygt 1 tsk torkad körvel
1 äggula
1 dl mellangrädde eller crème fraiche
gräslök
salt
peppar

Riv zucchinin grovt. Koka upp vatten och buljongtärning, tillsätt zucchini och körvel. Låt koka upp. Blanda äggula och mellangrädde i en skål. Häll soppan över blandningen. Slå sedan tillbaka alla i kastrullen och värm försiktigt. Smaka av med gräslök, salt och peppar.

Mer läsning:
En hel artikeldiskussion om squash finns hos Matälskaren Lisa där jag bl a hittade ett trevligt recept från Fröken Dill som skriver om UFO-formad squash. Liksom jag håller med Martina på mat och odla om att det är både klokt och snyggt att odla squash i en kompost.
Eller prova zucchini inspirerat från Grekland med citron och feta.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...