17 juli, 2010

God sås till grillad fisk


Att åka in på en liten gårdsbutik innebär att grönsakerna är pinfärska men urvalet är begränsat, vilket jag inte har något emot. På Örnahusens gårdsbutik fanns den här veckan lök, vitlök, mangold, ägg, färskpotatis och honung. Finns det mangold brukar jag köpa det. Man behöver rätt många knippen för att mätta magen men det går att mixa med färsk bladspenat och blir väldigt gott när det får svänga i lite smör. De grövsta nerverna på bladet tas bort.



Här har jag fyndat färsk vitlök - skulle tro att det är King solo, men glömde att fråga.



Vitlöken kom väl till pass i en gremolata bestående av fint hackad persilja, rivet citronskal och finhackad vitlök. Gremolatan kan toppa en grönsakssoppa, smaksätta en velouté dvs en sås med kalvbuljong och grädde eller som i det här fallet blandas med yoghurt (grekturkens) och bli gott till grillad Fjällröding. Mer om rödingen kan du läsa på Mormors mat.

2 kommentarer:

♥ Hannele på Hisingen sa...

härliga tider nu, rödbetsblast och annat kan man använda nu, till soppa, gratäng, man behöver inte slänga nåt..

Kinna sa...

Tack Hannele för att du påminde om blasten. Här är en rätt som jag fick för ett tag sedan där man använder både rödbetor och blast på ett gott sätt.

http://kinnasblogg.blogspot.com/2008/08/en-halv-grek-och-en-skning.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...