11 maj, 2010

Strömming i olika landskap



Varför äter vi alltid strömming som är vänd i grovt rågmjöl och serveras med kokt potatis och tjock, ovispad grädde - jo för att det är skånskt sätt att tillaga och servera. Mamma är skåning. Men om vi hade varit 100 % östgötar hade vi vänt strömmingen i ströbröd och ätit den med lingonsylt och potatismos. Är det någon som har fler variationer från andra landskap så är jag väldigt nyfiken på att få höra. Skriv något!

5 kommentarer:

örjan sa...

Som sörmlänning.
I flundraform med mos men utan lingon.

Freedomtravel sa...

Jag är också skåning och mina föräldrar hallänningar. Vi åt dem nog med ströbröd och potatismos, men det jag framför allt minns är att det hette "stekt sill" när jag var liten och inte "strömming"...

Märtha Jonsson sa...

Det var sill Du åt,det var det i Skåne också. Men i Kalmarsund blir det strömming det lär vara en gen som byts ut så sill och strömming är lite olika.

Peter Kampf sa...

Måste säga att jag trodde att lingon till var skånskt men nu vet jag bättre. Ser gott ut!!!!

Kinna sa...

Tack för fin respons. Lingon i Skåne kanske kan bero på varifrån i Skåne man är. På Österlen finns inga lingon utan man var tvungen att åka till torget och köpa.
Örjan - ja flundreformen är nog mera uppländskt. När F lagar maten hos oss är det flundror med kryddsmör emellan.

Märtha - mamma du har rätt fast det är nog samma art. Kika här.

http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/djur/fiskar/sillellerstromming.216.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...