11 februari, 2010

Rester av kokt fisk

fiskpudding_gryta

Ett bra sätt att ta tillvara på kokt fisk är att göra en fisksufflé. Fredrik brukar göra den när det finns rester av lax, gädda, abborre eller annan fisk. Han gräddar den i ugnen i en järngryta. (OBS! Man använder en sorts fisk, inte flera. )

fiskpudding_bit

Servera med kokt potatis och grönsaker samt något av såsförslagen nedan.

Fisksufflé
ur Kokkonsten från A-Ö Erhard Gorys
4 port
3 dl kokt fisk (rester) utan ben
2 msk smör
3 msk mjöl
3 dl gräddmjölk
3 äggulor
salt
peppar
3 eller flera äggvitor

Fräs smör och mjöl och späd med gräddmjölken.
Låt såsen koka 5-10 min, ta kastrullen från värmen och rör i äggulorna, en i taget.
Blanda i den finfördelade fisken.
Krydda väl och låt blandningen kallna.
Vispa äggvitorna till mycket hårt skum och vänd ned dem försiktigt i smeten.
Häll smeten i en väl smord, ugnssäker form.
Grädda sufflén i medelvarm ugn, 200-225°C, ca 30 min.
Servera skaldjurssås, svampsås, tomatsås eller smält smör med klippt persilja till.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...