08 april, 2010

Mormor sätter trenden

Monter_trädgårdsmässa

Trädgårdsmässan öppnar idag och Klefstad förlag (dvs vi) ställer ut med böckerna I mormors berså och I mormors skafferi där släktrecepten är samlade. Vi gör som mormor gjorde och tittar i backspegeln för att använda gammal teknik på nytt sätt. Blir resurskloka! Tar tillvara på överflöd från trädgård, skafferi och frysbox. Med böckerna vill vi hjälpa andra att se till att sommarens råvaror blir tillgängliga på vintern och skapa nya rätter av rester för att hushålla med resurser, tid och pengar.

Sätt på dig mormors glasögon du också. Överblivet bröd blir fattiga riddare med sommarens hallonsylt. Sur grädde förvandlas till frasiga våfflor eller gräddkaka och tar fram kryddsmaken i mjuk pepparkaka. Röd jordgubbssaft blir både kräm, sagosoppa eller sås till mannagrynspudding och andra efterrätter som fått en renässans.

Under höst och vinter hämtades mat ur källare och visthusbodar, burkar och flaskor ur förråden för att förgylla en enkel men näringsrik kosthållning. Att inlagda rödbetor, syltad gurka och marmelad är konserverat det är uppenbart. Men det är kanske inte lika tydligt att ost, kesella och knäckebröd är framsprungna ur gamla konserveringstekniker.

I böckerna finns såväl beprövade favoritrecept som mer ovanliga recept på kvittenmarmelad, syltade paradisäpplen och mahoniasaft. Alla tillagas enligt mormor men är anpassade för ett modernt kök. En bok lika mycket för den trädgårds- som matintresserade.

Varmt välkommen att träffa oss på Trädgårdsmässan den 8-11 april i monter A07:234 och smaka en hembakt chokladbröd.

chokladbröd

1 kommentar:

tant Hannele sa...

så gör vi fortfarande på Hisingen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...