16 april, 2010

Årstiderna växlar

Lokalen är småkall och ändå mysig. Värmen från människorna slår emot oss. Överallt står lådor i trä staplade på varandra men grönsakerna lyser med sin frånvaro. Strax kommer förklaringen - veckans matlådor har skickats ut under dagen. Baslådan, stora fruktlådan och Mixlådan. Nytt för årstiderna är att det nu finns en middagslåda med två middagar och recept i lådan. För övriga dagar vill man att mottagaren själv ska känna glädje och fantasi inför matlagningen.

maximilian_årstiderna

Vi får själva nöjet att smaka de olika rätterna och Årstidernas kock Maximillian Lundin lagar en ragu på nötkött med blomkål och grov senap. Innovativt är kall potatis med riven ost (gissar parmesan) och fint skurna daddlar.

karre_årstiderna

Därefter serveras karré med sallad på körsbärstomater, bataviasallad, päron och fänkål samt en gnutta dressing. Kokt potatis med skal ackompanjerar.

sparris_årstiderna

I lådan finns också en av mina stora favoriter - det är ramslök. Lite längre in i lokalen står Årstidernas grundare Sören Eilersen själv och serverar sparris med en ramslökspesto. Tar ett par tag med osthyveln över parmesanosten och fina skivor lägger sig vackert ovanpå. Ett surdegsbröd serveras till plus att god rapsolja finns på varje bord. Gott men lite synd på sparrisen som inte kommer till sin rätt då ramslökens smak dominerar.

Lådorna innehåller till min glädje svenskt kött och man jobbar mycket med ekologiskt - lite till överdrift för min smak, även om Maximilian gör allt för att övertyga mig. Närodlat, säsong och lokalt odlat räcker för mig. Att köpa svenskt ger jobb i flera led och djurhållningen har starka regler i Sverige, därför försöker jag att köpa det så mycket som jag kan.

Läs gärna

Att komma från gård betyder något

Grisar och antibiotika

Från jord till bord med LRF. Konsumenter och producenter möter varandra. Paul Svensson optionsbildare

Danskt griskött och salmonella

Om ekologiskt jordbruk

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Tänk att det snart är dags för ramslök. UNDERBART!
Tycker fröken Dill och skakar av sig den långa vintern

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...