20 februari, 2010

Stuvade morötter var festmat

stuvade-morötter
Festmat för mormorsmor var de stuvade morötterna. En nutidsmänniska kan tycka att en så enkel rätt inte är så festlig men om man kikar närmare på ingredienserna så kryddades de stuvade morötterna med kanel och serverades med färskt stekt fläsk. Båda något exklusiva i det gamla bondesamhället. Idag är färskt kött och fina kryddor vardagsmat. Kryddor behandlas inte ens särskilt väl där de är hyllvärmare ovanför en varm spis. Förr fraktades de länge och behandlades med omsorg. Kanske är det också därför som just recepten med kryddor finns bevarade men andra rätter som inte krävde precision inte skrevs ner.

Mormors stuvade morötter är enkla att göra. Här är en receptskiss.
Skala och tärna morötter. Koka i lättsaltat vatten tills de är knappt mjuka. Skaka ihop mjölk och mjöl och toppred. Smaka av med salt och tillsätt mycket finhackad persilja.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...