21 februari, 2010

Kokt höns och kycklingsoppa

ängamat

Gammal höna finns inte längre att uppbåda i livsmedelsaffärerna. Förr fanns billig höna och den skulle koka i timmar. Ju äldre desto längre. Med gemensam röst hyllas hönssoppan av sambon Fredrik och hans syster. De minns barndomens soppa och höns med curry. Själv minns jag sommaren när det stod en tårtkartong och väntade på trappan när vi kom hem. Den var full med små duniga tuppkycklingar som kom från kycklinguppfödaren i trakten. Bortsorterade, för de gick inte att använda som värphöns och alternativet var att de skulle gasas ihjäl. Nu skulle kycklingarna få uppleva sommaren på gräset utanför vedboden. Såvida inte räven tog dem förstås. En del kycklingar försökte vi sälja efter sommarens slut men de flesta fick vi slakta själva och hela den vintern hade vi helstekt kyckling till söndagmiddag. Väldigt gott och med en slurk konjak i den bruna gräddsåsen smakade det fågel. Mamma fick t o m skämmas för mig då jag på frågan från faster Astrid, om jag gillade kyckling svarade att om det inte är konjak i såsen så äter jag inte.

Nåväl, vi älskar kyckling med curry och visst kan man koka bara bröstbitar men nu kokade jag hela kycklingen istället för att få fin buljong till soppa. Från benresterna plockade jag sedan av alla småbitar av synligt kött. Kokte ihop buljongen och tillsatte olika grönsaker. Det var en enkel och mycket god rätt på vad som kan anses vara rester.


Kycklingsoppa med grönsaker

Receptmakare: Kinna
Tid: snabbmat
Endast receptskiss då man tar vad som finns hemma.

Kycklingbuljong
Purjolök
Morötter
Ärtor
kyckling i småbitar
Grädde
Mjöl
Persilja

Koka upp buljongen.
Skölj och strimla purjolöken.
Skala och tärna morötterna.
Tillsätt purjo och morötter, låt koka tills morötterna är knappt mjuka.
Tillsätt ärtor och kycklingbitar, låt koka upp.
Skaka upp mjöl och grädde, tillsätt och låt koka upp.
Smaka av med salt.
Tillsätt gärna finhackad persilja.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...