26 december, 2009

Nyårsmeny

Mat till nyår är ett kärt och angenämt huvudbry. Nu funderar vi på fågel, fisk eller mittemellan. Viltkött av något slag eller oxfilé. Vilka tillbehör kan vara spännande och goda? Säsongen är att föredra framför allt på grönsaksfronten. Lite inspiration hittar du här på våra föregående års menyer.

Gott Nytt År och ha ett underbart 2010.

Meny 2005
Diverse menyförslag
Meny 2006
Mattest till nyår 2007

Såhär såg det ut nyår 2007
Nyårsmeny 2008

24 december, 2009

Sylta eller kandera apelsinskal

Nu är det apelsinsäsong och apelsinerna är saftiga och goda. Apelsinskalen samlar sig på hög så varför inte ta tillvara på dem också och inte bara innanmätet. Syltade apelsinskal går att använda till mycket. Här är några tips:

* Tillsammans med suckat, kardemumma och smör i vanliga bullar gör bullarna till något alldeles extra.
* Saffranslängder blir mycket saftiga med samma fyllning som ovan plus russin.
* Krydda mjuk pepparkakan med lite hackade apelsinskal och lingonsylt
* Ambrosiatårta är både vacker och god med hackade skal på glasyren.
* Breda strimlor av skal fryses styckvis, doppas sedan hastigt i mörk choklad, läggs på ett smörpapper för att torka. Gott till en espresso

Syltade apelsinskal
apelsiner
vatten
1 ½ dl vatten
3 dl socker

Apelsinerna skalas med kniv för att få fina jämna kanter på skalen. Blötlägg skalen i en skål i några dagar, byt vatten varje dag. Koka skalen i nytt vatten, ca 10 min, tills de är mjuka. Låt rinna av och svalna. Skär bort det vita, som är beskt, med en vass kniv. Koka ihop lagen. Lägg i apelsinskalen och låt koka i ca 10 minuter. Låt svalna. Ta ur apelsinskalen. Frys i hela bitar, hackade i tärningar eller som breda strimlor.

Receptet kommer från boken I mormors skafferi

22 december, 2009

Kanongod torsk

Torsk förekommer inte så ofta hos oss men ibland så kan man inte låta bli. Den här gången vände vi den i ägg, panerade med ströbröd och lade i en ugnsfast form. Massor av dill ströddes över och en rejäl skvätt grädde runt om. In i ugnen tills grädden puttrade. Därefter ströddes massor av tärnad tomat över (där kärnorna hade avlägsnats) Till servering hade vi pressad potatis. Gudagott!

18 december, 2009

OP Andersson i limiterad utgåva

I juni åt vi julbord säger väninnan som jobbar på Pernod Ricard. Det enda som fanns att dricka var snaps och vi skulle betygsätta med korvar, sill - ja hela julbordet. Och varmt var det tillägger hon skrattande. Sen drar hon fram en OP Andersson (10196) som är grunden till allt hon berättar. Inspirerad av ostindiska companiet och finns bara i limiterad utgåva. På etiketten ser man att den är lagrad i 9 år på sherryfat. Enligt väninnan är betygsättningen från i somras att den är godast till feta korvar och ostar typ whiskycheddar. Den är mer som en avec än snaps och passar inte till sill är väninnans tips. Den blir mitt jultips också då den verkligen var rund och god i smaken!

Beställ bröllopstårta

Går ni i giftastankar och vill ha en speciell bröllopstårta? Beställ då av Daniel Roos som är pastry designer på Operakällaren. Han gör fantastiska kreationer. Här kan du läsa om när jag hälsade på i köket hos honom.

13 december, 2009

Pengar till ungarnas skolresa

Ett jättebra tips och dessutom bra saker att sälja för att få in pengar till ungarnas skolresa är att införskaffa Mia Örns eller Lisa Förares böcker och sälja vidare. Här skriver Lisa på matälskaren hur du gör.

Gotländsk saffran

Vilket otroligt initiativ och vilken uppfinningsrikedom Inger och Patrik von Corsvandt från Stavfa gård har. Först börjar de göra exklusiva ostar med mjölk från egen gård. Sedan är Patrik djupt engagerad i Gotländsk tryffel och nu senast odlar Inger saffran. Vilket par!

Här kan du läsa mer om att odla saffran.

12 december, 2009

Bloggrekommendation

Bloggrekommendation just nu är Johanna som skriver om vardag på Sicilien. Mest läsvärt tycker jag är när hon skriver om mat men hon besöker olika producenter och berättar hur det är att försöka bygga upp en verksamhet där förhållningssättet är annorlunda än i Sverige.

11 december, 2009

Nutid är apelsintid

Apelsintiden rullar in med stormsteg. Den är nu och ett par månader framåt. Lär dig något om de olika delikata sorterna hos Matälskaren Lisa på Taffel. Hötorget kanske skulle få in några av rariteterna så passa på och bli en finsmakare på Moro och Tarocco. Eller frossa i blodapelsiner från Sicilien där klimatet med kalla nätter och varma dagar ger den röda färgen.

10 december, 2009

Jordärtskockssoppa

Enklare än så här kan man inte ha det i köket. Koka jordärtskockor och skala dem eller skala dem och koka dem. Mixa, tillsätt en skvätt grädde, smaka av med salt och voilà så är maten klar.

Här är soppan toppad med handskalade räkor och fryst dill. Mums!

09 december, 2009

Alkholfri glögg

Smakade en god glögg i helgen från Muddus. Blandningen var tranbär, blåbär, lingon och enbär. Alkoholfri men ändå bra tryck i smaken.
Ovanstående kan inspirera till
att blanda och krydda egen glögg.

Ett ljust alternativ, för den som är rädd för fläckar på den vita soffan, kan vara att använda äppeljuice. Krydda med kanel, kryddpeppar och annat gott.

Tryfflar till jul

Inspiration till smaksättning till tryfflar fick jag i helgen på julmässan på Lövstad slott. Där hade konditor elever från John Bauer gymnasiet i Norrköping gjort de här godsakerna.

Om jag kommer ihåg rätt var det följande från vänster;
Ljus choklad med saffran, rullad i pepparkakssmulor
Vit tryffel med rom, rullad i rostad kokos
Mörk choklad med nejlika och rivet apelsinskal. Tror att den sista var rullad i kakao.

08 december, 2009

Snabb vardagsmat falukorv med pepparrotssås

Undrar om någon gör den här sortens mat längre? En god och enkel vardagsrätt. Bechamelsås med färsk riven pepparrot. Några kokta morötter, potatis och stekt falukorv. Det går fort och både stor och liten kan tycka om det.

07 december, 2009

Lök på laxen

Tänk så enkelt och så gott. Här är en halv purjo fräst med hackad gul lök, en eller två fint skurna stänger blekselleri, hackad vitlök och sedan någon eller några skedar creme fraiche alternativt grädde. Laxen är skuren i kuber och lätt stekt.

I tallrikens botten ligger tagliatelle, ovanpå den frästa laxen och löken, lite skivad avokado och ett par tomater. Enkelt både till vardags och en lördagkväll.

06 december, 2009

Jul på Löfstad

Jul på Löfstad är stämningsfullt och en härlig försmak av julen. Många utställare har bullat upp med vackra blomsterarrangemang, julpynt, god mat och hemstöpta ljus. Hela dagen idag söndag är det öppet fram till kl 17.

De vackra kronorna är gjorda av Mia Strandberg (m.s-berg at hotmail.com).

Struts kommer från Vikbolandsstruts. Bild kommer ikväll då de blev suddiga.

Själv har jag beställt lite speciella luffararbeteskrokar till mina köksattiraljer av en herre som sitter och gör dem till mig under dagen.


Mamma har bakat jättegott saffransbröd, kavring på surdeg och vörtbröd där recepten kommer från böckerna I mormors skafferi och I mormors berså som vi också säljer.
Rummet där vi står är ett gammalt sovrum med spända tapeter på väggarna och en kakelugn i hörnet.

Provisorns senap från Apoteket

Olika senapssorter brukar vara kul och i år har jag haft förmånen att få hem två sorter för provsmakning. Apotekets klassiska och Provisorns, den senare är något starkare och sötare och finns endast i limiterad upplaga. Det blev genast min favorit. Apoteket C.W. Scheele på Klarabergstatan i Stockholm har tagit fram den till den årliga senapstävlingen.

05 december, 2009

Odla egna jordärtskockor

Fick några knölar av mamma. Säsongen var kort och de blev inte stora, mina jordärtskockor. Rådjuren har med jämna mellanrum ätit så mycket av bladen som de bara kunnat... Men ändå...så fantastiskt att plocka upp sina egna skockor ur marken, bara känslan när jorden skakas av och de är fasta, vackra och rosa. En färg som försvann när de låg i kastrullen och kokades.

04 december, 2009

Nörd på smör

Var och en är väl tokig på sitt sätt. På Cajsa Warg hittar smörnördar sitt paradis. Smör från Parmadistriktet, franskt smör på färsk mjölk eller varför inte svenskt smör från Kalv socken i Västergötland. Rätt läckert eller hur...?



Pepparkakor med citron

Har du hunnit städa? Nej, har du? Jo lite julpynt har åkt fram och adventsstaken. Frågorna haglar och så gör de dåliga samvetena. I år har jag själv inte gjort så mycket mer än att städa rejält. Julkänslan finns just inte och det är mycket jobb och lite njutning. Fredrik bygger hus på landet (jag är lite dålig på att bygga annars blir det till mig också...), renoverar hus och jag är på jakt efter uppdrag då jag just satt upp min egen firma. Vad jag ska jobba med efter jul är en fråga som bryr min hjärna mer än vad jag ska ha för dukar och tomtar framme. Inte ens några pepparkakor har jag bakat och i helgen ska jag till Löfstad slott för att stå på julmarknad med Märthas kavring, saffranslängder och våra böcker. Tid finns helt enkelt inte för mer just nu.

Måste ändå tipsa om mina favoritpepparkakor med citron som jag ska göra innan det blir jul. Jag brukar försöka göra bröd och kakor till Fredriks mormor, hans föräldrar och en gammal dam jag "adopterat" som mormor - förutom till oss själva förstås. Det måste jag bara hinna!

Faster Karins äppelkaka

En måltid i familjereceptens tecken. Efter morötterna serverades Faster Karins äppelkaka. Receptet kommer från min sambos familj och Faster i det här fallet är nu över 90 år. Äppelkakan är knäckig och väldigt enkel att göra.

Täck en form med äppelskivor. Blanda mjöl och socker och strö över. Hyvla smör tunt och lägg över mjöl och socker blandningen så att det täcker. Grädda i 225 °C tills äppelkakan fått färg.

En röd-grön röra, kanelstuvade morötter

Röd-grön röra var min tanke när jag satte den här rätten på bordet. En rätt som har mer än 100 år på nacken och gjordes av min mormors mor. En festrätt när det fanns färskt fläsk och man använde lite finare kryddor till morötterna, nämligen kanel. Eftersom jag växt upp med den här rätten från Österlen, så tycker jag den är väldigt god. Lite svårare att övertyga är min sambo som är urstockholmare. Men han är så himla bra att laga mat till och äter allt som sätts på bordet. En egenskap som jag uppskattar väldigt mycket.

Det du ser på tallriken är tärnade lättkokta morötter som är toppredda med en blandning av mjöl och mjölk. Kryddningen är; salt, kanel och hackad persilja. Till det serverades stekt fläsk, rökt i det här fallet. Ett mer noggrant recept på kanelstuvade morötter finns här.

02 december, 2009

Gröna tips till julbordet


Matnyttig.se, som är Astma- och Allergiförbundets nättidning, ville ha mitt och 2 andra matbloggares gröna tips till julbordet. De andra tipsarna är Rebecca Törnä med Rebecca bakar och Mikaela Mars med Njutmat enligt Mikkan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...