25 november, 2009

Gör eget örtsalt

Frun på gården har ett bra tips om att göra eget örtsalt.

Soppa och dumplings - hämtmat på lunchen

Många luncher äts ute och mycket känns rätt dåligt och inte prisvärt men undantag finns. När jag öppnade den här baljan med soppa och prydligt upplagda dumplings så ramlade jag nästan baklänges av hänförelse. Dofterna var underbara! Smaken var inte sämre, nog det godaste jag ätit på länge. En ilsket röd chili i botten fick mig att rodna och svettas. Koriander, fräscha ärtskidor och salladslök tillsammans med en härlig thaibuljong var underbart gott!

Stället som säljer underverken heter Steam och är ett hål i väggen på St Eriksgatan. Inga bord men väl en ringlande kö med erfarna lunch-ute-ätare. Hit kommer jag att gå fler gånger när den egna lunchlådan råkat ligga kvar hemma i kylen eller om någon har lust att joina mig och sällskapa kring rykande soppa.

21 november, 2009

Englas skafferi - småskalig verksamhet

Det kom ett trevligt mail från Ingrid på Englas skafferi. Hon skrev såhär till mig. "Jag driver Englas Skafferi tre mil sydöst om Örebro i ett gammalt timmerhus från 1846. Vi har ett ekologiskt gårdsbageri där surdegar puttrar och jäser & bakkurser erbjuds. Vi driver ett café i genuin sekelskiftesmiljö och har en evenemangskalender som speglar vårt förra liv
som kulturarbetare".

För mig är alla småskaliga initiativ viktiga att tipsa om och framför allt också stötta genom att handla deras produkter. Deras metoder är en del av vår kultur som de bevarar för framtiden.

Ingrid skriver på www.englasskafferi.blogspot.com och huserar på hemsidan Englas skafferi.

18 november, 2009

Glöggprovning med blossa

Det är dött lopp mellan de här två. Nej, det håller jag inte med om. Det här är min favorit. Lite för söt sa någon. Vi dricker en hel kaffekopp varje dag fram till jul. Händerna visade mer än kaffemugg än en liten kopp. Då får den inte vara för söt. Hos oss används moccakopparna sa någon annan. Själv tar jag fram Ittala glasen och sätter i micron sa jag. Samtalet handlade om glögg.

Matbloggarna Husmoderns, Smaskens, Fröken Dills kök, Griskindspatrik, Miss Meisters mat och Längst in i skafferiet träffades och provade Blossafamiljen. Provningen startades med årets glögg som var god men tappade lite av sin mandarinsmak vid uppvärmning. Jag har druckit den kall på Det goda köket mässan serverad i vinglas och tyckte den var mycket god - mer som en drink. Vidare till det som var dött lopp, starkvinsglögg med rom eller med konjak. Min personliga favorit blev den med rom även om båda var väldigt goda. Andra tyckte som sagt att de var lika goda - dött lopp. Blossa Lingon gillade de flesta av oss då den är lite mer syrlig än söt. Funkar att dricka en hel kopp...Plus att vi hade en dark horse i Smålandsglögg med Lingon som var fräsch.

Sedan blandade värdinnan en egen glögg med sockerlag, 1 citron, ett par dl vit starkvinsglögg och 1 dl gin och massor av is. En kanelstång som kronan på verket. För mycket gin sa någon i början men hela karaffen gick åt och den kändes väldigt fräsch som glögg eller vinteraperitif.

Massor av fina tilltugg fanns, en mjukpepparkaka gjort i gammaldags form, nötter kryddade med chipotle chili, salt och honung, nötblandning med citron, en god röra och flera sorters knäckebröd. Små läckra kakor med pinjenötter och saffran samt grönmögelost. Det var lätt att äta för mycket!

Det var en supertrevlig kväll och vi uppskattade sponsrad dryck. =)

17 november, 2009

Stekta äppelklyftor

Med kanel, citron och farinsocker blir saftiga svenska äpplen en härlig efterrätt som vi nu gjort ett par helger i rad.

Smält lite smör i en stekpanna, tillsätt 1 msk farin och knappt 1 tsk kanel. Sväng sedan tunna äppelklyftor (1 stort äpple räcker till 2 pers) i "smeten" tills de är knappt mjuka.
Till det serverar jag som variation olika såser, grädde eller glass. På bilden är det crème fraiche uppfriskad med citronskal och saft.

16 november, 2009

Smör nu och då

Jag älskar smör och det vet A som skickar trevliga provsmakningssaker med jämna mellanrum. Det här utsökta paketet kom dessutom med en helt nybakad limpa från Brunkebergsbageriet. Valiosmöret är mjukt och har en härlig sälta - och jag får inte betalt för att skriva det...Det är bara supergott!

Men jag kan inte låta bli att jämföra förpackningen med den gamla smörbyttan som användes förr för att leverera smör. Så vacker och återanvändningsbar även om de modernare är mer hygieniska och bekväma i kylskåpet.*

*Uppdaterad text och bild.

Lunch Birkastan

Att äta lunch ute är nästintill alltid en besvikelse. Sällan är det gott och prisvärt. Ibland är det inte ens så gott att jag äter upp, jag som älskar mat. Men det finns undantag. Ett hål i väggen. Ett litet pastaställe nere på Rörstrandsgatan när det var fullsatt på andra ställen. Angelas Deli.

Mycket av diskens innehåll var gjort på plats (utom just dagens pastakuddar).


Tomatsåsen till kuddarna var hemkokt och mycket utsökt och kuddarna var väldigt goda.

Tjejen vid kassan kanske skulle kunna putsa upp sin smått korta och fräsiga attityd till sina kollegor men mot oss kunder var hon helt OK.

11 november, 2009

10 november, 2009

Retromat när den är som bäst

Nostalgi är den enkla rätten hasselbackspotatis. En vän serverade det häromkvällen och sen kunde jag inte låta bli att göra själv. Enkelt fixat är att lägga potatisen i botten av en träslev och skära tunna skivor ner mot kanten. Då håller potatisen utan problem ihop i botten. Sedan penslas potatisarna med smör under tiden i ugnen. (ca 225°C). Grädda så att de är frasiga och lätt gyllenbruna. Gör många för de har en strykande åtgång, åtminstone hos oss.

09 november, 2009

Purjo- och potatissoppa

I helgen ville jag att vi skulle skippa fancy food och äta enkelt. Falukorvring, stekt fläsk med löksås och någon soppa. Vi invigde lördagens enkla kosthållning med soppa och efterrätt, på säsongens frukt och grönt. Ibland kan jag tycka att det är befriande att inte använda massor med kryddor eller ingredienser utan spontant bara ta vad man har. I korgen med mat från kylen i stan hade jag purjolök, potatis och matlagningsgrädde. Pricken över i var ett par skivor bacon som knaperstekts. Det blev en riktigt god och grön soppa. Till efterrätt stekta äppelskivor med citroncreme fraiche. Inget fancy men oerhört gott.

Purjolökssoppa
4 portioner
En hel kraftig purjolök
3 medelstora potatisar
9 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
ca 1 dl matlagningsgrädde
salt, vitpeppar

1 pkt bacon (8 skivor)

Koka upp vatten och buljong. Skala och tärna potatisarna, koka dem ca 10 min i vattnet. Snitta purjolöken på längden, skölj bort ev jord. Strimla ganska så fint. Lägg i kastrullen och låt koka ytterligare 10 min. Mixa allt, tillsätt grädde efter smak och ev lite mer vatten om soppan är tjock. Smaka av med salt och vitpeppar. Toppa med en knaperstekt baconskiva.

08 november, 2009

03 november, 2009

Rödbetor+soppa=sant

Rödbetor får sin revival på hösten mer och mer. Tidigare tyckte jag mig märka att det oftast bara fanns rödbetor med blast men nu ligger de i drivor i lådor i affären - utan blast. Eller...är det bara inbillning. Fattas bara att det snart kommer ugnsbakade stora rödbetor, antingen i lösvikt eller vacuumförpackade som i Frankrike. Då skulle det vara en smal sak att få ihop en rödbetssoppa. Nu tar den en aningens längre tid då rödbetorna ska koka minst en halvtimme, men låt dig inte avskräckas. Det här är en verkligt god soppa med ett beprövat recept från 70-talet. Med en klick gräddfil eller creme fraiche kanske det liknar sin ryska anmoder...borstj.

Rödbetssoppa
(4 pers)
4 stora färska rödbetor
2 gula lökar
2-3 morötter
50 g rotselleri
2 msk margarin
1-1 ¼ l köttbuljong
1 potatis
6 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 krm vitlökspulver
2 msk tomatpuré
1 tsk vinäger
salt
servering: au naturell dvs som den här eller med en klick gräddfil eller fetaost blandad med yoghurt

Skölj rödbetorna och koka dem mjuka i lätt saltat vatten, ca 45 min. Hacka löken, morötterna och rotsellerin. Smält margarin i en stor kastrull och fräs grönsakerna tills löken är guldgul och nästan genomskinlig. Skala och riv potatisen. Tillsätt buljong, potatis, kryddor och tomatpuré. Låt soppan koka sakta ca 30 min. Skala de kokta rödbetorna genom att pressa bort ytterhöljet med händerna, ansa lätt bort resterande skal med kniv. Skär dem i fina strimlor. Lägg ner dem i soppan och låt dem få ett hastigt uppkok. Får soppan koka, förlorar den sin vackra färg. Servera med en klick gräddfil, fetaost utrörd med yoghurt och ett gott bröd. Det går att blanda i köttrester eller korv i soppan för att få den mera mättande.

01 november, 2009

Ostbloggare

Alltid kul att läsa initierade ostkännare som t ex att i Banon rullas en AOC ost i kastanjeblad i minst 15 dagar.

En annan ostbloggsfavorit är who cut the chesse som bl a besökte Vilhelmsdals gårdsmejeri på Österlen i somras.

Recept på älg

Inspiration till alla jägare och matlagare som har tillgång till viltkött är artikeln om Älg från topp till tå i DN. Roligt tillbehör till älgen är kryddkokta nypon. Tänker på min egen burk med nypon, från förra sommaren, en inläggning som i grunden liknar Viktor Westerlinds recept.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...